Long live the Queen!

Long live the Queen!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord împlineşte astăzi 65 de ani de la urcarea pe tron. Aniversarea a fost marcată prin tradiţionalele salve de tun, în număr de 41, trase la ora 12 la prânz de artileria regală în Green Park, din vecinătatea Palatului Buckingham, reşedinţa oficială a monarhilor britanici.

În afară de aceasta scurtă ceremonie, aşa numitul Jubileu de Safir nu va fi marcat în niciun alt fel în public, aşa cum s-a întâmplat la Jubileele de Argint – 1977 (25 de ani), Aur – 2002 (50 de ani) şi Diamant – 2012 (60 de ani).

Regina, care anul acesta împlineşte 91 de ani, va dedica această zi tatălui ei, care a murit de cancer la plămâni, la 6 februarie 1952, la vârsta de 56 de ani, în timp ce fiica sa, pe atunci Prinţesa Elisabeta (25 de ani), se afla într-o vizită în Kenia şi a trebuit să se întoarcă de urgenţă în ţară pentru funeralii şi pentru a prelua tronul.

„Tatăl meu a murit mult prea tânăr. S-a petrecut foarte brusc şi trebuie să preiei şi să faci cum poţi mai bine şi să-ţi accepţi soarta“, avea să spună mai târziu tânăra regină despre acel eveniment dureros şi neaşteptat care a propulsat-o în fruntea a ceea ce era la acea vreme, încă, Imperiul Britanic.

După 65 de ani, regina Elisabeta este în continuare pe tron, în septembrie 2015 devenind cel mai longeviv monrah britanic sau englez, iar de anul trecut, după moartea regelui Thailandei Bhumibol, este cel mai longeviv şef de stat din lume la ora actuală.

La aproape 91 de ani, ea continuă să-şi exercite atribuţiile de monarh constituţional ceea ce presupune, între altele, o audienţă săptămânală între patru ochi cu prim ministrul zilei. Actualul premier Theresa May este al 13-lea, primul premier al reginei fiind Winston Churchill.

Regina primeşte în vizită şefi de stat străini şi, anul acesta, îl va găzdui pe noul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump. O misiune destul de ingrată, având în vedere că o petiţie recentă în favoarea anulării vizitei a fost semnată de peste 1,8 milioane de persoane.

Dar suverana este obişnuită cu astfel de controverse de la precedentele vizite ale unor lideri precum Nicolae Ceauşescu în 1978, preşedintele Zimbabwe Robert Mugabe în 1994 sau preşedintele Chinei Xi Jinping în 2015.

Regina este comandantul suprem al forţelor armate şi lider al Commonwealth-ului – organizaţia statelor din fostul imperiu britanic.

Sunt roluri pe care le-a luat întotdeauna foarte în serios, deşi acum nu mai participă la summit-uri ale Commonwealth-ului în străinătate, fiind reprezentată acolo de Prinţul moştenitor Charles, ajuns şi el la vârsta de 68 de ani.

Acum, regina Elisabeta trece, ca şi ţara în fruntea căreia se află de 65 de ani, printr-o perioadă tumultuoasă, aceea a ieşirii din Uniunea Europeană.

Pe lângă aceasta, Regatul Unit dă semne de dezbinare, în Scoţia şi Irlanda de Nord fiind active puternice mişcări separatiste. Dar regina, care este mamă, bunică şi străbunică, a trecut în cei 65 de ani de domnie prin momente grele, între altele divorţurile a trei dintre cei patru copii ai săi, moartea fostei soţii a lui Charles, prinţesa Diana, evenimente care au atras monarhia în contoverse sau chiar scandaluri publice.

Regina Elisabeta a II-a a ştiut însă întotdeauna să se adapteze şi să-şi păstreze popularitatea şi prin implicare şi sprijin pentru monarhie.

Comments