Liderii politici cer Comisiei Europene interzicerea importurilor agricole din Ucraina. UE, plan impo...

Forumul european considera ca agricultura trebuie protejata, pentru ca solidaritatea europeana sa nu fie deloc afectata in raport cu sprijinirea constanta a Ucrainei.

"Este important ca Uniunea Europeana sa ajute Ucraina, dar produsele ucrainene ar trebui sa ajunga pe pietele din tari terte, pentru a preveni perturbarea pietei europene si pentru a mentine securitatea alimentara in tarile terte care au o mai mare nevoie in acest sens", se arta in Avizul ,,Viitorul politicii agricole comune".

Reprezentantii autoritatilor locale din statele UE au subliniat ca importurile de produse agricole si animaliere trebuie sa respecte standarde de mediu si de sanatate publica impuse de legislatia europeana. Ei solicita controale amanuntite pentru marfa din Ucraina pentru a nu exista un risc pentru populatie.

"UE trebuie sa isi redefineasca politica privind exporturile in domeniul agricol, fara sa afecteze comunitatile agricole ale tarilor terte, acordand prioritate comertului in interiorul Uniunii si reducand importurile de produse agricole in UE. Totodata, in calitatea sa de cea mai mare piata si de cel mai mare importator si exportator de alimente la nivel mondial, UE trebuie sa isi foloseasca toata influenta pentru a modifica regulile comertului international cu produse agricole, au transmis reprezentantii autoritatilor locale", se spune in acelasi document.

Comitetul European al Regiunilor vrea ca noua Politica Agricola Comuna sa contribuie la combaterea competitiei neloiale intre fermieri. Prin urmare, Comisia Europeana a fost somata sa consolideze normele UE privind lantul de aprovizionare si productie. Liderii regionali vor ca politicienii de la Bruxelles sa dezvolte instrumente de gestionare a ofertei in interiorul Uniunii Europene.

Modificarile legislative ar trebui sa implice stocuri publice pentru a evita specula si a stabiliza preturile pietei. Liderii UE vor o politica comuna pentru exportul produselor agricole si sprijin umanitar, pentru a atenua problemele sociale din zonele afectate de esecul culturilor sau amenintate de foamete din cauza schimbarilor climatice sau a razboaielor.

Masurile cerute la Bruxelles vin dupa cele mai mari proteste organizate de fermieri in Belgia, Franta, Polonia, Romania sau Bulgaria. Miscarile de strada au dus pana la vandalizarea sediilor principalelor institutii europene.

Comments