MApN demonteaza o stire falsa promovata de propaganda rusa cu privire la incendierea unui depozit de...


Ministerul Apararii Nationale (MApN) semnaleaza, prin intermediul platformei inforadar, ca o informatie falsa legata de presupusa incendiere a unui depozit de carburanti din Bragadiru s-a viralizat pe retelele sociale, fiind preluata in special de canalele propagandei ruse.


,,Va semnalam o serie de informatii false vehiculate pe contul din platforma X (fosta Twitter) al unui asa-zis centru de studii ale razboiului, dar si pe canale asociate propagandei Federatiei Ruse in retelele sociale Telegram, VK, YouTube si Reddit, care pretind ca un depozit de carburanti din Bragadiru, Romania, ar fi fost incendiat de un grup de persoane necunoscute", arata Inforadar.



Aceleasi ,,surse" sustin ca ,,depozitul" continea carburanti pentru Fortele Armate ale Ucrainei. Clipul este etichetat ca fiind neverificat si contine link-ul catre un grup din reteaua Telegram al acestui asa-zis centru, adauga Inforadar.


De asemenea, pe canalul din Telegram, ,,sursele" incearca sa induca ideea ca ,,depozitul" din clip a fost incendiat de un grup de refugiati ucraineni nemultumiti de diminuarea sprijinului european pentru Ucraina. In plus, se sustine fals ideea ca autoritatile din Romania au comunicat oficial acest incident fictiv, iar cauza ar fi fost un scurtcircuit.


,,Mai mult, un asa-zis expert militar rus sustine ca depozitul imaginar incendiat de ,,sabotorii ucraineni din miscarea de rezistenta" se afla in orasul Bragadiru, judetul Ilfov, acesta fiind folosit pentru ,,depozitarea combustibilului provenit de pe platformele petroliere amplasate in zona si destinate transportului ulterior catre Fortele Armate ale Ucrainei", noteaza Inforadar.




Potrivit Inforadar, pe un canal din reteaua YouTube se incearca inclusiv inducerea ideii ca presa din Romania sustine ca depozitul in cauza continea motorina pentru Fortele Armate ale Ucrainei, aprovizionarea acestora facandu-se printr-o ,,conducta peste granita".


Toate informatiile vehiculate sunt false


Seria de informatii false pe aceasta tema culmineaza cu reluarea unei teme false mai vechi privind atacarea Federatiei Ruse cu aeronave F-16 de pe teritoriul Romaniei, pe o platforma ruseasca de informare in care este prezentat clipul in cauza, dar fara etichetele de sursa neverificata si link catre grupul de Telegram, cu care a fost promovat initial pe retelele sociale.


Inforadar precizeaza ca toate informatiile vehiculate cu privire la ,,incidentul" prezentat pe aceste canale sunt in totalitate false.


Clipul publicat, la care se face referire, NU este filmat in orasul Bragadiru sau in alta locatie de pe teritoriul Romaniei;
Autoritatile din Romania NU au comunicat vreun incediu la vreunul din depozitele de carburanti de pe teritoriul tarii noastre;
Presa din Romania NU a prezentat astfel de informatii.

Comments