Mai multi ghizi montani au infiintat Clubul de Turism "Sfinx": ,,Am invatat ca toata lumea vrea sa t...

În luna ianuarie 1984 clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C.) de “Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru judeţul nostru.

„După o activitate susţinută atât la nivel judeţean, cât şi naţional, Clubul de Turism “Chindia” a ajuns în primele 5 cluburi de turism din ţară. În 1991, acest club şi-a luat personalitate juridică sub denumirea de “Asociaţia de Turism Chindia”. Cu această nouă denumire, au fost organizate multiple acţiuni de iniţiere în alpinism, în speologie, în drumeţie montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorităţi publice judeţene (Consiliul judeţean, Salvamont, Crucea Roşie, A.P.M. etc.) sau locale, cu instituţii de învăţământ sau culturale din judeţ (Inspectoratul Şcolar, Universitatea Valahia), Chindia devenind principalul „motor” al mişcării turistice montane dâmboviţene”, precizează Nicolae Posta, preşedinte fondator al Clubului de Turism Chindia.

Datorită apariţiei unor oportunităţi de finanţare a acţiunilor derulate de montaniarzi, dar şi a schimbării, fireşti, a vârstei generaţiilor de iubitori ai muntelui şi ai naturii, după anul 2010, activitatea clubului s-a derulat în mai multe direcţii complementare:

noua generaţie de montaniarzi („cormoranii”) a iniţiat multiple acţiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice, alpinism, colaborare cu Salvamontul etc.) în zona montană, în paralel cu activităţile curente, montane. Cea mai recentă, dar foarte simbolică, reuşită o reprezintă cucerirea celui mai înalt vârf al Europei (Elbrus – Caucaz – 5642 m) în data de 8 septembrie 2018, de Ziua „Cetăţii” Târgovişte.

ocrotitorii naturii, aşanumiţi  „verzi”, s-au grupat în jurul “Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ” derulând multiple programe educative cum ar fi “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, prin intermediul cărora au participat peste 4000 de persoane, din judeţ sau din ţară.

vechii montaniarzi (catalogaţi drept “dinozauri”) au constituit Asociaţia “Chindia Jurasic Park”, grup care a susţinut şi continuat proiectele lansate în ultimii ani:

TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare ţară a Uniunii Europene (proiect iniţiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).

 

TOP 100 – Cucerirea a 100 de vârfuri (nu contează, neapărat, înălţimea) din România, acţiune derulată între 24 ianuarie 2017 (Ziua “Micii” Uniri) şi 1 Decembrie 2018 (Centenarul Marii Uniri).

 

„Relansarea mişcării turistice dâmboviţene prin organizarea de tabere de educaţie montană, de expediţii de iniţiere în multiple regiuni ale României (sau ale lumii, déjà avem filiale în Europa şi în Canada)  pentru toate categoriile de vârstă şi pentru oameni cu pasiune pentru drumeţie, pentru natură, indiferent de vârsta şi de experienţa lor. La ceas aniversar, la bilanţul a 35 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuţi sau împliniţi în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite şi proiecte montane reuşite. În acelaşi spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învăţat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să ştie că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf. La mulţi ani, Chindia! La mulţi ani, montaniarzi dâmboviţeni aflaţi sub culorile Chindiei”, a transmis Nicolae Posta.

Comments