Marcel Bolos explica de ce era necesara rectificarea deficitului bugetar

Marcel Bolos explica de ce era necesara rectificarea deficitului bugetar

Marcel Bolos explica de ce era necesara rectificarea deficitului bugetar

Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a explicat, vineri seara, ca majorarea deficitului de la 5% la 6,9% era necesara in contextul in care au fost luate o serie de masuri in cursul acestui an. "Toate au venit pe fondul grevelor si protestelor", a explicat ministrul, precizand, insa, ca rectificarea bugetara este pozitiva pentru au crescut si incasarile la buget.

"Aceasta revizuire de deficit bugetar, de la 5% la 6,9%, era necesara in contextul in care au fost luate o serie de masuri in cursul acestui an, cu privire la drepturile salariale pentru ceea ce a insemnat Sanatatea, dar si functionarii publici, apararea nationala si ordinea publica", a declatat, vineri seara, la un post TV, Marcel Bolos.

Oamenii au solicitat pe buna dreptate maririle de salarii

Ministrul Finantelor a explocat ca "toate acestea au venit pe fondul grevelor si protestelor, pe buna dreptate, ale oamenilor care au solicitat aceste mariri de salarii".

"Onorandu-le, a aparut nevoia aceasta de a rectifica bugetul statului", a mai declarat Bolos.

Acesta a explicat ca, de asemenea, a crescut ritmul investitiilor si, automat, nevoia de cofinantare din partea statului.

Ministrul a precizat ca doar CNAS a primit 11,3 miliarde in plus, ca urmare a cresterii costurilor de functionare in spitale.

"Pentru Romania, inseamna un procent de peste 4,2% din PIB, peste 74 miliarde de lei, alocati acum pentru Sanatate, ceea ce ne duce la un buget record", a mai declarat ministrul.

Intrebat cum de avem o rectificare bugetara pozitiva, desi exista o crestere de aproape 2 procente a deficitului, Marcel Bolos a explicat: "Este o rectificare bugetara care are o componenta de crestere a deficitului bugetar de la 5% la 6,9%. De asemenea, este o crestere de venituri ca urmare a masurilor pe care le-am luat in ultimul an (...) Inregistram o crestere la aceste categorii de venituri fiscale, cum le spunem noi si, sa nu uitam, ca avem si amnistia fiscala care, de asemenea, va aduce bani la buget".

Cine primeste mai multi bani la rectificarea bugetara

Prima rectificare bugetara din acest an este pozitiva si prevede ca CNAS primeste 11,3 miliarde lei, in principal bani pentru medicamente. Ministerul Educatiei primeste in plus 4,59 miliarde lei, pentru salarii, burse si naveta elevilor. Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene primeste peste 3,3 miliarde lei pentru proiecte finantate din FEN, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale primeste suplimentar 2 miliarde pentru proiectele finantate din fonduri europene, Ministerului Energiei se aloca suplimentar 1,2 miliarde lei pentru proiecte de investitii, Ministerului Finantelor suplimentar 14 miliarde pentru asigurarea cofinantarii pentru accesarea fondurilor europene, implementarea proiectelor de digitalizare ale MF si schemele de ajutor de stat, in timp ce Ministerul Transporturilor primeste suplimentar 5 miliarde lei pentru a putea aloca in continuare cofinantare pentru proiectele de infrastructura.Deficitul bugetar va creste la 122,8 miliarde lei, respectiv 6,94% din PIB, de la 87 miliarde lei, 5% din PIB, cat prevede legea bugetului adoptata la inceputul acestui an.

Cresterea economica pe care se fundamenteaza rectificarea a fost revizuita in scadere la 2,8%, de la 3,4% in prognoza anterioara

Comments