LIVE | Catalin Cirstoiu spune ca nu se afla intr-o ,,stare de incompatibilitate", dupa acuzatiile ca...


Catalin Cirstoiu, candidatul aliantei PSD-PNL pentru Primaria Capitalei, sustine vineri, 19 aprilie, o conferinta de presa la ora 18.30, in fata Spitalului Universitar din Bucuresti.


UPDATE ora 18.40: Raspunsurile candidatului PSD-PNL la intrebarile presei:


"Un pacient poate avea mai multe episoade de spitalizare, decontat separat de CNAS. Externat, pacientul decide unde vrea sa mearga. Odata externat un pacient, nu consider ca as putea eu sa influentez. Nu consider ca e un prejudiciu al bugetului spitalului.
Am spus ca eu vreau sa fac administratie publica mizand pe un sprijin politic si stabil. Acest lucru nu il asimilez unei administratii politice.
Eu nu am intrat in cursa aceasta ca m-am trezit intr-o dimineata ca pot fi primar. Eu am avut o propunere din partea liderilor coalitiei.
Mandatul meu pe care mi l-a oferit coalitia PSD-PNL a fost si este pe masa coalitiei.
Eu am simtit sprijinul lui Marcel Ciolacu si Nicolae Ciuca, dar recunosc am fost cam singur in precampania aceasta. Am intalnit multi lideri de filiale care m-au inconjurat cu sprijin.
Nu poate fi un demers pentru Primaria Capitalei fara sprijinul acestei coalitii.
Am facut conferinta de presa la spital pentru ca bisturiul din mana n-o sa mi-l ia nimeni. Sunt medic, am o meserie. Eu nu am facut din politica o meserie.
Din punctul meu de vedere, fiind mandatul meu, acesta e pe masa coalitiei.
Eu in momentul acesta incerc sa lamuresc si sa lamurim impreuna tot ce a aparut in spatiul public. Nu vreau sa conving pe nimeni. E un demers personal.
Am devenit omul negru, nu cred ca e corect fata de mine.
Doamna Firea este presedintele PSD Bucuresti si are o influenta foarte mare in filiala. Sunt lideri din PSD care au participat cu mine la diverse manifestari prin oras.
Parerea mea e ca am devenit dintr-un candidat pe locul 3, cum am fost prezentat, o tinta. Nu exclud posibilitatea sa fi fost si din PSD oameni care nu ma plac.
Mesajul meu e foarte clar: sunt medic, nu fac din politica o cariera.
Pentru mine nu era necesar sa ajung Primar General, am crezut ca demersul meu e sa fac ceva mai bine pentru noi toti.
Nu sunt un deplin cunoscator al Bucurestiului. In luna asta am invatat foarte multe lucruri bune despre Capitala.
Un pacient externat primeste un bilet de externare cu mai multe recomandari. Una e revenirea la control pentru firele de sutura, tratament, proceduri de mobilitate. Chiar credeti ca pacientii merg acolo unde li se spune sau unde sunt dusi, cum spuneti? Nu, ei merg acolo unde se simt in siguranta si au siguranta continuitatii tratamentului.
Mie mi s-a intamplat frecvent ca pacienti care nu voiau sa calce in spitalele publice, i-am convins, i-am operat in spitalul public si la mine asta e situatia frecventa. Am vazut si pacienti care au mers in spitalul privat. Problema nu va fi transata decat printr-o decizie ca medicii sa aleaga daca lucreaza in sistemul public sau privat. Multe tari au aplicat masura si a rezultat depopularea de medici a spitalelor publice.
Eu am spus ca mandatul meu a fost, este si va ramane pe masa coalitiei. Ar fi ilogic sa merg mai departe intr-o lupta in care n-ai niciun sprijin.
Exista o hotarare a Inaltei Curti care spune foarte clar intr-o speta, care e definitiva, ca un manager al unui spital public medic, care era si manager al unei societati private ce presta servicii medicale, nu este incompatibil.
Nu am incalcat legea. Eu cand sunt solicitat sa ma duc intr-o sala de operatie in spitalul public... Cand un coleg ma cheama intr-o sala de operatie, ca are probleme, eu ma duc. Asta e menirea mea.
Toata lumea e speriata de problema infectiilor nosocomiale din spitale. Pentru a veni in sprijinul acelei doamne care avea o problema serioasa, colegii mei au considerat ca e bine sa existe si parafa mea.
Toti colegii mei care ocupa astfel de pozitii fac astfel de lucruri pentru a debloca haosul indus in sistemul medical indus de ordonanta data de Vlad Voiculescu.
Aceste pozitii sunt ocupate de oameni care sunt cineva, nu de neica nimeni, toti fac asa ceva - ca sa oferim servicii competente pacientilor. Toti medicii fac asta.
(Traian Basescu) mi-a spus ca atate timp esti medic, oamenii iti apreciaza eforturile, dar ca in povestea politica vei deveni "cel mai urat dintre pamanteni". Cinstit, regret (ca nu l-am ascultat).
Sunt saptamani intregi poate chiar luni in care nu am fost acolo (la clinica Anemona, n.r.). Contracost? Nu. Un pacient care nu are bilet de trimitere plateste. Peste tot, nu numai la Anemona.
Domnule Andrei (Cristian Andrei, reporterul HotNews, n.r.), aveti un scop din a face din Cirstoiu un talhar. Eu, si in special copilul meu, am fost hartuiti.
Expunerea asta mi-a facut foarte mult rau in viata personala, pentru ca nu mi se pare normal ca la scoala, la gradinita, copilul meu sa fie fotografiat, sa existe masini de presa.
Am doua informari de la ANI. Mi s-a comunicat existenta unui dosar in cazul asta. Nu stiu ce decizie a luat ANI.
Eu sunt un om hotarat, un om decis, cand intru intr-o operatie nu cunosc cuvantul abandon. O candidatura la Primarie nu e o operatie, dar nu poti sa mergi inainte fara sprijin politic.
Nu am avut azi nicio discutie cu Ciolacu si Ciuca. Probabil ca luni vom avea o discutie si e firesc. Este exclus sa candidez independent.
Continui demersul (de a candida, n.r.) numai daca are un sens adminisrativ si politic. Mandatul meu a fost din prima zi pe masa coalitiei. Nu imi doresc sa fiu primar pentru mine personal.
Orice raport al ANI, daca el exista, poate fi contestat in instanta. Sa ii intrebati pe Nicusor Dan si Clotilde Armand , care sunt in aceeasi situatie.
Eu am constatat o atitudine negativa din partea presei inspre mine, eu asta sunt.
Nu mi-am deschis niciun cont de campanie, nu am mandatar, nu am cheltuit niciun leu, nu m-am implicat in discutiile astea.

