Manastiri din Romania – Top 25 cele mai frumoase manastiri din tara noastra

Manastiri din Romania – Top 25 cele mai frumoase manastiri din tara noastra

Manastiri din Romania – Top 25 cele mai frumoase manastiri din tara noastra


Manastirile din tara noastra inca pastreaza dovezile spiritualitatii romanesti, dar si istoria din cele mai vechi timpuri pana in prezent. Lacasurile de cult din Romania sunt considerate adevarate nestemate ale neamului si obiective turistice importante deoarece atrag anual milioane de vizitatori. Mai jos ti-am facut topul celor mai frumoase manastiri din Romania!


Top 25 cele mai frumoase manastiri din Romania


Fiecare manastire din Romania poarta specificul zonei din care provine. Bisericile sunt recunoscute in toata lumea si sunt incarcate de istorie care dateaza de mii de ani. Printre cele mai vizitate obiective turistice, bisericile din lemn, fortificate sau cele pictate manual sunt inscrise in patrimoniul mondial UNESCO, de la monumente ale arhitecturii gotice pana la monumente ale stilului bizantin ori brancovenesc. Fiecare lacas de cult are propria poveste, asa ca mai jos ti-am descris 25 dintre cele mai frumoase manastiri din Romania! Descopera povestea celor mai spectaculoase manastiri si afla ce legende ascund!


Manastirea Horezu, Romania
Manastirea Curtea de Arges, manastiri din Romania
Manastirea Nicula - locul unde se afla icoana facatoare de minuni. Manastiri din Romania

Manastirea Prislop - unul dintre cele mai importante asezaminte religioase din Transilvania


Manastirea Prislop este vizitata anual de sute de mii de turisti datorita pelerinajului intens de la mormantul parintelui Arsenie Boca. Parintele a fost inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, iar acum locul a devenit loc de rugaciune si pelerinaj pentru mii de credinciosi. Lacasul de cult este situat in apropierea satului Silvasu de Sus din judetul Hunedoara, dateaza din secolul al XVI-lea si este declarat monument istoric. Manastirea Prislop este asezata intr-o poiana, la 640 m altitudine si este inconjurata de un peisaj aparte, cu dealuri ce coboara in pante pana aproape de monument.


Manastirea Putna - manastirea supranumita si "Ierusalimul Neamului Romanesc"


Manastirea Putna a fost un important centru cultural, deoarece aici s-au copiat manuscrise si au fost realizate miniaturi pretioase. Se afla la aproximativ 33 de km de orasul Radauti, judetul Suceava si detine un bogat muzeu manastiresc cu broderii, manuscrise, icoane, obiecte de cult, etc.


Manastirea Putna este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania!


Manastirea este cea mai importanta ctitorie a domnului Moldovei, Stefan cel Mare. A fost construita incepand cu 10 iulie 1466, avand menirea de a servi si ca loc de veci pentru marele voievod si familia lui. Legenda despre zidirea acesteia spune ca intr-o noapte, Stefan, ratacit pe Valea Viteului dupa o vanatoare in munti, a ajuns la chilia lui Daniil Sihastru, care i-a oferit gazduire. Cu acest prilej, batranul pustnic l-ar fi convins pe domnitor sa ridice o manastire pe valea Putnei "pentru ca Dumnezeu sa-l ajute la toate treburile lui".


Manastirea Putna, manastiri din Romania

Manastirea Voronet - Capela Sixtina a Estului


Construita in satul Voronet, localitate componenta a orasului Gura Humorului, manastirea este un complex monarhal medieval ce constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii (persoana care suporta in totalitate sau in mare parte cheltuielile pentru construirea ori reconstruirea unei biserici ortodoxe ori a unei manastiri) ale lui Stefan cel Mare. Manastirea Voronet a fost ridicata pe locul unde se afla o biserica de lemn, iar odata cu incheierea constructiei biserica a preluat vechiul hram al Sfantului si "Slavitului Marelui Purtator de Biruinta Gheroghie". Inca din timpul domniei lui Stefan cel Mare, dar si dupa anul 1488, manastirea a devenit un important centru de credinta si cultura din Moldova medievala.


