LECTIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vintu, statul roman n-a mai fost atat de sfidat cum o fac p...


Cei care doresc desfiintarea statului sau a institutiilor sale au, in aceste zile, o dovada despre ce se intampla cand ai un stat slab, care lasa firmele sa-si faca de cap ani, inainte de a lua masuri, observa Victoria Stoiciu, cercetator in stiinte politice si coordonator la fundatia The Friedrich-Ebert-Stiftung (FES). Pe vremuri, SOV spunea, sfidator la televiziune, cand i se spunea ca profita, e corupt si nimeni nu-i face nimic: ,,Pai, atunci, intariti-va statul, domnilor!". Astazi, dupa ce au fost opriti sa mai ia bani de la asigurati, dupa ani de abuzuri si plangeri penale, cei de la Euroins au pornit un atac la adresa institutiilor de control, serviciilor de informatii si oricui ar vrea sa aiba un stat intarit, care sa-i traga la raspundere.


In conferinta de presa de miercuri, precum Vintu in alta perioada, Assen Hristov a amenintat explicit ca ei vor face investigatii, nu ca ii va investiga statul pe ei.
Semnificativ este faptul ca patronul Euroins a atacat exact oameni din departamentele din ASF si SRI care fac control asupra companiilor si previn spalarea de bani, departamente care ar trebui sa protejeze cetatenii ca firmele sa nu faca ce vor cu banii asiguratilor.

Falimentul demarat la Euroins este cel mai recent din seria de spectaculoase prabusiri ale unor mari jucatori de pe piata de asigurari. Patru lideri RCA au fost trecuti in insolventa in ultimii 8 ani. Costurile suportate de stat, deci de noi toti, in ultima instanta, sunt exorbitante - in cazul City Insurance, Fondul de Garantare a Asiguratilor a platit circa 130 de milioane de euro pentru un sfert din cererile depuse, iar in cazul falimentului Euroins se estimeaza ca acesta va costa intre 250 de milioane de euro si un miliard.


Vorbim de companii foarte mari de pe o piata de 3 miliarde de euro pe an, nu de niste firme obscure de apartament. Cum a fost falimentul lor posibil, sub nasul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF)?


Ce scot la iveala aceste falimente? Si ce lectii putem trage pentru viitor?&


Ce patea o companie mica sau medie care refuza sa dea actele la control, precum Euroins?


Un lucru sare in ochi de la o posta - slabiciunea statului roman si a institutiilor sale. Aflam, bunaoara, ca Euroins, companie bulgara, a facut interventii pe langa Guvernul Romaniei la nivel de vicepremier al Bulgariei, si ea o tara cu institutii captive. O spune in direct la TV un oficial al statului roman.


Totodata, compania a sfidat autoritatile romane, refuzand sa predea catre ASF o parte din documente, pentru ca, intr-un final, tot ea sa anunte ca va da statul roman in judecata pentru ca ASF a suspendat chipurile ilegal licenta companiei.


Orice mica firma, sau medie, stie ca daca face acest lucru, ascunde actele la control sau face o raportare paralela catre stat, este imediat penalizata, iar administratorii ajung in fata justitiei.


Ziarul ,,Adevarul" a scris ca Euroins avea chiar o aplicatie paralela, ilegala, de raportare catre stat.


Asta insa i s-a permis unei companii care a incasat mai mult de 500 de milioane de euro in ultimul an inchis financiar: 2022.&


Patronul Euroins a atacat exact oamenii din ASF si SRI care fac control si previn spalarea de bani


In cea mai recenta aparitie, o conferinta de presa derulata luni, Assen Hristov, unul dintre actionarii importanti ai Euroins, a numit ridicarea dreptului de a functiona si decizia de insolventa ,,un atac al unei haite".


Assen Hristov, presedinte al Consiliului de Supraveghere al Eurohold - actionarul majoritar al Euroins Romania

Patronul Euroins a enumerat, de pilda, oameni din ASF care fac controlul la companii si cei care fac in SRI prevenirea spalarii banilor. Nu stim daca cel numit e chiar din SRI, dar e semnificativ ca a atacat exact domenii care tin de preventia pe care o indeplineste statul, ca sa apere cetatenii de traficul facut cu banii incasati de la ei.


Rastimp, o institutie-cheie a statului roman, Parlamentul, nu a reusit sa-i convinga decat de doua ori pe sefii ASF sa vina sa discute - prima data in septembrie, 2021, cand City Insurance a fost bagata in insolventa si a doua oara pe 20 martie 2023, dupa episodul cu iz de deja vu al insolventei Euroins.


De ani, DIICOT si Parchetul General nu fac nimic pe piata asigurarilor


Romania e o tara cu institutii impotente si capturate de o mana de privati puternici, indivizi sau firme, care controleaza statul, in loc sa fie controlati de stat. Asa cum scria Libertatea, in toate statele de drept, o frauda financiara de proportii se lasa cu administratori si directori ridicati instantaneu si cercetari penale.


Nimic de genul acesta nu se intampla la noi, unde in cele doua dosare deschise de DIICOT in cazul City Insurance nu s-a gasit deocamdata niciun suspect, iar in cazul Euroins Parchetul General, unde s-au inregistrat trei plangeri in ultimul an, nu a reusit sa stranga probe pentru a pune pe cineva sub acuzare!


