Lista celor mai bogate alimente in fier. Trebuie sa le introduci in alimentatie ta, pentru a preveni...

Ce este anemia

Anemia este o afectiune cu care se confrunta multa lume in zilele noastre. Organismul in cazul anemiei este in imposibilitatea de a produce aceste celule rosii sau produce unele defecte. Ea poate avea cauze mai complicate, cum ar fi anumite boli care ataca celule rosii sau pierderi masive de sange, iar altele mai simple, cum ar fi o alimentatie saraca in nutrienti, nu tocmai echilibrata.

Printre cauze ce pot contribui la aparitia bolii se numara si consumul anumitor medicamente si fumatul. Anemia este caracterizata printr-un numar scazut de globule rosii din organism, fapt ce duce la o deficienta cantitativa a hemoglobinei, substanta ce transporta oxigenul de la plamani catre toate celulele.

Aceasta afectiune prezinta mai multe simptome, printre care: oboseala, slabiciune, respiratie ingreunata, palpitatii, migrene, ameteala, paloare, maini si picioare reci, rezistenta scazuta la frig, unghii casante si lipsa poftei de mancare. O anemie usoara care se manifesta doar prin ameteli, insomnii sau stari de oboseala prelungite, poate trece de la sine, dar este mai bine sa fie luata in seama.

Studiu: Indulcitorii artificiali pot cauza probleme la inima

E bine de stiut ca una severa, cu o valoare sub 8 a hemoglobinei, trebuie tratata cu seriozitate, deoarece poate conduce catre afectiuni grave. Anemia este de mai multe feluri, provocate de carenta fierului din organism, a acidului folic sau a vitaminelor din grupa B, in special a vitaminei B12.

Anemia data de lipsa fierului se numeste anemie feripriva. Fierul este folosit ca materie prima pentru a produce hemoglobina. De multe ori, in sezonul rece, daca nu avem grija sa inlocuim lipsa fructelor si a legumelor proaspete cu o dieta imbogatita cu alte alimente, cu un aport de nutrienti esentiali, ne vom confrunta cu aparitia acestei boli. Un simplu supliment de fier poate fi insuficient. Femeile ar trebui sa aduca in organism prin alimentatie un aport de 15 mg de fier pe zi, iar cele insarcinate sau care alapteaza intre 30 mg si 60 mg pe zi, iar barbatii de 10 mg pe zi.

Alimente bogate in fier

Carenta de fier se poate remedia prin consumul de alimente ce il contin si care constituie o sursa naturala. Printre sursele bogate in fier se numara urmatoarele alimente: carnea rosie, ficatul, fructele de mare, ouale, legumele cu frunze verzi, in special spanacul, brocoli, salata verde, varza, plus cerealele integrale, ridichile, dovleacul, piersicile, prunele, stafidele, avocado. Trebuie avuta grija la cantitatea de fier consumata, pentru ca in exces ne poate crea probleme. Mierea reprezinta o sursa importanta de fier, cupru si mangan, elemente ce participa la sinteza hemoglobinei.

Cum sa ai pielea ferma. Secrete care incetinesc imbatranirea pramatura a tenului. La ce trebuie sa renunti complet

Foarte buna pentru combaterea anemiei este sfecla rosie, are un continut bogat in substante nutritive benefice organismului si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nimanui. Contine: vitaminele B1, B2, B6, vitaminele A si C, antioxidanti si bioflavonoide, fier, sodiu, calciu, sulf, iod, cupru si zhar natural. Are proprietatea ca prin procesare termica substantele vitale sa nu se piarda. De asemenea, este foarte buna consumata cruda, sub forma de salata sau suc. Pentru a isi face mai bine efectul este bine sa nu se amestece cu alte legume. In scop terapeutic pot fi folosite atat frunzele, cat si radacina.

Asa cum am scris mai sus si carenta de vitamine din grupa B trebuie remediata in cazul anemiei. Bananele sunt o sursa excelenta de vitamina B12 si trebuie consumate zilnic, la fel si laptele, iaurtul, ouale, cascavalul, somonul, sardinele, codul, carnea de miel si nu numai, deoarece ea se gaseste mai ales in carne.

Cum sa decongelezi corect carnea. Greseala pe care toata lumea o face

Ca sa stopezi anemia este indicat sa incluzi in alimentatie alimente ce contin acid folic, la fel de important pentru preventia si tratarea anemiei, cum ar fi: fasolea, nautul, lintea, broccoli, conopida, salata verde, spanacul, sparanghelul, portocalele, avocado, mango si papaya. Acidul folic poate fi distrus prin preparare termica, este indicat sa se consume legumele crude sau gatite usor, la aburi. Un aport insuficient de acid folic la femeile insarcinate poate provoaca malformatii congenitale, motiv pentru care trebuie sa se administreze suplimente. Cantitatea necesara pentru un adult este 400 micrograme de acid folic zilnic.

Citeste continuarea pe Almanah Online

Comments