Manastirea Voronet, Romania

Legenda manastirii Voronet


A fost inaltata de Stefan cel Mare intre 26 mai si 14 septembrie 1488. Supranumita si "Capela Sixtina a Estului", Voronetul impresioneaza mai ales prin picturile exterioare si albastrul special al acestora, cunoscut deja in istoria artei drept "albastru de Voronet". Ctitorirea ei se leaga, conform traditiei, tot de sfatul dat domnitorului de catre Daniil Sihastru. Cautandu-l la ceas de rastriste, deznadajduit de necontenitele lupte cu turcii si incercat de gandul ca ar fi, poate, mai bine sa inchine tara acestora, Stefan cel Mare e sfatuit de Daniil sa zideasca o biserica, pe acele locuri, cu hramul Sf. Gheorghe, iar izbanda va fi a lui. De altfel, printre monumentele funerare de la Voronet exista si cel al inteleptului sihastru si sfatuitor al domnitorului.


Manastirea Moldovita - una din cele mai vechi asezari monahale


Manastirea se afla in Vatra Moldovitei, judetul Suceava, la 22 de kilometri de Campulung Moldovenesc, si la 31 de kilometri de Gura Humorului. A fost ctitorita de domnitorul Petru Rares in anul 1532, cu hramul Buna Vestire. O lunga perioada, intre anii 1785 si 1932, manastirea a fost inchisa, suferind nenumarate deteriorari. Cele mai impoartante lucrari de restaurare au fost realizate in perioada 1954-1960. Astazi, lacasul de cult se afla pe lista obiectivelor din patrimoniul cultural mondial al UNESCO.


Manastirea Cozia - obiectiv turistic de pe Valea Oltului


In apropierea localitatii Calimanesti, judetul Valcea, manastirea Cozia este o ctitorie a marelui voievod al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran. Ansamblul manastirii a fost cunoscut la inceput sub numele de Manastirea Nucet, iar mai tarziu, dupa numele muntelui din vecinatate, a primit numele de Manastirea Cozia. Ansamblul arhitectonic al manastirii are un concept unitar si este construit din trei lacase de cult, fiecare construit in etape diferite si avand ctitori diferiti. Biserica principala a manastirii (Biserica mare) are hramul Sfanta Treime, Paraclisul din zid are hramul Adormirii Maicii Domnului, iar Paraclisul brancovenesc are hramul Duminica Tuturor Sfintilor.


Daca ajungeti in zona, puteti sa vizitati si Salina Ocnele Mari, despre care am scris mai pe larg in acest artcol Saline din Romania - 10 calatorii de neuitat in adancul pamantului


Manastirea Cozia - manastiri din Romania

Manastirea Pestera Sf. Andrei


Situata in apropierea localitatii Ion Corvin din judetul Constanta, manastirea a fost construita in jurul unei pesteri in care se spune ca a trait Sfantul Andrei, apostolul care a devenit ocrotitorul romanilor.


Uitata in timpul stapanirii otomane, Pestera Sf Andrei a fost redescoperita in 1943, iar un an mai tarziu, a fost resfintita.


In actuala biserica din pestera, in pronaos, se afla, scobit initial in piatra, patul de odihna al apostolul Andrei.


Manastirea Radu Voda - locul unde s-au descoperit importante vestigii arheologice


Continuam lista de manastiri din Romania cu manastirea Radu Voda, situata in centrul Capitalei, pe malul Dambovitei. Este clasata ca monument istoric, iar in vremea geto-dacilor, biserica din apropierea Pietei Unirii dispunea de puternice fortificatii si s-au descoperit importante vestigii arheologice din perioada paleoliticului. Manastirea Radu Voda a purtat denumirea de "Sfanta Troita" in vremea domniei lui Mihai Viteazul. Aici sunt o parte din moastele Sfantului Nectarie Vindecatorul, renumit pentru minunile pe care le-a facut in timpul vietii.


