Mai multe cadre didactice de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, trimise in judecata de DNA

Mai multe cadre didactice de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, trimise in judecata de DNA

Mai multe cadre didactice de la Universitatea "Petre Andrei" din Iasi, trimise in judecata de DNA

Astfel, Dan-Florin Drugă, la data faptei avocat în cadrul Baroului Iași și prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității “Petre Andrei” din Iași, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În aceleași condiții a fost trimis în judecată și Dan Melinte, fiind acuzat de complicitate la luare de mită.

Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:

Sorin Bocancea, la data faptelor rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, instigare la fals intelectual, în formă continuată, și instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Antonie Cristian Bocancea, la data faptelor profesor universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual, în formă continuată,  și fals material în înscrisuri oficiale.

Mark Bucuci, la data faptelor lector universitar doctor în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de oamenii legii, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan - Florin Drugă, în calitate de prodecan al Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași și titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului și Drept Penal, prin intermediul lui Dan Melinte, a pretins de la un student suma de 18.900 lei în vederea promovării în anul al 3-lea de studii, la unitatea de învățământ respectivă.

Promovarea studentului urma să se realizeze în condițiile în care acesta din urmă nu a susținut în fapt examenele aferente anilor anteriori de studii, nu s-a prezentat la cursurile obligatorii și nu a achitat taxele de școlarizare la termenele prevăzute în Regulamentul Universității „Petre Andrei” din Iași.

În acest context, la data de 6 iunie 2016, Dan - Florin Drugă a primit cu titlu de mită, de la studentul respectiv, suma de 19.000 lei din care, pentru „ajutorul” acordat, a remis ulterior lui Dan Melinte 3.500 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

În aceeași zi, Sorin Bocancea, în calitate de rector al Universității „Petre Andrei” din Iași, în scopul împiedicării și îngreunării cercetărilor în dosarul respectiv, nu a predat organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, cataloagele aferente anului 1 de studii al Facultății de Drept din cadrul aceleiași universități, anul universitar 2014-2015, cunoscând faptul că aceste probe ar fi îngreunat situația juridică a lui Dan Florin Drugă.

La data de 7 iunie 2016, în aceeași calitate și în același scop, inculpatul i-a determinat pe Mark Bucuci și Antonie Cristian Bocancea, cadre didactice în cadrul aceleiași instituții, să facă mențiuni necorespunzătoare adevărului în „Catalogul pentru examene/verificări/colocvii” pentru Anul 1, prin care se atesta în fals faptul că studentul respectiv obținuse note de trecere la șase materii, în condițiile în care acesta nu a susținut în fapt acele examene.

În același context, la data de 6 iunie 2016, urmare a faptului că procurorii anticorupție au solicitat reprezentanților Universității Petre Andrei din Iași mai multe cataloage, Ana Liliana Zaharia, în calitate de secretar șef al Facultății de Drept din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, a introdus fără drept date în sistemul informatic al instituției respective de învățământ.

Concret, aceasta a inserat în situația școlară a aceluiași student, aflată în baza de date informatizată a facultății pentru anul I de studii, date necorespunzătoare adevărului și anume faptul că acesta a obținut creditele aferente promovării examenelor la mai multe discipline.

În cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpata Ana Liliana Zaharia un acord de recunoaștere a vinovăției, cu privire la săvârșirea infracțiunii de fals informatic.

În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală, că este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Direcției Generale Anticorupție.

Articole recomandate

Comments