Liberalii propun consultari asupra Cartei Albe privind viitorul UE

Liberalii propun consultari asupra Cartei Albe privind viitorul UE

Liberalii au luat act de Carta Alba asupra viitorului Uniunii Europene prezentata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si considera ca variantele prezentate in acest document trebuie sa faca obiectul unei ample consultari in societatea romaneasca.

„Aceasta viziune nu este noua, ci reprezinta de fapt o forma mai elaborata a discursului asupra starii Uniunii Europene din data de 14 septembrie 2016, pronuntat in fata Parlamentului European de catre presedintele Comisiei. PNL considera ca variantele prezentate in acest document trebuie sa faca obiectul unei ample consultari in societatea romaneasca, iar pozitia Romaniei sa fie rezultatul unui consens transpartinic. PNL va contribui la aceste dezbateri pe plan intern, prin pozitiile exprimate public si de asemenea pe plan extern, prin contributia pe care o va aduce cu ocazia Congresului PPE din Malta de la sfarsitul lunii martie, materializata in documentul ‘Europa ne asigura viitorul'”, afirma secretarul executiv al PNL, Radu Carp, intr-un comunicat transmis vineri Agerpres.

Liberalii considera ca, in calitatea sa constitutionala, presedintele Klaus Iohannis este cel care va prezenta si sustine pozitia rezultata in urma acestor dezbateri, in cadrul Consiliului European.

„Importanta Romaniei in definirea unei pozitii comune a statelor membre UE fata de Cartea Alba este data si de faptul ca, simultan cu prezentarea Cartii Albe, a avut loc intrevederea intre Joseph Muscat, prim-ministru al Maltei, tara care detine presedintia UE, si presedintele Klaus Iohannis. Aceasta intrevedere a avut ca scop cunoasterea si armonizarea pozitiilor care vor fi exprimate cu ocazia summitului Consiliului European din 25 martie, care va aniversa 60 de ani de la Tratatul de la Roma”, spune liberalul.

Potrivit lui Radu Carp, PNL considera ca singura cale de urmat pentru proiectul european este o Uniune Europeana mai puternica, mai democratica si mai unita.

„Pentru a raspunde la acest deziderat este nevoie a afirma ca UE se bazeaza pe valori comune, precum subsidiaritatea, solidaritatea, statul de drept, demnitatea umana. Diagnoza Comisiei Europene din Carta Alba este corecta: sunt necesare noi modalitati de actiune pentru ca UE sa faca fata provocarilor globale. Raspunsul la aceste provocari trebuie sa fie unitatea de actiune a tuturor statelor membre si nu crearea de aliante conjuncturale. Statele care doresc sa aprofundeze o anumita politica sau sa se integreze mai mult intr-un domeniu au deja aceasta posibilitate, prin mecanismul de cooperare consolidata din tratate. Acest mecanism care presupune discutia prealabila la nivel interguvernamental, cu implicarea tuturor statelor membre, ar trebui sa fie prevazut si in continuare, pentru a obtine simultan aprofundarea cooperarii si respectarea drepturilor egale ale fiecarui stat membru”, subliniaza Radu Carp.

Comments