,,Legile puterii": Razboiul lui Putin, batalia dintre viata si moarte - VIDEO

,,Legile puterii": Razboiul lui Putin, batalia dintre viata si moarte - VIDEO

,,Legile puterii": Razboiul lui Putin, batalia dintre viata si moarte - VIDEO

Ucraina este campul de batalie dintre bine si rau, dintre vest si est, dintre libertate si dictatura. Iar pretul victoriei il reprezinta insasi viata. Viata ucrainenilor, a romanilor, a europenilor si chiar a intregii omeniri. Vrem sau nu, lumea pe care o stiam nu va mai fi niciodata la fel. Chiar daca razboiul din Ucraina se incheie acum, parametrii pe care se vor reaseza lucrurile vor fi total schimbate. Si chiar daca Putin nu va castiga, acest macel al nevinovatilor va ramane amprentat multa vreme in memoria colectiva. Teroarea dezlantuita de noua armata rosie nu va fi iertata, iar Putin nici atat. Genocidul, violurile, uciderea civililor l-au plasat deja in galeria dictatorilor sangerosi si fara mila. Suferinta provocata de nebunia si orgoliul lui Putin nu vor fi sterse prea curand.

Astazi mai comemoram un moment important: pe 12 mai 1945, armata romana isi incheia participarea la operatiunile din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Eforturile de pe front au continuat pana in mai 1945 pe teritoriul Austriei, pana in apropierea Vienei. Astfel, infrangerea regimului nazist, prin moartea lui Hitler, dar si prin declararea victoriei la 9 Mai 1945, au gasit trupele noastre in prima linie de lupta, alaturi de fortele aliate. In ianuarie 1945, intr-un discurs sustinut in Camera Comunelor, unul dintre deputatii laburistii britanici cerea: ''De vreme ce Romania este a patra tara cu efective pe frontul impotriva Germaniei, ar fi cazul de a propune sa i se acorde statut de cobeligeranta". Cu toate acestea, tarii noastre i-au fost impuse conditii foarte grele, atat politice, cat si economice, prin Conventia de la Moscova, din septembrie 1944, cat si prin prevederi ale Tratatului de pace semnat in 10 februarie 1947. Pretul platit de Romania pana la finele razboiului a fost unul coplesitor: 1.100.000 militari si civili au avut de suferit cumplit. Dintre ei, 315.000 au fost ucisi in timpul luptelor sau in lagarele de concentrare naziste, 340.000 raniti, 370.000 au fost dati disparuti si 100.000 deportati. Nu sunt simple statistici. Sunt vieti distruse pentru totdeauna din cauza deciziilor luate de un dictator nebun care visa la un nou Imperiu German.

Si, pentru ca tot vorbim despre destine frante, azi s-a dat sentinta finala in dosarul Colectiv. Nu am sa comentez prea mult despre hotararea magistratilor. Sunt furioasa si revoltata pentru ca 65 de tineri nu mai sunt printre noi, iar alti 165 au ramas cu rani fizice si sufletesti ce nu pot fi vindecate niciodata. Si, daca eu simt asta, mi-e teama sa ma gandesc la parintii lor. Ce emotii ii incearca dupa aceasta suferinta cumplita? S-a facut dreptate prin aceste condamnari? Eu ma indoiesc profund. Nimeni nu-i va aduce la viata pe cei care au murit. Se va face dreptate abia cand autoritatile vor intelege ca trebuie sa lucreze numai in interesul romanilor. Altfel nu ne mai facem bine ca tara. Am invatat ceva dupa aceasta tragedie fara margini? E retorica intrebarea mea. Cate spitale nu au luat foc din 2015 si pana acum? Astfel de nenorociri se repeta la nesfarsit. Si se intampla pentru ca cei aflati la butoanele puterii nu se ghideaza dupa deviza "nimic pentru noi, totul pentru tara". Revin obsesiv la aceasta afirmatie a regelui Carol I; ea trebuie sa fie ghid pentru toti politicienii si demnitarii acestei natiuni.

Aflati, de cand lumea, in functii de putere, unii s-au indepartat atat de tare de popor incat au ajuns sa ne dea sfaturi cum sa mai strangem cureaua, cand tot ei ne-au adus in aceasta saracie cumplita. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a recunoscut ca situatia economica este grava, dar a facut o gluma nereusita si ne-a recomandat sa bem un ceai de tei, pentru ca nu ne ajuta isteria. Aflat de trei decenii in fruntea BNR cu un salariu de 17.000 de euro pe luna, bani pe care abia daca ii incaseaza adunat 60 de romani de rand in aceeasi perioada, Isarescu ne pune si el la dieta. Pai, domnule Isarescu, cea mai ieftina cutie de ceai de tei costa cam 6 lei. Mai mult decat un voucher al saraciei. Acela e 4 lei si multi romani il asteapta ca pe aer, asta pentru ca nu au cu ce isi mai pot cumpara mancare. Dar ce ne mai mira aceasta afirmatie a guvernatorului BNR, cand statisticile arata ca tot statul e cel care profita de saracia noastra. Facturile uriase la energie si inflatia inseamna bani mai multi la buget. Dar unde se duc acesti bani, domnilor politicieni? In investitii nicidecum. Unde sunt masurile concrete care sa regleze erorile celor de dinaintea voastra, stimati guvernanti? Saracim pe zi ce trece si nu mai sunt parale, pentru noi, cei multi si de rand. Pentru voi se mai gaseste ceva in visterie. Spre exemplu, in timp ce facturile la energie au explodat, iar multi romani nu au avut cu ce sa le plateasca, Nuclearelectrica- operatorul centralei nucleare de la Cernavoda, a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit de 819 milioane de lei. Adica de aproape patru ori mai mare decat in aceeasi perioada din 2021. Actionarii si sefii acestei companii isi permit sampanie, nu ceai de tei, cum li se recomanda romanilor de rand.

Si pentru ca tot vorbim despre arogante, nu am cum sa trec peste declaratiile lui Kelemen Hunor. In plin scandal provocat de intonarea imnului secuiesc si de afirmatiile expansioniste ale premierului ungar, seful UDMR ne explica faptul ca Romania trebuie sa isi schimbe Constitutia. Hunor si-ar dori ca tara noastra sa devina o Republica Parlamentara, cu un presedinte ales de legislativ. Liderul UDMR considera insa ca razboiul din Ucraina si criza economica incetinesc ,,ambitiile mai mari". Ambitiile mai mari ale cui, domnule Hunor? Intreb si eu, ca nu prea inteleg la ce va referiti. Pricep insa ca romanii nu isi mai pot vota seful statului, daca aceasta modificare va fi adoptata. Va rugam sa dati dovada de mai mult respect fata de acest popor care v-a oferit numeroase drepturi si a dat dovada de toleranta fata de dumneavoastra si de electoratul pe care il reprezentati. Nu este cazul sa escaladam conflictul si sa provocam tensiuni intre romani, indiferent din ce etnie fac parte. Pana acum am trait cu totii in bune relatii si asta ne dorim in continuare: pace.

Text semnat de Alexandra Pacuraru si Adrian Dragomir

Comments