? Lectii de invatat ? Doamna Maria Brancoveanu

? Lectii de invatat ? Doamna Maria Brancoveanu

Maria (Marica) Brancoveanu, fiica lui Neagu postelnicul din Negoesti si nepoata lui Antonie Voda din Popesti, domn al Tarii Romanesti, in anii 1669-1672, si-a unit destinele cu cele ale lui Constantin Brancoveanu in 1674. A nascut unsprezece copii, sapte fete si patru baieti. In 1688, Constantin Brancoveanu devine domnitorul Tarii Romanesti. Pentru Tara Romaneasca, epoca Brancoveanu este una dintre cele mai stralucite perioade ale culturii vechi romanesti.
In 15 august 1714, cand se implineau 40 de ani de casnicie, era praznicul Adormirii Maicii Domnului, iar domnitorul implinea 60 de ani, doamna Maria primea vestea uciderii sotului si fiilor sai, martirizati intr-o piata din Istanbul. Acolo, in fata sultanului Ahmed al III-lea si a marelui vizir, in prezenta solilor curtilor im-pa-ra-testi europene, au fost omorati prin taierea capului, intai sfetnicul Ianache Vacarescu, continuand cu cei patru fii – Constantin, Stefan, Radu si Matei – si incheind cu domnul roman. Mateias, care avea doar 11 ani, s-a aruncat la picioarele sultanului, implorand sa fie lasat in viata caci se va face musulman. Voievodul Brancoveanu, dintr-o adanca si neinfranta rezistenta morala, i-a spus ca daca ar fi cu putinta, e mai bine sa moara de o mie de ori decat sa-si renege credinta pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant.
Osemintele lui Constantin Brancoveanu si ale fiilor sai au fost aduse in tara abia in 1720, de catre doamna Maria Brancoveanu, si au fost inmormantate in biserica Sf. Gheorghe Nou, ctitorie brancoveneasca.
Ce poate sa fie mai cumplit pentru o mama decat sa-si ingroape copiii nevinovati! Maria Brancoveanu a infruntat cu multa tarie martiriul familiei si a castigat un mare prestigiu in epoca si in istorie. Lectii de invatat!

Post-ul ? Lectii de invatat ? Doamna Maria Brancoveanu apare prima data in Graiul Maramuresului - Cotidian independent al judetului Maramures.

Comments