UPDATE ora 18.32: Principalele declaratii ale medicului Catalin Cirstoiu:


"Primul lucru pe care vreau sa vi-l spun legat de acuzatiile de incompatibilitate - opinia mea e ca nici eu, nici presa, ci doar ANI poate emite raport sa constate asta.
Din punctul meu de vedere, eu am facut nimic care sa imi dea perspectiva de incompatibilitate.
Am operat si in spitale publice, si in Republica Moldova, am oferit expertiza mea, la solicitarea colegilor mei, si in alte spitale private, atunci cand mi s-a solicitat.
Eu nu fac o chirurgie simpla, fac o chirugie complicata aici, la spitalul Universitar. Nu e un domeniu accesibil oricui si am facut orice sa-mi ajut pacientii si colegii.
Legat de participarea mea la consultatiile clinicii Anemona, mi-am ajutat colegii care lucrau acolo si am raspuns si solicitarilor unor pacienti care imi cereau sprijinul.
Sunt absolut linistit si dorm linistit pentru ca mi-am ajutat pacientii.
Pacientii aleg singuri la ce medic merg si unde merg, la sistemul public sau privat. In orice spital privat e varianta ca pacientii sa mearga in regim al CNAS sau in consultatie platita.
Legea 95 a fost modificata in 2016 prin OUG care a introdus un alt regim al incompatibilitatilor in sistemul medical si a creat haos. Aceasta OUG nu a trecut niciodata de Parlament, nici macar nu a fost pusa pe ordinea de zi, dar produce efecte juridice. Legea spune ca functia de manager e incompatibila cu orice alta activitate remunerata sau neremunerata cu exceptia activitatii medicale in acelasi spital.
Paragraful din OUG e aplicabil managerilor si sefilor de sectii.
Timpul liber nu mai exista pentru ca nu poti sa faci nicio activitate neremunerata de niciun tip. Daca am fi obiectivi, am gasi foarte multe situatii de acest tip.
Eu am vrut sa fac o administratie publica in Bucuresti mizand pe un sprijin politic stabili in Consiliul General.
Eu nu am vrut niciodata sa fac o administratie politica in Capitala".

