Ludovic Orban, mesaj de Ziua Victimelor Holocaustului: Ziua de 9 octombrie ne aduce in memorie o tr...

Mai jos gasiti mesajul prim-ministrului Ludovic Orban:

"Cu 79 de ani in urma persecutiile contra comunitatii evreiesti din Romania au intrat in cea mai grava etapa a lor: deportarea in Transnistria. Sute de mii de evrei din Basarabia, Bucovina si Transnistria au fost smulsi din casele lor, deportati in marsuri ale mortii, expusi unor conditii degradante si distructive, decimati de boli, foame si abuzuri fizice, victime ale unui regim care a exprimat cele mai negre prejudecati si forme de inumanitate pe care le cunoscuse Romania pana atunci. (...)

Intrarea in constiinta istorica romaneasca a memoriei Holocaustului este rezultatul muncii neobosite a acelor istorici, lideri de opinie nationali si internationali, organizatii civice care, dupa 1989, au scos la lumina aceasta pagina neagra din istoria ultimului razboi mondial si din istoria Romaniei. Regimul comunist a amanat, timp de decenii, dezvaluirea deplina a acestui adevar dureros, iar dupa caderea lui Nicolae Ceausescu au existat tentative de ascundere sau de minimizare a acestei tragedii. Eforturile intelectuale si civice, remarcabile in ultimele doua decenii, pentru studierea si cunoasterea Holocaustului in tara noastra au dat roade. Ele au plasat aceasta tragedie, la care Romania de atunci a participat, pe harta memoriei noastre. Acest lucru nu inseamna ca, pe acest teren al memoriei, totul a fost facut, deoarece memoria se cere mereu improspatata, se cere mereu pastrata vie cu atat mai mult atunci cand este vorba de episoade istorice cu caracter de genocid, care au vazut negarea dreptului insusi la viata al unor intregi comunitati umane. Uitarea, uitarea Holocaustului, nu trebuie permisa tocmai in numele grijii, al responsabilitatii esentiale de a nu ingadui repetarea unor astfel de tragedii.

In acelasi timp, gandurile noastre se indreapta catre supravietuitori, catre cei care si-au pierdut rudele - sot, sotie, copii, bunici - si care au avut forta sa mearga mai departe, fara insa a uita.

Salut reprezentantii Federatiei Comunitatii Evreiesti din Romania si pretuiesc contributia Federatiei de a aduce in atentia tinerilor memoria acestor lectii dramatice din istoria noastra.

Felicit totodata Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania ,,Elie Wiesel", care astazi implineste 15 ani de la fondare, pentru remarcabila sa activitate de cercetare, de recuperare stiintifica a adevarului despre Holocaust, dar si pentru contributia constanta pe care o are in combaterea rasismului, xenofobiei si antisemitismului.

Acesti 15 ani au adus schimbari remarcabile in constructia democratica a tarii noastre. Romania a devenit membra a Uniunii Europene, una dintre cele mai mari constructii democratice din istoria Europei postbelice. Asa cum stim, in anul 2004, au fost prezentate recomandarile raportului final al Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului din Romania, condusa de Elie Wiesel. Romania a facut eforturi, recunoscute, atat in plan intern dar si in plan international, pentru indeplinirea acestor recomandari. Mai mult, tara noastra si-a asumat presedintia Aliantei Internationale pentru Memoria Holocaustului in anul 2016-2017. Romania si-a consacrat, astfel, profilul de promotoare consecventa a valorilor tolerantei, multiculturalismului si democratiei.

Onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentala a statului roman, dar si un semn de normalitate care arata ca tara noastra a invatat din lectiile secolului trecut.

Datoria noastra, la 79 de ani de la tragediile care au marcat istoria Romaniei, este de a ne asigura ca memoria victimelor Holocaustului din Romania ramane demna si neintinata de incercari de rescriere a istoriei si ca poporul roman rezista tentatiilor populismului, cinismului rasist si xenofob, fundamentalismului si extremismelor de variate forme care pun in pericol valorile democratice si valorile umane", se arata in mesajul transmis de premierul Orban cu acest prilej.

Comments