Mancatul excesiv este legat de emotii si a devenit o metoda de relaxare, ca un viciu, avertizeaza un...


Mancatul excesiv reflecta modul in care gestionam emotiile si nevoile si hranitul emotional poate fi rezultatul unei lipse de rezolvare a problemelor emotionale si a celor reale, a avertizat medicul psihiatru Petronela Nechita, de la Institutul Socola din Iasi, intr-un interviu pentru Agerpres.


Psihiatrul a explicat legatura dintre mancatul excesiv si gestionarea emotiilor. ,,Oamenii trebuie sa manance pentru a supravietui. Asadar, hrana este una dintre nevoile noastre fundamentale. Organismul ne atentioneaza, prin foame, ca avem nevoie de hrana pentru a trai. Insa noi nu mancam mereu doar pentru a ne satisface foamea fiziologica. O parte dintre noi apelam la mancare pentru ameliorarea stresului. De aceea, mancatul emotional se defineste ca tendinta de a raspunde la emotii dificile, cum ar fi frica, furia sau tristetea, si la situatii tensionate prin consumul de alimente, chiar si in absenta foamei", a spus Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul Socola din Iasi.


Medicul a subliniat ca stresul furnizeaza un cadru propice pentru manifestarea acestui tip de comportament, iar prin consumul excesiv de mancare oamenii cred ca scapa de problemele reale.


,,Prin urmare, mancatul emotional implica folosirea alimentelor ca modalitate de a te simti mai bine si de a-ti implini nevoile emotionale. Foamea emotionala se manifesta brusc, aducand cu ea o dorinta intensa de a manca, avand la baza o stare persistenta de disconfort psihologic, generata de stres. Reactiile afective, indiferent daca sunt negative sau pozitive, ne determina sa facem alegeri alimentare pe fond emotional. Cand mananci ca sa-ti hranesti emotiile, o faci repede, consumand alimente inconstient pe pilot automat, mai ales in fata TV-ului, citind sau in fata laptopului", a spus medicul.


Ea a adaugat ca relatia cu mancarea se formeaza inca din copilarie, cand copiii primesc dulciuri daca fac ce le spun parintii sau bunicii.


,,Inca de mici am fost obisnuiti, de parinti sau bunici, cu recompense ,,dulci" si ,,bune" pentru fiecare reusita, ceea ce ne predispune la o inclinatie spre mancatul emotional odata ajunsi la maturitate. Reflectand asupra amintirilor tale din copilarie legate de mancare, iti amintesti cum parintii sau bunicii tai te rasplateau cu prajituri sau inghetata pentru o nota buna sau cu pizza si dulciuri cand te simteai trist? Astfel, aceste practici nesanatoase din copilarie pot persista si in viata adulta, determinandu-ne sa ne trezim noaptea, atrasi de dulapul cu dulciuri pentru a consuma o cutie intreaga de bomboane sau un borcan de dulceata la miezul noptii", a avertizat psihiatrul.


Multi dintre noi recurg la mancare pentru a se consola, pentru a gestiona stresul sau ca forma de recompensa, transformand mancatul emotional intr-un obicei dificil de intrerupt, asemanator unui viciu


Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul Socola din Iasi:

Aceasta a mentionat ca ,,mancatul a devenit pentru multi o metoda de evadare si relaxare", inclusiv din cauza unor experiente traumatice anterioare.


,,Fie ca vorbim despre abuz emotional, neglijenta fizica, abuz fizic de orice fel, multe persoane care se confrunta cu o tulburare alimentara in prezent in copilarie au trecut prin experiente traumatice. Atunci cand predomina mancatul emotional, nu ne putem opri, deoarece avem un gol afectiv de umplut", a punctat doctorul de la ,,Socola".


Activitatea fizica si somnul ajuta in cazul mancatului excesiv


Mancatul emotional contribuie la cresterea in greutate, iar cand surplusul devine vizibil poate amplifica si mai mult starea de disconfort emotional. Astfel, acest obicei hraneste emotiile, nu stomacul, avertizeaza doctorul.


Pentru a reduce mancatul compulsiv solutia este, in primul rand, identificarea factorilor care declanseaza emotiile negative care determina acest comportament, iar sportul si odihna ajuta.


,,In orice situatie de disconfort, exista un trigger, un agent declansator.& Mancatul te poate face sa te simti bine pe moment, dar emotiile care au determinat obiceiul alimentar sunt tot acolo. Mancatul compulsiv se manifesta atunci cand ignoram, negam sau fugim de emotiile si sentimentele noastre", a incheiat psihiatrul.


Comments