Manastirea Barsana - biserica de lemn din Maramuresul istoric


Manastirea Barsana este situata in Barsana, judetul Maramures, pe valea Izei. A fost construita in locul denumit Parul Calugarului in anul 1711 de preotul Ioan Stefanca impreuna cu fii sai si alti sateni, pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru protectia din timpul ciumei din anul anterior. Mai tarziu, biserica Barsana a fost mutata pe Valea Izei, pe locul unui cimitir aparut dupa lupta cu tatarii din 1717. Biserica a fost mutata si a doua oara, in mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici. Intreg ansamblul monahal a fost construit din lemn, dupa traditia locala li este compus din: poarta specifica maramureseana, turn cu clopotnita, biserica, altarul de vara, chiliile calugarilor, capela, casa maistrilor si casa artistilor. In prezent, pe data de 30 iunie se oficiaza hramul manastirii, "Soborul Sfintilor 12 Apostoli".


Manastirea Barsana - manastiri din Romania

Vezi si: Obiective turistice Maramures - ce locuri poti vizita in nordul tarii


Manastirea Ghighiu - icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului "Siriaca", cel mai de pret odor al manastirii


Situata in satul Ghighiu, judetul Prahova, manastirea Ghighiu dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Biserica mare a manastirii a fost inceput a se zidi in 1858, iar ulterior au mai fost ridicate o bisericuta din lemn si cateva chilii. Aici se afla vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, daruita de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis in anul 1958.


Manastirea Nicula - important centru de pelerinaj din Ardealul de Nord


Situata in localitatea Nicula, judetul Cluj, manastirea Nicula este un important centru de pelerinaj din Ardelul de Nord, vechi loc de pelerinaj greco-catolic. Biserica a adapostit renumita icoana pictata de mesterul Luca din Iclod, icoana ce ar fi lacrimat intre 15 februarie si 12 martie 1699. Prin intermediul scolii de mesteri iconari de la manastirea Nicula s-a inceput in Transilvania tehnica picturii pe sticla. Vezi si: Minunea de la Manastirea Nicula - locul unde icoana a lacrimat incontinuu timp de 26 de zile



Manastirea Caraiman - obiectiv turistic pe Valea Prahovei, la poalele Caraimanului


Lacasul monahal se afla in localitatea Busteni, la poalele masivului Caraiman. Lacasul poarta hramul Sfintei Cruci si a fost construit de Gherontie Puiu, parintele caruia i s-a aratat in vis Maica Domnului ce l-a indemnat sa construiasca biserica. Inca de la intrarea in curtea manastirii se vad cele doua biserici, una din piatra si cealalta din lemn, iar in spate se regasesc chiliile in forma literei U, aliniate cu muntii pentru un peisaj de poveste.


Manastirea Curtea de Arges - cuprinde catedrala episcopala, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectura


Situata in Curtea de Arges, ansamblul manastirii cuprinde si catedrala episcopala, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectura din Tara Romaneasca. In timpul domniei lui Carol I, catedrala a fost transformata in necropola pentru familia regala a Romaniei. Aici au fost inmormantati regina Ana si Regele Mihai. Tot aici se regasesc si moastele sfintei Filofteia.


Daca ajugeti in zona, recomandam sa mergeti si pe Transfagarasan, pentru a va delecta cu peisajele de vis din aceasta zona. Mai multe detalii despre obiectivele turistice din zona Transfagarasan, am scris in articolul: Transfagarasan - traseul spectaculos cu multe locuri de vizitat


