Lucian Bode: ,,Suntem in fata celei mai grave crize de securitate de dupa cel de-al doilea Razboi Mo...

,,In contextul vizitei pe care o realizez in Regatul Spaniei, am avut astazi o intrevedere cu domnul Fernando Grande Marlaska Gomez, omologul meu spaniol.

Regatul Spaniei este un partener strategic si un prieten apropiat al Romaniei.

In actualul context de securitate este necesar sa ne consolidam colaborarea pentru a aborda cat mai bine si mai coordonat subiectele de interes comun aflate pe agenda europeana, precum si pe agenda bilaterala.

Vizita a reprezentat un prilej foarte bun pentru a consolida increderea reciproca si pentru a identifica solutii comune la provocarile cu care ne confruntam.

Consider ca este firesc sa avem astfel consultari si un schimb de opinii aplicat, deoarece ne preocupa siguranta frontierelor europene si a cetatenilor nostri, iar cooperarea noastra intareste si incurajeaza lupta impotriva faradelegii.

Dialogul in domeniul afacerilor interne este excelent si se desfasoara la toate nivelurile. Impartasim aceeasi viziune cu privire la importanta combaterii criminalitatii sub toate aspectele ei si suntem pe deplin implicati in indeplinirea acestui deziderat.

Specificul cooperarii romano-spaniole este legat inclusiv de cetatenii romani care traiesc in aceasta tara. Este necesar sa avem o foarte buna cooperare pentru a veni atat in sprijinul cetatenilor romani care traiesc in aceasta tara, cat si al autoritatilor spaniole si al cetatenilor spanioli care au avut o contributie substantiala la integrarea compatriotilor nostri.

Problema dublei cetatenii a fost de asemenea adusa in atentia omologului meu. Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastra si mentionez ca am adus in discutie acest aspect in spiritul bunei colaborari si al valorilor noastre comune. Pe aceasta cale, doresc sa le multumesc partenerilor spanioli pentru spiritul ospitalier si de apreciere manifestat fata de comunitatea romaneasca din Regatul Spaniei.

In cea ce priveste cooperarea politieneasca, aceasta este esentiala pentru prevenirea si combaterea eficienta a infractionalitatii. Am discutat in cadrul intrevederii despre operatiunile comune desfasurate si participarea politistilor romani in Echipe Comune de Ancheta ce au vizat combaterea traficului de persoane, a traficului de droguri, a traficului de autoturisme, a spalarii de bani sau a infractiunilor informatice in care au fost implicati cetateni romani si spanioli.

Avem cadrul juridic necesar care ne permite continuarea cooperarii eficiente deja existente intre structurile de profil din cele doua ministere si ne dorim sa continuam in aceleasi coordonate.

Dorim, de asemenea, sa continuam detasarea specialistilor suport operativ din cadrul Politiei Romane care ii vor sprijini atat pe colegii spanioli in actiunile de prevenire si combatere a delincventei de origine romana, cat si pe cetatenii romani aflati pe teritoriul spaniol.

In context, am discutat cu domnul ministru despre faptul ca anul 2023 va fi un foarte bun prilej pentru organizarea celei de-a patra reuniuni a Comisiei Mixte romano-spaniole in domeniul afacerilor interne, un format de cooperare bilaterala foarte eficient care permite specialistilor din cadrul structurilor de profil sa abordeze toate aspectele de actualitate si de interes comun.

Suntem de cateva luni in fata celei mai grave crize de securitate de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial si, pe cale de consecinta, in fata unei crize umanitare majore cauzate de agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei. Colegii spanioli au avut o contributie semnificativa in ceea ce priveste gestionarea crizei umanitare si de securitate cu care ne confruntam pe plan european si vreau sa le multumesc pe aceasta cale.

Este nevoie, poate mai mult ca oricand, de o cooperare stransa intre statele noastre, astfel incat sa fim pregatiti sa gestionam corespunzator orice provocare in materie de securitate determinata de acest conflict, mai ales in contextul in care gruparile de criminalitate organizata dau dovada de flexibilitate si capacitate constanta de adaptare.

Totodata, am abordat impreuna cu omologul meu temele europene de interes comun, precum azilul si migratia, gestionarea frontierelor externe si aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, am subliniat in cadrul discutiilor cu omologul meu asteptarile noastre in ceea ce priveste existenta unui echilibru intre obligatiile pe care si le asuma fiecare stat membru UE, respectiv drepturile de care beneficiaza. Romania si-a asumat toate obligatiile, dar nici astazi, la mai mult de 10 ani de la incheierea evaluarilor tehnice, cetatenii romani nu se bucura de dreptul de a calatori fara controale in alte state membre.

Spania este unul dintre principalii nostri sustinatori si un partener de incredere in plan european si contam in continuare pe sprijinul ei, reconfirmat si de aceasta data.

In incheiere, doresc sa apreciez discutiile foarte bune si constructive pe care le-am avut in cadrul acestei vizite care a reconfirmat excelenta relatie de colaborare dintre ministerele noastre. Nu in ultimul rand, vreau sa adresez multumiri speciale domnului ambasador BOLOGAN si intregii echipe de la Ambasada Romaniei la Madrid pentru facilitarea, planificarea si realizarea acestei vizite", a declarat Lucian Bode.

Comments