Lidera Gagauziei spune ca Putin le-a promis ca-i sprijina in ,,apararea drepturilor"

Lidera Gagauziei spune ca Putin le-a promis ca-i sprijina in ,,apararea drepturilor"

Lidera Gagauziei spune ca Putin le-a promis ca-i sprijina in ,,apararea drepturilor"

,,Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine despre complexa problema regionala si geopolitica, in centrul careia se afla Gagauzia noastra. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre actiunile ilegale ale autoritatilor din Moldova, care se razbuna pe noi pentru pozitia noastra civica si loialitatea fata de interesele nationale. Chisinaul ne ia treptat prerogativele, limiteaza bugetul, incalca drepturile legale, provoaca instabilitate si destabilizare in Gagauzia si in intreaga tara. Liderul rus a promis sa sprijine Gagauzia si poporul gagauz in apararea drepturilor noastre legitime, atributiilor si pozitiilor pe arena internationala", a scris Evghenia Gutul pe retelele sociale, potrivit NewsMaker.

Presa rusa a informat laconic despre intrevederea dintre Putin si Gutul. ,,Putin a discutat succint cu conducatoarea Gagauziei in marja Festivalului international al tineretului", a notat agentia TASS.

La randul sau, site-ul Kremlinului mentioneaza laconic intalnirea, alaturi de o fotografie: ,,Intalnire cu sefa Gagauziei, Eugenia Gutul. Vladimir Putin s-a intalnit cu sefa Gagauziei, Evghenia Gutul, in marja Festivalului Mondial al Tineretului".

Evghenia Gutul devine insa primul oficial din Republica Moldova care s-a intalnit cu Vladimir Putin dupa 24 februarie 2022, atunci cand liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei, in conditiile in care conducerea de la Chisinau a condamnat agresiunea militara rusa si sprijina tara vecina prin gazduirea refugiatilor si livarea de asistenta umanitara.

La inceputul lunii, Evghenia Gutul s-a aflat la Moscova si s-a intalnit cu presedinta Consiliului Federatiei Ruse (camera superioara a parlamentului rus), Valentina Matvienko. Gutul a denuntat si cu aceasta ocazie ,,presiuni" din partea Chisinaului si a solicitat sprijinul Rusiei. Vizita ei a intervenit la doua zile dupa ce autoritatile din Transnistria, regiunea separatista prorusa, au decis sa se adreseze parlamentului de la Moscova cu o cerere de ajutor si protectie, invocand, ,,prigoana" din partea autoritatilor centrale de la Chisinau.

Relatiile Moldovei cu Rusia s-au inrautatit nu doar pe fondul invaziei din Ucraina, ci si din cauza tentativelor regimului de la Moscova de a destabiliza Republica Moldova.

Marti, in cadrul unui briefing de presa, seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Alexandru Musteata, a declarat ca a intrat in posesia mai multor date care indica ca Federatia Rusa ar dori sa compromita aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeana, prin implicarea in procesele electorale din 2024 si 2025. In aceste actiuni, Rusia va implica trei categorii de actori: actorii politici deschis declarati pro-Federatia Rusa, actori politici declarati pro-statalisti si actori politici conectati la grupurile de crima organizata. Moscova planifica generarea mai multor crize inclusiv in regiunea gagauza sau in Transnistria, iar cel mai important actor pe care mizeaza Federatia Rusa este gruparea lui Ilan Sor.

Comments