Legenda manastirii de la Curtea de Arges


Bijuterie a arhitecturii romanesti, ctitorita de domnul tarii Romanesti, Neagoe Basarab, constructia manastirii Curtea de Arges a avut loc intre anii 1514 si 1517. Legenda spune ca, dorindu- si sa inalte o biserica neasemuita ca frumusete, domnitorul i-a cerut mesterului Manole, ajutat de alti noua "mesteri mari", sa o ridice. Dar tot ce construiau ziua se naruia in timpul noptii. Asa ca Manole isi zideste sotia iubitoare, pe Ana si copilul lor nenascut din pantecele acesteia, in peretele constructiei, pentru ca biserica sa poata fi terminata. Impresionat de frumusetea ei, dar temandu-se ca mesterii sa nu mai inalte, in alta parte, o biserica la fel de mareata, domnitorul ii abandoneaza pe acestia pe acoperis. Ca sa scape, ei isi fauresc aripi de sindrila pentru a zbura, dar se prabusesc in tarana, murind. De atunci, in preajma bisericii se afla si "Fantana lui Manole" si-un izvor cu apa limpede, aparut chiar pe locul caderii lui Manole, ce aminteste de jertfa constructorilor acesteia.


Manastirea Tismana - cel mai vechi asezamant monahal din Tara Romaneasca


Manastirea Tismana este situata la 36 km de orasul Targu-Jiu, judetul Gorj. Este cel mai vechi asezamant monahal in functiune inca din Tara Romaneasca si este asezata pe un varf de stanca, pe muntele Starmina. La Tismana a fost infiintata prima scoala din tara de caligrafi si copisti de carti bisericesti in diverse limbi. De asemenea, tot aici a functionat prima scoala de calugari din care se recrutau viitor episcopi si mitropoliti. Ctitorul manastirii este Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana, de altfel, lui ii apartine alegerea arhitecturii si a decoratiunilor acesteia.


Manastirea Tismana, Romania

Manastirea Frasinei - singura manastire ortodoxa din Romania unde femeile nu au voie sa intre


Manastirea Frasinei se afla in comuna Muereasca, judetul Valcea. Regulamentul Sfantului Calinic este unic si este pastrat cu strictete. Aici, nu se mananca niciodata carne, femeile nu au voie sa intre niciodata in manastire, iar slujba se face la miezul noptii pana dimineata. Poarta aceasta denumire datorita padurilor de frasini din zona si dateaza din anul 1710, iar biserica manastirii Frasinei este construita in forma de cruce, cu o singura turla centrala.


Manastirea Dervent - manastirea de unde poate fi admirata Dunarea


Situata la aproximativ 20 de km de frontiera cu Bulgaria, manastirea Dervent este pozitionata pe un deal de unde pot fi admirate apele Dunarii. Traditia manastirii spune ca pe malul drept al Dunarii, la o distanta de doi kilometri de manastirea Dervent, a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent, nume care inseamna in limba turca lagar sau garnizoana romana. Astazi, inca se mai pot observa ruinele vechii cetati romane.


Manastirea Petru Voda - centru semnificativ de pelerinaj si turism din zona Neamtului


Manastirea Petru Voda este o manastire ortodoxa ce apartine administrativ de Arhiepiscopia Iasilor si este bine cunoscuta drept centru de pelerinaj si turism exumenic din zona Neamtului. Lacasul de cult poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si a fost infiintat in anul 1991 in amintirea celor care au suferit in detentie in timpul regimului comunist. Biserica din lemn a fost pictata in perioada 1994-2000 in tehnica tempera de catre pictorul Mihai Gabor, in stil bizantin.


Manastirea Petru Voda, Romania

Manastirea Sambata de Sus - cunoscuta si ca Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus


Situata in comuna Sambata de Sus din judetul Brasov, a fost construita in 1657, din initiativa vornicului Preda Brancoveanu, fiind un asezamant monahal de calugari. Lacasul a fost restaurat in anul 1926 si sfintit in anul 1946, in timpul Regelui Mihai I al Romaniei. Portetul celui care a fost ultimul rege al Romaniei se afla in interiorul manastirii.


Este unul din cele mai frumoase locuri de vizitat in judetul Brasov.


Manastirea Agapia - manastire ortodoxa de maici


Manastirea Agapia sau Manastirea Agapia Noua asa cum mai este cunoscuta este o manastire ortodoxa de maici situata pe valea paraului Agapia, la 9 km de Targu Neamt. Este una dintre cele mai mari manastiri de maici din Romania, ce are aproximativ 400 de maici. Intreg ansamblul manastirii Agapia a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Neamt.