Institutiile statului de la cel mai inalt nivel sunt neputincioase, sau si mai rau, sunt tratate ca niste marionete de catre o companie privata, care in plus, desi se stie cu musca pe caciula, ameninta sfidator presa libera cu procese pentru ca a indraznit sa informeze opinia publica despre frauda practicata.&


Cardasia dintre politica si afaceri a dus la situatia in care o firma ameninta ca ea va investiga statul


Euroins denota astfel o atitudine de jupan tafnos, care trateaza guvernele ca pe niste argati si se stropseste la libertatea de exprimare. In plus, Assen Hristov a amenintat explicit ca ei vor face investigatii, nu ca ii va investiga statul pe ei. Cum s-a ajuns aici?


Slabiciunea institutiilor statului este, in mare parte, rezultatul unor cardasii obscure dintre mediului de afaceri si politica.& &


E suficient sa ne uitam la cine sunt patronii de la City Insurance - cumnatul lui Adrian Nastase, apropiati ai serviciilor secrete sau la cine si cum sunt numiti oamenii in pozitii-cheie de la ASF.


Cazul Golovatic de la ASF


Impresia pe care ti-o lasa e de balaur cu nenumarate si nevazute capete, ce comunica coordonat intre ele. Rezultatul e un rau dublu: incompetenta si lipsa de responsabilitate. Esti numit pentru ca esti in cardasie cu cine trebuie si apoi nu esti tras la raspundere din fix acelasi motiv.


Sa luam cazul lui Florin Golovatic, director al Directiei de Supraveghere si Control la sectorul Asigurari-Reasigurari de la ASF din 2016, sub mandatul caruia au dat faliment 3 mari companii de asigurari (Astra, Carpatica si City). Merita reamintit doar ca in 2017 ASF a scos compania City din procedura de monitorizare, ceea ce a avut drept consecinta o crestere a cotei de piata a companiei.


In acest fel, statul roman, prin ASF, a ,,avizat" practic activitatea frauduloasa a companiei, oferindu-le romanilor un mar otravit pe care a pus eticheta ,,Bun de consumat".


Cine a raspuns pentru asta?& Florin Golovatic a fost retrogradat la statutul de analist financiar dupa falimentul City, apoi, un an si jumatate mai tarziu, in decembrie 2022, a fost numit din nou director.&


Mai mult, ASF a nu a indicat nicio analiza pe care sa o fi realizat pentru a explica cele intamplate si care sa propuna o serie de masuri pentru a impiedica un al patrulea faliment consecutiv.


Faliment care, inevitabil, a venit si pentru care platim cu totii din buzunarul nostru. Si ca si cum asta nu ar fi de ajuns, nu foarte departe deputatul PNL, Florin Roman, a depus in Parlament o initiativa legislativa care ofera impunitate penala si civila conducerii ASF!


Populismul nu e solutia, ci va slabi si mai mult statul


Parlamentarii AUR au venit la audierea ASF in comisiile Senatului cu pancarte pe care scria ,,Atentie! Institutie inutila!", ,,ACUM la Parlament! Demisia si desfiintarea acestei institutii inutile".


Presedintele AUR, George Simion, la audierea ASF din comisiile Senatului

Ca de multe ori, AUR preia o furie legitima si o duce intr-o directie pe care nu o putem califica nici macar ca fiind populista, pentru ca e de-a dreptul irationala.


Contrar a ceea ce sustine AUR, cele doua falimente recente, al City si Euroins, subliniaza mai mult decat oricand nevoia de control si reglementare. Frauda de proportii a celor doua companii a fost posibila tocmai pentru ca nu s-a exercitat un control autentic.


O ASF depolitizata si intarita, nu desfiintata


Controlul trebuie intarit, nu eliminat, iar ASF trebuie reformata si profesionalizata, nu desfiintata. In lipsa oricarui control, riscul de fraudare a clientilor va fi si mai mare. Firme secretizate, inregistrate prin paradisuri fiscale si prestidigitatii financiare si juridice complexe, specifice capitalismului global, fac imposibil pentru clientul de rand luarea unei decizii informate, in cunostinta de cauza, iar riscul de abuz e urias.


Lectia falimentului Euroins si City nu e aceea ca trebuie sa desfiintam ASF sau alte institutii de control, asa cum probabil cred mai multi, nu doar populistii de la AUR.&


Urmare a unor campanii agresive de delegitimare a statului, s-a incetatenit la noi ideea ca privatul e bun si statul e rau. Prin urmare, cu cat statul e mai mic, cu atat e mai bine pentru privat si pentru cetateni. Dar realitatea e ca avem un stat slab.


In Vest, cu anumite exceptii, companiile respecta statul; la noi, institutiile statului sunt incalecate pe toate partile si folosite in propriile interese de cei puternici, in detrimentul cetateanul obisnuit si al binelui comun.


In mod ironic, acest stat abuziv e confundat cu un stat puternic, oamenii cerand si mai putin stat, cand de fapt ce avem noi nevoie e un stat puternic, capabil sa ne apere de excesele celor putini, dar extrem de influenti. Cata vreme nu vom intelege ca singura solutie e un stat puternic, cu institutii competente si independente, dezastre precum cele de la City si Euroins se vor repeta.


Comments