***


Stirea initiala: Membrii staffului sau de campanie au precizat, ulterior, ca este vorba, in principal, despre o declaratie de presa, urmata de o scurta conferinta.


Anterior in cursul zilei, premierul Marcel Ciolacu a declarat ca medicul ar fi trebuit sa faca pana acum conferinta de presa in care sa raspunda la toate acuzatiile care i-au fost aduse in spatiul public.


Prim-ministrul a precizat ca alianta PSD-PNL va avea candidat comun la Primaria Capitalei, indiferent daca medicul Cirstoiu va ramane sau nu in cursa.


,,Eu nu cer nimanui sa se retraga sau sa nu se retraga. Avand o experienta, spun eu, mai mare politica decat domnul doctor Cirstoiu, i-am facut o recomandare si direct, si prin intermediul presei. Domnul Cirstoiu trebuie sa iasa sa tina o conferinta de presa, asa cum am convenit cu domnia-sa si cu domnul Nicolae Ciuca, si sa explice toate aspectele aparute in spatiul public", a spus Ciolacu, intr-o conferinta de presa in cadrul vizitei sale in Emiratele Arabe Unite.


,,Nu vom putea merge inainte pana nu se va intampla acest lucru. Pana cand domnul doctor Cirstoiu nu va explica toate aspectele aparute in spatiul public, dansul nu poate merge inainte ca fiind candidat al coalitiei.(...) Din punctul meu de vedere, fara sa deranjez pe nimeni, trebuia sa faca pana in acest moment aceasta conferinta", a continuat premierul.


Conform lui Ciolacu, cel tarziu luni va avea loc o intalnire cu Cirstoiu si cu liderul PNL, Nicolae Ciuca, in care se va discuta despre candidatura lui Cirstoiu si vor decide care este pasul urmator.


Intrebat daca, in cazul in care medicul Cirstoiu se retrage din cursa, candidatul comun al aliantei ar putea fi un membru PSD sau un membru PNL, Ciolacu a raspuns: ,,Candidatul comun poate fi membru PSD sau membru PNL. Cred ca perioada de independenta a apus".


Intr-o investigatie publicata pe 10 aprilie, HotNews.ro a prezentat documente care arata ca medicul Catalin Cirstoiu a lucrat in toamna lui 2023 ca manager la stat, dar trimitea pacientii la clinica privata Anemona Med, pe care o detine impreuna cu sotia sa, dr. Monica-Mihaela Cirstoiu. Pacientii plateau pe alta firma, tot a familiei Cirstoiu.


Ulterior, pe 17 aprilie, aceeasi publicatie a prezentat mesaje prin care pacientii lui Cirstoiu erau trimisi de la spitalul de stat la clinica familiei medicului.


In acest context, Catalin Cirstoiu a declarat, la inceputul acestei saptamani ca va sustine o conferinta de presa pe tema relatiei manager la spital de stat - medic la clinica privata Anemona, fara sa precizeze cand va avea loc aceasta.


In urma acestor dezvaluiri, in spatiul public se discuta despre o posibila retragere a candidaturii lui Cirstoiu, insa medicul a afirmat ca nu va iesi din cursa electorala, nici daca ii va cere acest lucru Marcel Ciolacu.


De altfel, premierul a mai declarat recent ca medicul Cirstoiu trebuie ,,sa raspunda la toate acuzatiile" pentru ca ,,nu putem merge mai departe daca nu lamurim".


Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat joi, 18 aprilie, ca va accepta sa fie candidatul la Primaria Capitalei din partea coalitiei PSD-PNL daca ,,partidul o va cere", in cazul in care medicul Catalin Cirstoiu isi va retrage candidatura.


,,In consecinta, da, chiar daca pana acum am refuzat categoric, atata vreme cat partidul o va cere si decizia va fi luata, eu nu mai refuz", a spus Negoita, intrebat despre posibilitatea de a fi candidatul coalitiei la Primaria Bucurestiului.


In cursul acestei saptamani, Catalin Cirstoiu si-a anulat toate evenimentele de campanie. Miercuri seara, el a declarat ca nu isi pune problema sa-si retraga candidatura si a reiterat ca nu s-a aflat in stare de incompatibilitate.


Foto: Hepta.ro


Comments