Laura Codruta Kovesi, procuror-sef european: Primele cazuri inregistrate la EPPO sunt din Germania s...

,,Pe baza a ceea ce am primit de la statele membre, noi estimam ca numarul de cazuri de la Parchetul General European va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania si am inregistrat si cazuri din Italia. Deci avem deja acum doua situatii. (...) Dar este important sa spunem ca toate infractiunile care vor fi comise dupa 1 iunie 2021 vor fi in puterea Parchetului European sa fie anchetate, pentru ca avem o jurisdictie obligatorie", a anuntat Kovesi, cu prilejul inceperii activitatii EPPO.

Seful DNA, Crin Bologa, anunta in urma cu doua saptamani, ca cel putin 200 de dosare au fost selectate si ar putea ajunge la Parchetul European.

,,Procedura pe care am stabilit-o cu colegii nostri din Luxembrug si cu cei de aici a fost ca noi sa identificam aceste dosare, le facem o informare, iar ei pot evoca competenta lor in 5 zile, mai pot prelungi acest termen inca 5 zile. Daca nu evoca competenta sau daca depasim zilele respective, DNA ramane competenta. pentru a ajunge la EPPO", declara Bologa pe 20 mai.

Citeste si Parchetul European, condus de Laura Codruta Kovesi, isi incepe astazi activitatea. Ce atributii va avea noua instanta

Parchetul European este responsabil cu anchetarea si urmarirea penala a infractiunilor care afecteaza bugetul UE. Este primul parchet supranational care investigheaza si urmareste penal urmatoarele tipuri de frauda si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

- frauda in materie de cheltuieli si venituri;- frauda in materie de TVA (daca implica doua sau mai multe state membre si un prejudiciu de cel putin 10 milioane EUR);- spalarea de bani aferenta activelor provenite din fraudarea bugetului UE;- coruptia activa si pasiva sau deturnarea de fonduri care afecteaza interesele financiare ale UE;- participarea la o organizatie criminala in cazul in care scopul principal al activitatilor acesteia este savarsirea de infractiuni impotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, sa ancheteze si sa urmareasca penal orice alta activitate ilegala care este ,,indisolubil legata" de o infractiune impotriva bugetului UE.

Parchetul European isi va desfasura investigatiile si urmaririle penale in deplina independenta fata de Comisie, fata de celelalte institutii si organisme ale UE, precum si fata de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme si agentii ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust si Europol, cooperand cu acestea, precum si cu autoritatile competente ale statelor membre care nu participa la Parchetul European. Se preconizeaza ca EPPO va investiga, in cele din urma, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

EPPO a fost infiintat prin intermediul mecanismului de cooperare consolidata intre statele UE, reunind 22 de state membre ale Uniunii. Parchetul European dispune de un parchet central situat in Luxemburg, care este alcatuit din cate un procuror european pentru fiecare stat membru participant si din alte categorii de personal. In plus, procurorii europeni delegati situati in statele membre fac parte integranta din acest organism independent.

Comments