Lucratorii postali, membri de sindicat, protesteaza la Ministerul Digitalizarii

Lucratorii postali, membri de sindicat, protesteaza la Ministerul Digitalizarii

Lucratorii postali, membri de sindicat, protesteaza la Ministerul Digitalizarii

Pichetarea ministerului de resort este programata sa aiba loc in perioada 26 - 29 februarie 2024, intre orele 11:30 - 14:00.

Anul trecut, in data de 9 octombrie, lucratorii postali au demarat mai multe proteste care s-au intins pana pe 13 octombrie 2023.

Pe lista nemultumirilor sindicalistilor se afla, in prezent, aceleasi subiecte ca in anul anterior, respectiv: lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant si nediscriminatoriu, care a condus la situatia din Posta Romana in care 80% din personal primeste salariul minim pe economie, indiferent de functie, studii, responsabilitati, experienta profesionala.

De asemenea, SLPR subliniaza ca exista un risc urias ca, odata cu cresterea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie 2024, Posta Romana sa intre in procedura de insolventa sau sa concedieze multe mii de angajati.

Sindicalistii reclama, totodata, lipsa politicilor coerente de dezvoltare si sustenabilitate a CNPR, lipsa de transparenta si predictibilitate in actul de management, precum si lipsa dialogului social la nivelul Postei Romane.

Saptamana trecuta, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca, la nivelul Companiei Nationale "Posta Romana" nu mai exista, in momentul de fata, un contract colectiv de munca, iar termenul-limita pentru finalizarea negocierilor este 29 februarie. Liderul sindical a mentionat ca, in eventualitatea in care procesul de negociere a contractului colectiv de munca nu va fi definitivat, se va declansa greva la nivel national.

La randul sau, Mircea Burlacu, vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), a precizat ca termenul estimat pentru declansarea grevei generale de catre lucratorii din Posta Romana este data de 1 aprilie.

"Suntem in a 37-a zi de cand am inceput discutiile pe contract. Practic, n-am facut niciun pas in fata, pentru ca, desi impreuna cu echipa companiei, cu aceeasi echipa a companiei, in urma cu cateva luni de zile, am luat articol cu articol, am convenit asupra unei forme, am facut un contract colectiv de munca ce a fost in vigoare pana la 31 ianuarie. Suntem astazi in situatia de a lua din nou in dezbatere si de a aduce din nou argumente pentru fiecare articol din contract si in felul acesta am pierdut si unii si altii timp sa explicam de ce trebuie sa dispara din contractul de munca orice referire care se regaseste in legislatie (...). In ritmul in care merg lucrurile si cu respectarea tuturor prevederilor legale, termenul pe care il estimam pentru declansarea grevei generale este data de 1 aprilie. Va fi, probabil, respectand toate prevederile legale, momentul declararii grevei propriu-zise, cu oprirea totala a lucrului. Si imi asum responsabilitatea pentru ceea ce va spun in momentul de fata. In Posta Romana exista situatia pentru declansarea unui conflict de munca. O sa-i anuntam (conducerea, n.r). Probabil ca stiu asta, dar nu-i intereseaza", a spus Burlacu.

Totodata, seful BNS, Dumitru Costin, a atras atentia asupra faptului ca, in termen reali, in Posta Romana exista "fara echivoc o degradare continua a situatiei financiare a companiei".

"Salariul mediu in companie este foarte apropiat de salariu minim brut pe tara. Un numar semnificativ de angajati au salarii foarte apropiate de salariul minim brut pe tara. Din estimarile noastre, in momentul de fata discutam de aproape 60% din totalitatea salariatilor din Compania Nationala Posta Romana, platiti pe salariul minim, indiferent de munca pe care o fac in companie, indiferent de nivelul de pregatire profesionala, indiferent de responsabilitatile pe care acestia le au la nivelul postului lor de lucru. Desi din 2019 salariul mediu brut din companie a inregistrat un trend de crestere mai rapid decat salariul minim brut pe tara, incepand din 2023 acest trend a fost inversat in 2024. Echipa de management isi propune o crestere salariala mult mai mica decat a salariului minim, insemnand ca salariu mediu brut pe companie va fi doar cu 24% mai mare decat salariul minim brut pe tara", a explicat Costin.

In replica, oficialii Postei Romane au mentionat, intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES, ca venitul mediu brut in companie era, in luna ianuarie 2024, de aproximativ 5.000 de lei, iar la acest moment nu exista in companie salariati care sa incaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie.

"Toate proiectele de investitii derulate de catre Posta Romana sunt in grafic, Planul de Management fiind respectat in integralitate. La acest moment, nu exista in Posta Romana salariati care sa incaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie. In anul 2021, in Posta Romana, venitul mediu era de 3.350 lei brut, iar in luna ianuarie 2024 venitul mediu brut este de aproximativ 5.000 lei. Asiguram toti clientii, partenerii comerciali si institutiile bancare partenere, de stabilitatea si soliditatea politicilor de management aflate in curs si, de asemenea, pe partenerii de dialog social de respectarea prevederilor Art. 99 din Legea Dialogului Social respectiv: (2) Este interzisa orice interventie a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca", noteaza sursa citata.

Posta Romana este liderul de piata in sectorul serviciilor postale si deserveste aproximativ 19 milioane de romani, printr-o retea extinsa de 5.500 de oficii postale.

In prezent, compania se afla in proprietatea statului roman, reprezentat de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, care detine 93,52% din pachetul de actiuni. Fondul Proprietatea detine 6,48% din capitalul social al companiei.

Comments