Lansare ratata. Racheta chinezeasca, prabusita imediat dupa ce si-a luat zborul VIDEO

Lansare ratata. Racheta chinezeasca, prabusita imediat dupa ce si-a luat zborul VIDEO

Lansare ratata. Racheta chinezeasca, prabusita imediat dupa ce si-a luat zborul VIDEO

Racheta spatiala a unei companii private chineze, Space Pioneer, s-a prabusit si a explodat in flacari in apropierea unui oras, duminica, 30 iunie, dupa ce a fost lansata accidental in timpul unui test, relateaza The Guardian.

Primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a desprins de rampa de lansare din cauza unei defectiuni structurale la conexiunea dintre racheta si standul de testare, a declarat compania Beijing Tianbing, cunoscuta si sub numele de Space Pioneer, intr-un comunbicat pe contul sau oficial WeChat.

Racheta a aterizat intr-o zona colinara a orasului Gongyi din centrul Chinei, a precizat aceasta.

Inregistrarea video a incidentului, publicata de site-ul chinez The Paper, arata cum racheta a zburat direct in aer inainte de a-si pierde puterea si de a se intoarce pe orizontala, cazand inapoi pe pamant si explodand pe dealurile impadurite din apropiere.

O investigatie preliminara a constatat ca nu au fost raportate victime.

Potrivit unei declaratii separate a biroului de gestionare a situatiilor de urgenta din Gongyi, parti din racheta s-au imprastiat intr-o "zona sigura", dar au provocat un incendiu local. Focul a fost intre timp stins si nimeni nu a fost ranit, a declarat biroul.

Tianlong-3, cu doua trepte, este o racheta partial reutilizabila aflata in curs de dezvoltare la Space Pioneer, unul dintre micii producatori de rachete din sectorul privat care au crescut rapid in ultimii cinci ani.

Pe de alta parte, caderea de resturi de rachete in China dupa lansari nu este ceva neobisnuit, dar este foarte rar ca o parte a unei rachete in curs de dezvoltare sa efectueze un zbor neplanificat in afara locului de testare si sa se prabuseasca, mentioneaza The Guardian.

Potrivit Space Pioneer, primul etaj al rachetei Tianlong-3 s-a aprins normal in timpul testului, dar ulterior s-a desprins de bancul de testare din cauza unei defectiuni structurale.

O racheta poate fi compusa din mai multe trepte, prima treapta, sau cea mai joasa, aprinzandu-se si propulsand racheta in sus la lansare. Atunci cand combustibilul este epuizat, primul etaj cade, iar al doilea etaj se aprinde, mentinand racheta in propulsie.

Space Pioneer afirma ca performanta Tianlong-3 este comparabila cu Falcon 9 de la SpaceX, care este, de asemenea, o racheta cu doua trepte.

In aprilie 2023, Space Pioneer a lansat o racheta cu kerosen-oxigen, Tianlong-2, devenind prima firma chineza privata care a trimis in spatiu o racheta cu propulsie lichida.

Companiile spatiale comerciale chineze s-au grabit sa intre in acest sector din 2014, cand investitiile private in industrie au fost permise de stat. Multe au inceput sa produca sateliti, in timp ce altele, inclusiv Space Pioneer, s-au concentrat pe dezvoltarea de rachete reutilizabile care pot reduce semnificativ costurile misiunilor.

Siturile de testare ale acestor companii sunt amplasate de-a lungul zonelor de coasta ale Chinei, situate langa mare, din motive de siguranta. Dar unele sunt amplasate si in interiorul tarii, cum ar fi centrul de testare al Space Pioneer din Gongyi, un oras cu 800.000 de locuitori din provincia Henan (centru).

Comments