Lavinia Sandru:In orice tara europeana,la referendum rezultatul ar risca sa fie ca in Marea Britanie

Lavinia Sandru:In orice tara europeana,la referendum rezultatul ar risca sa fie ca in Marea Britanie

Lavinia Șandru:În orice țară europeană,la referendum rezultatul ar risca să fie ca în Marea Britanie
Lavinia Șandru:În orice țară europeană,la referendum rezultatul ar risca să fie ca în Marea Britanie

”În orice țară europeană, dacă s-ar face referendum, rezultatul ar risca să fie același cu cel din Marea Britanie”, a spus Lavinia Șandru, președintele Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană, care a inițiat Conferința Internațională.

”UE nu și-a atins obiectivele inițiale, de Europă a cetățenilor, de solidaritate, iar problemele pe care cetățenii le resimt în propriile țări și le pun pe seama UE sunt, de fapt, unele naționale. Aici intervine responsabilitatea presei în a explica rolul Uniunii în rezolvarea acestor probleme sau, mai bine zis, în a explica faptul că responsabilitatea revine politicienilor naționali și nu a celor de la Bruxelles, de a nu crea euroscepticism”, a adăugat jurnalista.

Conferința Internațională a avut un panel special dedicat acestei teme, moderator fiind Dan Cărbunaru, jurnalist la caleaeuropeană.ro, iar speakeri Bianca Oanea, redactor șef Realitatea TV și Narcisa Iorga, fost membru CNA.
 
Pe de altă parte, a adăugat Lavinia Șandru, care a fost și lider politic cu responsabilități în relațiile internaționale, ”liderii europeni nutresc un egoism politic: s-au cimentat la putere și s-au îndepărtat de realele probleme ale statelor, nu le cunosc cu adevărat sau dacă le cunosc, le ignoră, fără a încerca să le rezolve”.

La Conferința Internațională ”Generația Erasmus și viitorul european”, subiectul central l-a constituit rolul pe care îl joacă noua clasă politică, reprezentată de mulți dintre absolvenții cursurilor de educație finanțate de către Uniunea Europeană.

Invitații speciali, care au subliniat importanța mobilității internaționale în cariera tinerilor români au fost secretarul general al guvernului, Sorin Chelmu, senatoarea prof.univ. Ecaterina Andronescu, rectorul Universității Politehnice București, prof.univ. Mihnea Costoiu, vicepreședintele Senatului Politehnicii, prof.univ. Anton Hadăr, prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, prof. univ. Florin Stănică,  conf.univ. Lucian Catrina de la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță.

Modul în care ajung să conducă societățile tinerii absolvenți ai programelor europene de pregătire profesională este și subiectul cărții ”Generația Erasmus”, scrisă de Sandro Gozi, secretar de stat al Afacerilor Externe Italiene, care a transmis un mesaj amplu Conferinței de la București, el fiind reprezentat de către Francois Lafond, traducătorul în limba franceză a cărții sale.

Sandro Gozi vorbește despre ”șerpașii” Uniunii, acei funcționari care le știu pe toate și care dirijează totul în instituțiile europene. Or, ”Uniunea Europeană este creată pentru oameni și din oameni, nu pentru roboți, care trebuie să execute precis și fără nicio abatere orice comandă”, consideră Lavinia Șandru. Ea a vorbit invitaților la Conferință despre experiența pe care a avut-o cu politicianul britanic Nigel Farage, cel care afirma că rromii vor să invadeze Marea Britanie sau că Tratatul de la Lisabona este cea mai spectaculoasă şi cea mai birocratică lovitură de stat din istoria lumii.

”David Cameron a fost dezinformat cu privire la referendum, altfel nu l-ar fi organizat decât dacă ar fi fost sinucigaș politic. Populistul este Nigel Farage. Eu îl cunosc personal. A votat împotriva aderării României la Uniunea Europeană în anul 2007. Eu am ținut un discurs în limba franceză în Parlamentul European, în pregătirea alegerilor  europene din 2007. Am vorbit despre faptul că trebuie să ne luptăm pentru interesele naționale în UE, dar să nu ignorăm nicio clipă ceea ce ne unește. La sfârșitul discursului, Farage a venit și m-a felicitat. 'Dar eu sunt româncă și tu ai votat împotriva României, acum vii să mă feliciți?', i-am spus. 'Dar n-am știut că românii sunt ca tine', mi-a răspuns Farage. Atunci a făcut rău României, acum a făcut rău propriei sale țări și, din păcate și Uniunii Europene în ansamblu. În 2012, Uniunii i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, pentru contribuția, timp de șase decenii, la progresul păcii și reconcilierii, democrației și drepturilor omului în Europa. Sper din tot sufletul ca acel premiu să nu fi fost, în fapt, premiul pentru întreaga activitate a Uniunii Europene”, a spus Lavinia Șandru.

Conferința Internațională ”Generația Erasmus și viitorul european” a fost inițiată de către realizatoarea Realitatea TV Lavinia Șandru, președinte al Asociației Inițiativa Ecologistă Europeană, organizație care promovează educația non-formală. Evenimentul reprezintă o premieră pentru România și are ca temă de dezbatere rolul pe care îl joacă liderii lumii proveniți din ”Generația Erasmus”.

Alături de AIEE, Conferința a fost organizată cu sprijinul Consiliului Național al Rectorilor, condus de către prof.univ. Sorin Câmpeanu, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale și Blue Networks & Opportunities Paris.

Parteneri ai Conferinței Internaționale ”Generația Erasmus și viitorul european”  sunt Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Asociația Municipiilor din România, Jidvei, Apa Aura, Phoenicia Group, Dr. Grandel, Zaitoone. Parteneri media: Realitatea TV și realitatea.net.

Articole recomandate

Comments