Magiun de prune fara zahar, reteta lui Radu Anton Roman. Ingredientul folosit de marele gastronom ca...

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a obtine un preparat perfect sunt chiar fructele. Prunele trebuie sa fie bine coapte, aromate si dulci.

Pentru a prepara un magiun de prune ca a bunicii, trebuie sa tii cont de mai multe aspecte. Este recomandat sa fierbi preparatul la plita, insa aseaza oala pe o tigla incinsa, astfel ca desertul doar sa ,,bulbuceasca".

,,Se grijesc fructele (se spala, se scot samburii), se pun la fiert intr-o tingire cu fundul gros, dar nu direct pe plita, ci pe tigla incinsa, abia sa bulbuceasca", scria Radu Anton Roman in cartea sa.

Cea mai gustoasa zacusca. Ce trebuie sa faci cu legumele inainte de a le cali: trucul lui Radu Anton Roman

El le recomanda gospodinelor sa puna in magiun samburi de caise si corcoduse. Inainte de a fi pusi in oala, ei trebuie pisati. La un kilogram de prune se adauga o mana de miez.

Procesul de preparare dureaza cateva ore, timp in care trebuie amestecat in oala destul de des, pentru a nu se lipi. Este gata abia atunci cand pasta devine foarte groasa.

,,Fructele se amesteca intr-o doara pana cand dau in primul clocot, dar, dupa aceea, trebuie invartite cat de des, ca se prind. Dupa primele clocote, ramane la buna dumneavoastra placere daca pasati printr-o sita sau nu pasta de fructe, pentru a scapa de coji. Trebuie sa se lege bine, asa ca fiertul si amestecatul dureaza ore si ore, pana cand e magiun, adica o pasta in care melesteul (facaletul, mestecaul) abia se mai invarte", sunt indicatiile oferite de Radu Anton Roman.

Samburii se caise se adauga la final, inainte de a lua oala de pe foc. Se mai mesteca de cateva ori, apoi preparatul este gata.

Magiunul de prune trebuie pus in borcane preincalzite, in caz contrar este foarte posibil ca acestea sa se sparga. O alta varianta este sa pui borcanele pe o suprafata metalica, cat timp torni preparatul fierbinte in ele.

Comments