Liniste, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele capteaza atentia, dar in surdina

Liniste, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele capteaza atentia, dar in surdina

Liniste, vin alegerile! Europarlamentarele, abandonate. Localele capteaza atentia, dar in surdina


Cetatenii cu drept vot sunt asteptati sa mearga la urne pe 9 iunie, intr-o campanie in care subiectul alegerilor europarlamentare a fost izolat pana la disparitie, partidele fiind interesate in principal de testul localelor, unde primarii si consilierii se mobilizeaza in primul rand in propriul interes, iar apoi in mai mica masura si pentru candidatii ce vor la Bruxelles. Totul se face in liniste, fara mari mitinguri electorale, baza fiind armata de membri si cei direct interesati.


Comasarea alegerilor locale de cele europarlamentare, demers unde beneficiile au fost prezentate cu surle si trambite de partidele Coalitiei de guvernare cand au luat decizia, s-a transformat intr-un demers in care omul de rand aproape ca nu stie ca exista si scrutinul pentru Parlamentul European pe 9 iunie.


Cu toate ca am ajuns la inceputul lunii mai, PSD si PNL nu au lansat programul politic pentru europarlamentare, dar nici nu fac cunoscute pozitiile celor doua mari familii politice europene din care fac parte si care vor da functiile-cheie la nivelul UE. Iar acest lucru se intampla in conditiile in care a trecut peste o luna de la depunerea listelor de candidati. &


Din sud pana in nord tema europarlamentarelor lipseste


O parcurgere a tarii din sud catre nord ne arata in fata ochilor o ploaie de bannere si afise electorale cu candidati la primarii, la sefia de Consiliu Judetean sau presedinti de filiale care nu candideaza. Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Iasi, Botosani sau Suceava sunt cateva zone unde Libertatea a descoperit doar mesaje si candidati pentru locale.









PSD merge pe mesaje cu tenta nationalista, intr-o campanie care ar trebui sa fie si despre UE, nu doar despre problemele locale. FOTO: Radu Eremia

Exceptiile sunt reprezentate de unele zone unde unul din liderii relevanti e candidat la PE, iar in acest caz e pus alaturi de un alt candidat pentru locale. Iar acest lucru poate fi vazut in Giurgiu, unde uneori mai apare Dan Motreanu langa Toma Petcu (candidatul la CJ Giurgiu), Alexandru Muraru (candidat pe loc neeligibil la PE), Dragos Benea (europarlamentar PSD care mai vrea un nou mandat si care poate fi vazut pe unele afise pe DN2) sau Gabriela Firea.


Gabriela Firea, in varianta de candidata pentru PE. FOTO: Libertatea

Firea este in dubla postura, de candidat la europarlamentare, dar si pentru Primaria Capitalei, avand materiale electorale in special pentru a doua candidatura, unele amplasate neinspirat, dupa cum se poate observa.


In rest, nu exista fotografii de grup cu cei care vor in Parlamentul European sau fotografii ale celor doua echipe care se afla pe lista aliantei care e in pole position pentru un rezultate aproape de 50% (in urma redistribuirii).


Fara fotografii cu Dan Barna, Vlad Voiculescu sau alti candidati de PE sunt si cei de la Alianta Dreapta Unita. In schimb sunt prezente mai multe bannere cu candidatii locali alaturi de liderul USR Catalin Drula, lider de partid cu aspiratii la presedintie.


Si in cazul AUR o buna parte din afisajul lor este cu reprezentarea unei familii clasice, iar alaturat este unul din domnitorii cunoscuti din perioada medievala, in special Vlad Tepes, insa exista bannere si cu Mircea cel Batran, Mihai Viteazul, iar cu cat urci mai mult in Moldova, apar cele cu Stefan cel Mare. Rar pot fi vazuti si lideri ca George Simion si Claudiu Tarziu (ultimul fiind si pe lista pentru europarlamentare).


In schimb, in plan local pot fi si materiale electorale cu politicieni cunoscuti, dar care acum sunt intr-un con de umbra, dar imaginea lor inca poate aduce voturi. Este cazul lui Liviu Dragnea, care poate fi vazut pe afise locale din Suceava si Botosani, ca sustinator al Miscarii Romania Suverana.


