Lovitura de teatru in Serbia: Decizie radicala a presedintelui Vucic dupa valul de proteste in urma...

Presedintele Aleksandar Vucic renunta la conducerea Partidului Progresist Sarb (SNS), potrivit anuntului pe cale l-a facut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declansate de violentele armate care au zguduit Serbia, informeaza dpa.

Mii de sarbi manifestau vineri la Belgrad pentru a-l sustine pe presedintele Aleksandar Vucic, confruntat cu furia populatiei dupa doua atacuri armate comise de un adolescent si un tanar ce au facut 18 morti la inceputul lunii mai. In primul atac, 9 elevi si un gardian au fost ucisi la o scoala din Belgrad de un elev de 13 ani. Iar la doua zile de la acest atac, un tanar a ucis 8 persoane in doua sate de langa capitala Serbiei.

Aceasta adunare, asemanatoare unui miting de campanie electorala, sub sloganul "Serbia sperantei", este perceputa ca raspunsul puterii la manifestatiile impunatoare care atrag zeci de mii de oameni o data pe saptamana, noteaza France Presse.

Meanwhile, in #Belgrade, #Vucic holds an embarrassingly weak rally, to counter massive protests demanding his resignationSome may have forgotten the Vucic of the 90s, many of us have not - particularly his genocidal rhetoric#Serbia #Srbija #Beograd #BalkanTwitter #Kosovo https://t.co/viLu9sTqIU

-- Nevena Trajkov (@NevenaTrajkov) May 26, 2023

Ultima data cand sarbii au marsaluit atat de masiv a fost in 2000, in timpul manifestatiilor care au dus la caderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

Multimi de oameni au venit la Belgrad de vineri dimineata din toata Serbia, cu trenul si cu autobuzele. Cu toate acestea, organizatii pentru drepturile omului si unele media afirma ca unii au fost presati sa vina.

In plus, presedintele Vucic a plasat armata tarii in alerta maxima de lupta dupa violentele din zona Kosovo si a ordonat unitatilor sa se deplaseze mai aproape de frontiera. In Kosovo au avut loc ciocniri intre protestatari sarbi si politie intr-un oras cu majoritate sarba din nordul Kosovo.

In localitatea Zvecan s-au produs ciocniri intre politie si protestatari dupa ce o multime s-a strans in fata cladirii primariei, incercand sa il impiedice pe noul primar, un etnic albanez, sa intre in biroul sau.

Politia kosovara a tras cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Kosovo;Zvecan (North of Kosovo). The conflict between the Serbs and the Kosovo police. The media report that one Kosovo police vehicle was set on fire.Serbia's president Aleksandar Vucic raises the combat readiness of the Serbian Army. pic.twitter.com/yxIfhM8n2W

-- SEICO-OSINT (@SeicoIntel) May 26, 2023

"Aceasta este ultima seara in care ma voi adresa dumneavoastra in calitate de presedinte al SNS", a spus Vucic demonstrantilor de la mitingul din Belgrad.SNS organizeaza sambata un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine ii va urma in fruntea partidului.

Presedintele sarb s-a aflat la conducerea tarii, in diverse functii, din 2012. Criticii il acuza pentru stilul sau autoritar de guvernare. Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificatie redusa in contextul in care Vucic si sustinatorii sai controleaza majoritatea mass-media, sistemul judiciar si o parte a economiei. Cu toate acestea, cele doua atacuri armate in masa care s-au soldat de 18 morti la inceputul lunii au zguduit societatea sarba.Opozantii presedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste si au cerut sa se ia masuri. Membrii opozitiei au subliniat retorica agresiva a presedintelui fata de opozantii politici, precum si situatia presei tabloid, care, in opinia lor, banalizeaza violenta infractorilor si, in acelasi timp, ii ofera lui Vucic o platforma.Presedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil ingrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toata Serbia, precum si din tarile vecine cu populatie sarba, au adus participanti in capitala. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a calatori la Belgrad chiar si impotriva vointei lor.

In perioada premergatoare mitingului, Vucic a descris manifestatia drept "cea mai mare adunare populara din istoria Serbiei" si a promis cel putin 140.000 de participanti. Potrivit observatiilor unui reporter dpa si a presei sarbe independente, la miting au fost prezente cateva zeci de mii de persoane.

Comments