Manastirea Sinaia


Situata in localitatea cu acelasi nume din judetul Prahova, Manastirea Sinaia este inclusa pe Lista monumentelor istorice din Romania. Lacasul a fost zidit in anul 1695 de marele spatar Mihai Cantacuzino, fiul postelnicului Constantin.


La inceput manastirea a fost construita astfel incat sa adaposteasca doisprezece calugari, insa ulterior a fost extinsa. Astazi, manastirea este un important punct de atractie turistica pentru cei care viziteaza Sinaia.


Manastirea Carta - asezamant monahal cistercian in Evul Mediu


Abatia Carta a fost in Evul Mediu asezamant monahal cistercian din Tara Fagarasului. Infiintarea abatiei de la Carta dateaza din anul 1202, din timpul regelui Emeric, iar mai tarziu, regele Matia Corvin a desfiintat manastirea si a transferat bunurile Bisericii Prepoziturii din Sibiu. Acum, ansamblul manastirii se afla in stare de ruina, doar o singura capela fiind folosita pana in prezent de comunitatea evanghelica. Ansamblul arhitectonic figureaza pe lista monumentelor istorice din anul 2010.


Manastirea Cernica - complex monahal ce a reprezentat o adevarata scoala de educatie monastica


Manastirea Cernica este situata in orasul Pantelimon, judetul Ilfov, in apropiere de comuna Cernica, Ilfov. A fost ridicata in anul 1608 si a reprezentat o adevarata scoala de educatie monastica. In cadrul manastirii s-au construit trei bisericii si trei paraclise: Biserica Mare, cu hramul Sfantului Nicolae, Biserica cu hramul Sfantului Gheorghe si bisericuta Sfantul Lazar. Cele trei paraclise ale manastirii sunt "Adormirea Maicii Domnului"


Manastirea Neamt - manastire ortodoxa de calugari


Situata in comuna Vanatori-Neamt, satul Manastirea Neamt, judetul Neamt, manastirea este cel mai vechi asezamant monahal din Moldova. Biserica actuala din incinta manastirii a fost ctitorita de voievodul Stefan cel Mare si are hramul Inaltarea Domnului. In incinta manastirii se mai afla si doua biserici, doua paraclise, turnul - clopotnita cu 11 clopote, dar si un muzeu cu o colectie de arta. Biserica este principalul monument istoric de arhitectura moldoveneasca din incinta manastirii.


Manastirea Rohia - biserica de lemn Sfanta Ana


Lacas de cult ortodox din judetul Maramures ce se afla sub obladuirea canonica a Episcopiei Maramuresului si Satmarului. Manastirea este situata in Tara Lapusului, in partea de sud a judetului Maramures, la o distanta de aproximativ 50 km de orasul Baia Mare. A fost infiintata in anul 1923, iar ctitorul ei este Nicolae Gherman. Preotul a zidit manastirea in numele fiicei sale, Anuta, care a murit la varsta de 10 ani.


Manastirea Horezu - cea mai de seama ctitorie a lui Constantin Brancoveanu


Situata tot in judetul Valcea, la poalele muntelui Capatanii, manastirea Horezu are hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" si a fost ridicata intre anii 1693 si 1697 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Numele ei vine, se pare, de la huhurezi, o specie de pasari de noapte asemanatoare cu bufnita, cu un penaj colorat. Potrivit legendei, mesterii tocmiti sa construiasca manastirea au fost nevoiti, de teama turcilor, sa lucreze numai noaptea, in orele cand cantau huhurezii.


Manastirea Horezu, Romania

Manastirea Cetatuia - manastirea de calugari din judetul Iasi


Unul din cele mai frumoase obiective turistice din Iasi, Manastirea Cetatuia a fost ctitorita in secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Fiind situata pe un deal inalt din partea de sud a Iasului, de aici vizitatorii pot vedea o frumoasa panorama a orasului din Moldova. La sfarsitul secolului al XIX-lea, lacasul a ajuns o ruina, insa a fost restaurat in perioada interbelica. Din anul 2015, manasitrea este inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi.


Sursa foto: 123rf.com


Comments