Liviu Dragnea inca e prezent pe afise, desi nu candideaza. FOTO: Radu Eremia

Fara mitinguri mari


Niciuna din cele doua mari formatiuni, PSD si PNL, nu vor face mitinguri de amploare, pentru a promova mesajele pro-europene sau candidatii la locale. Conform informatiilor obtinute de Libertatea, strategia acestor doua formatiuni este mobilizarea ,,armatei" de partid care sa duca mesajele electorale si sa tina in priza votantii. Organizarea e cheia campaniei, incepand de la fiecare cartier sau sat in parte.


Un atu al celor doua partide este faptul ca au candidati in aproape toate unitatile administrativ-teritoriale, adica in jur 3.200. Fiind formatiuni vechi, au reusit sa acopere toate localitatile, spre deosebire de Alianta Dreapta Unita care are candidati doar in jumatate dintre UAT-urile tarii sau Alianta pentru Unirea Romanilor, care are doar in jur de 1.000 de localitati acoperite, potrivit informatiilor Libertatea.


Organizarea de partid, elementul-cheie pentru voturi


Una din strategiile partidelor din alianta este sa evite orice scandal sau orice pretext de polarizare care sa scoata lumea la vot. Cu cat prezenta va fi mai mica, cu atat ea e mai dependenta de reteaua de alesi locali si structurile de partid. PSD si PNL au oameni lor in sectiile de votare, dar au preluat si o buna parte din locurile rezervate UDMR. In special, potrivit surselor Libertatea, PSD-istii au primit mare parte din locurile ce reveneau UDMR in sectiile de vot in judetele unde minoritatea maghiara nu are o pondere prea mare.


Nu in ultimul rand, faptul ca PSD si PNL detin monopolul pe resursele administratiei centrale si locale a permis o politica de recrutare de persoane dependente de partide care sa faca parte din comisiile sectiilor de vot.


Explicatii laconice sau deloc


In ultimele saptamani, Libertatea a incercat sa obtina raspunsuri oficiale despre modul cum va fi facuta campania de la reprezentantii Puterii, cei care au girat si comasarea. In cazul PNL, purtatorul de cuvant, Ionut Stroe, a indrumat reporterul Libertatea catre Rares Bogdan, coordonatorul campaniei pentru europarlamentare a liberalilor. Insa Rares Bogdan nu a raspuns pentru clarificari.


Echipa PNL din municpiul Buzau. FOTO: Radu Eremia

In cazul PSD, cateva explicatii laconice au fost date de Lucian Romascanu, purtator de cuvant al formatiunii si candidat la sefia CJ Buzau. ,,Exista panotaj cu candidatii pentru europarlamentare in zona periurbana, exista materiale despre europarlamentare distribuite la candidatii pentru toate primariile, vorbim in discursurile publice despre europarlamentare, in aparitiile media. E o campanie care se desfasoara corespunzator. Sigur, e un interes mai mare pentru campania locala, dar mesajul pentru europarlamentare nu e inexistent", a subliniat Romascanu, referindu-se in primul rand la situatia din judetul unde candideaza Buzau.


Cu toate acestea, Libertatea a putut observa prezenta peste tot in municipiul Buzau a echipei Lucian Romascanu - Constantin Toma (sefia CJ-Primaria Buzau) pe afisele de promovare, nu si pe al candidatului local la europarlamentare, Andi Cristea. Iar situatia, adica lipsa candidatului de la europarlamentare, e asemanatoare si in restul judetului, de la puncte turistice precum Vulcanii Noroiosi pana la zona Siriu.


Material de campanie cu Lucian Romascanu, in centrul municipiului Buzau. FOTO: Radu Eremia

Ulterior, cand au fost solicitate lamuriri pentru aceasta situatie, Romascanu ne-a indrumat catre Mihai Tudose, coordonator al campaniei si cap de lista pentru Parlamentul European, care, la randul sau, nu a raspuns pentru explicatii tehnice si de logistica privind testul europarlamentarelor.&


Comments