Legume de toamna pentru imunitate si sanatate. Ce este bine sa consumi toamna!

Legume de toamna pentru imunitate si sanatate. Ce este bine sa consumi toamna!

Legume de toamna pentru imunitate si sanatate. Ce este bine sa consumi toamna!

Profita de varietatea de legume de toamna din piete si consuma cat mai des salate si preparate sanatoase din legume. Luna septembrie este cea mai bogata luna, cu o oferta foarte variata de legume si fructe. Gospodinele pregatesc acum zacusca si muraturi, pun la congelator tot felul de legume pentru iarna si fierb zarzavaturile pentru ciorbe. Dar pentru o imunitate si o rezistenta mai buna a organismului in sezonul rece, este indicat sa consumi cat mai multe legume de toamna crude, in salate, pregatite cu zeama de lamai, ulei de masline sau sosuri usoare de iaurt.

Portiile de legume recomandate zilnic O dieta sanatoasa si echilibrata trebuie sa cuprinda in medie 4 - 5 portii de legume si fructe pe zi. O salata cu legume de toamna este excelenta pentru a sustine imunitatea organismului si pentru a ne pregati sa intampinam sezonul virozelor. Alaturi de salate, mai poti pregati sandviciuri cu felii de castravete, ardei si rosii, diverse garnituri de legume preparate simplu la aburi sau la gratar. Pune multe legume pe pizza, alaturi de sunca sau ciuperci, gateste supe crema de legume, paste cu legume, mancaruri scazute de varza sau fasole. Toate sunt delicioase si ii ofera organismului toti nutrientii de care are nevoie.

Ardeiul gras rosu este foarte bogat in vitamina C, rosiile sunt bogate in licopen, dovleacul este bogat in betacaroten. Dar fiecare in parte ne ofera un complex variat de vitamine, acizi esentiali si antioxidanti care fortifica organismul si ne ajuta sa prevenim virozele si bolile specifice sezonului rece.

Vitamina C, vitamina A, vitamina K, complexul de vitamine B, acidul folic, seleniul, magneziul si fierul sunt oligoelementele de baza care ajuta sistemul imunitar. Iar cele mai gustoase legume de toamna sunt bogate in aceste vitamine si saruri minerale care fortifica imunitatea. Pe langa aceste vitamine esentiale, sunt importanti si antioxidantii precum retinolul, resveratrolul, flavonoidele si carotenoidele prezente in numeroase fructe si legume. Antioxidantii protejeaza celulele tuturor tesuturilor si organelor de procesele inflamatorii si de procesul oxidativ care duce la degradare si imbatranire. Mai mult decat atat, vitaminele esentiale si antioxidantii au un rol major in prevenirea aparitiei cancerului si a bolilor de sange sau a bolilor cardiace. Conform informatiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, consumul constant de legume si fructe bogate in antioxidanti si carotenoizi contribuie la diminuarea proceselor inflamatorii din organism si reduce considerabil riscul de aparitie a cancerului.

Rosiile Tomatele sunt legume complexe, foarte gustoase si dulci, pe care este recomandat sa le consumi zilnic in stare proaspata. Cata vreme mai gasesti rosii gustoase la piata, profita de aceste legume si pregateste salate delicioase, cu ulei de masline si cu ardei grasi, castraveti si masline. Rosiile isi pastreaza toate proprietatile chiar daca sunt congelate sau preparate sub forma de bulion si suc. Dar cele mai benefice pentru organism sunt rosiile proaspete. Acestea sunt bogate in licopen, betacaroten, vitamina C, potasiu, magneziu si acid folic. Rosiile sunt legume complexe, cu o multime de nutrienti esentiali de care avem nevoie pentru o imunitate puternica.

Citeste intreaga stire: Legume de toamna pentru imunitate si sanatate. Ce legume este bine sa consumi toamna!

Comments