MARAMURESUL PESTE HOTARE – Proiectul FoodChains 4 Europe, prezent la deschiderea celui mai mare parc...

Echipa de implementare a proiectului FoodChains 4 Europe (Lanturi alimentare in Europa),a participat in perioada 15-17 noiembrie 2017 la o serie de evenimente sub egida proiectului. Acesta este finantat prin Programul Interreg Europe. A avut loc, astfel, seminarul de invatare inter-regionala, intalnirea echipei de proiect, precum si Comitetul de Coordonare a proiectului dedicat factorilor politici cu decizie in fiecare regiune partenera.

Maramuresul a fost reprezentat de vicepresedintele Ioan Doru Dancus, de Mihaela Lite si Noemi Ganea, din partea Biroului de Relatii Externe, de Florin Avram, reprezentantul GAL Mara Natur. Mai mult, a fost prezent si un producator local: uleiuri presate la rece Somcuta Mare, prin Nicoleta Muresan. Gazdele italiene, partenere in acest proiect – Regiunea Emilia Romagna si Universitatea Sacre Cuore Piacenza, au conectat aceste evenimente specifice proiectului cu deschiderea celui mai mare parc agro-alimentar din lume: FICO – Fabrica Italiana Contadina (fabrica italiana a fermierilor si producatorilor locali). Prezenta echipei de proiect la acest eveniment inaugural este strict legata de obiectivele FoodChains 4 Europe. Acesta este un proiect ce isi propune imbunatatirea lanturilor alimentare prin instrumente inovative, astfel incat sa se asigure dezvoltarea sustenabila a regiunilor partenere.

Pentru regiune, deschiderea FICO a insemnat crearea a peste 3000 de locuri de munca, cat si revitalizarea unei zone aferente unei vechi piete agro-alimentare intrata in paragina. Fondatorii acestui concept se raliaza unei filosofii pe care echipa proiectului FoodChains 4 Europe a auzit-o pe parcursul zilelor aferente evenimentelor din proiect. Este vorba despre promovarea culturii si valorilor agro-alimentare, respectul pentru marca si produsul promovat, dar mai ales pentru consumatorul final, totul in spiritul valorificarii specificului local.

Experienta FICO, cat si vizitele pe teren la micii producatori locali inclusi in consortii prestigioase sub egida "coroanei de Parma", fie ele din domeniul carnii sau branzeturilor au constituit un model de buna practica pentru partenerii din cadrul proiectului FoodChains 4 Europe, cat si o sursa de inspiratie. Liderul partener, regiunea Flevoland, a prezentat experienta unor producatori locali, reuniti sub numele de Flevo Food Network (Reteaua alimentara din Flevoland), o initiativa recenta ce isi doreste sa creasca si sa valorifice produsele locale incercand sa creeze un brand puternic local.

"In acest context, aceasta vizita de studiu a constituit o sursa de inspiratie si pentru judetul nostru, astfel ca, prin prisma acestui proiect, judetul Maramures isi propune cat mai multe consultari prin care sa identifice produsele locale ce pot fi reprezentative. Lista de produse va fi evaluata de factori de decizie relevanti, dar si de o echipa de experti din cadrul proiectului, din celelalte regiuni partenere. Acestia vor veni in Maramures, in anul 2018, si vor derula o analiza de tip peer-review (de la coleg la coleg), iar in functie de expertiza fiecaruia se va alcatui o analiza-raport ce va determina potentialul fiecarui produs de reprezentativitate, valoare si cultura locala, dar si potentialul de a accede pe piata de desfacere. Documentul final va fi extrem de valoros, deoarece va contine si un plan de actiune in acest sens, fiind un punct de pornire pentru diferitele forme de sustinere pe care institutia Consiliului Judetean doreste sa le initieze in anul urmator, in vederea promovarii produselor traditionale maramuresene", a declarat Noemi Ganea, responsabil comunicare proiect, Biroul Relatii Externe.

Informatii furnizate de catre Biroul de presa al Consiliului Judetean Maramures

The post MARAMURESUL PESTE HOTARE – Proiectul FoodChains 4 Europe, prezent la deschiderea celui mai mare parc agro-alimentar din lume: FICO (Italia) appeared first on actualmm.ro.

Comments