Lupta gigantilor din cloud computing: Google da in judecata Microsoft, deoarece ,,isi forteaza clien...


Google a depus miercuri o plangere la Comisia Europeana impotriva Microsoft, acuzand-o de practici anticoncurentiale. Potrivit Google, Microsoft isi forteaza clientii sa foloseasca Azure, platforma sa de cloud computing, in detrimentul altor concurenti. Aceasta plangere este o incercare de a combate ceea ce Google considera a fi o blocare a pietei de catre Microsoft, privand astfel clientii de optiuni reale si afectand concurenta echitabila in acest sector, potrivit site-ului NOtre Temps, care citeaza agentia de presa AFP.


Amit Zavery, director general si vicepresedinte al platformei Google Cloud, a declarat ca aceasta actiune este singura modalitate de a pune capat practicilor restrictive ale Microsoft. In cadrul unei conferinte de presa, el a subliniat ca este esential ca piata sa fie echitabila si sa permita clientilor sa aleaga liber intre diferite platforme cloud. Google sustine ca actualele conditii de licentiere ale Microsoft impiedica companiile europene sa isi transfere fluxurile de lucru de pe Azure catre alte servicii cloud.


Mai specific, Google a explicat intr-un comunicat ca utilizatorii Windows Server de la Microsoft care doresc sa isi mute operatiunile pe alte platforme, cum ar fi Google Cloud sau Amazon Web Services, trebuie sa suporte costuri extrem de mari, cu o majorare de pret de pana la 400%. In plus, exista si limitari legate de actualizarile de securitate, ceea ce reprezinta o bariera semnificativa pentru companii. Google a depus oficial plangerea in seara zilei de marti, denuntand aceste practici ca fiind nejuste si anticoncurentiale.


Microsoft a primit o amenda de 561 de milioane de euro in 2013


Comisia Europeana, cunoscuta pentru rolul sau de supraveghere a concurentei in Uniunea Europeana, a sanctionat deja Microsoft in trecut pentru practici similare. De asemenea, in iulie 2023, Comisia a deschis o investigatie privind abuzul de pozitie dominanta de catre Microsoft, in special pentru a favoriza aplicatia sa de videoconferinte, Teams, in detrimentul altor solutii similare. Aceasta ancheta a dus la disocierea Teams de suita Office, insa Comisia a considerat masurile Microsoft ca fiind insuficiente pentru a restaura concurenta.


Desi Microsoft si-a exprimat dorinta de a continua dialogul cu Bruxelles pentru a evita sanctiuni financiare majore, compania a fost deja amendata cu sume considerabile in trecut. De exemplu, in 2013, Microsoft a primit o amenda de 561 de milioane de euro pentru impunerea Internet Explorer ca browser implicit. La randul sau, Google a fost si el vizat de multiple sanctiuni in domeniul concurentei, cum ar fi amenda de 2,4 miliarde de euro validata in septembrie pentru abuz de pozitie dominanta pe piata cautarilor online, potrivit AFP.


Comments