Marcel Bolos: ,,Introducerea de noi taxe NU este o solutie!"

Marcel Bolos: ,,Introducerea de noi taxe NU este o solutie!"

Marcel Bolos: ,,Introducerea de noi taxe NU este o solutie!"

Ministrul Finantelor Publice, Marcel Bolos, acuza, luni seara, ca toate propunerile si intentiile sale se rastalmacesc" in mod toxic", fiind folosite pentru dezinformare. "Refuz sa cred ca daca esti candidat la prezidentiale uiti instant legea", afirma Bolos, precizand, de asemenea, ca partidele i-au reprosat ca nu a prezentat aceste propuneri la nivel politic.

Ministrul Finantelor vine cu lamuriri despre CNP fiscal: Este optional. Fiscul va sti tot ce cumparam online

"Ce doriti: consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri?", a mai transmis ministrul Finantelor, explicand ca aceste momente trebuie depasite, iar Romania fiscala trebuie sa se modernizeze si sa creasca veniturile la buget.

"Atunci cand esti ministrul Finantelor si ai in fata 175 miliarde lei creante neincasate la buget, un GAP TVA de 32 miliarde lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde lei, un GAP la contributiile sociale de 53 miliarde lei, iti pui in permanenta intrebarea: ce este corect de facut pentru ca mediul de afaceri si popoluatia sa nu aiba parte de noi si noi sarcini fiscale? Pentru ca introducerea de noi taxe NU este o solutie. In acelasi timp, te uiti in jur cum unii aleg sa rastalmaceasca in mod toxic intentiile si prevederile unor propuneri pentru a-si urmari propriile interese politice si pentru a induce in eroare opinia publica", a scris, luni seara, pe Facebook, ministrul Finantelor.

Marcel Bolos ii acuza pe cei care ii rastalmacesc propunerile ca, "in loc sa contribuie constructiv la dezbaterea publica si sa propuna solutii viabile, prefera sa recurga la denigrarea" sa si la dezinformare.

Impozitele pe locuinte s-ar putea tripla! Noua formula de calcul care va intra in vigoare din 2025

"Aceasta este o dovada clara a lipsei de responsabilitate si a incapacitatii de a oferi alternative reale si constructive pentru problemele cu care se confrunta Romania", a mai scris ministrul, referindu-se la cateva dintre propunerile pe care le considera bune pentru mediul de afaceri care este corect si cinstit.

"Am publicat in dezbatere un proiect de act normativ pentru modificarea codului de procedura fiscala. Proiect pe care l-am discutat cu mediul de afaceri inainte sa il urcam pe site-ul institutiei si de la care inca primim feedback. Le multumesc pe aceasta cale.

Una dintre prevederi spune ca tranzactiile pentru cladiri, terenuri si mijloace de transport sunt conditionate de achitarea obligatiilor vanzatorului fata de ANAF (TVA, impozit pe venit, contributii sociale). O astfel de prevedere exista deja de mult timp, pentru achitarea obligatiilor la bugetele locale. Refuz sa cred ca daca esti candidat la prezidentiale uiti instant legea cu care trebuie sa lucrezi in fiecare zi, a mai scris Bolos pe Facebook.

Acesta explica faptul ca cel care cumpara "nu este obligat sa isi achite datoriile inainte, ci o poate face din banii obtinuti din banii care face obiectul vanzarii".

"Este o masura de responsabilitate fiscala si de respectare a legii, care protejeaza interesele publice ale tuturor celor care isi platesc corect taxele. Intr-o democratie functionala, protejarea drepturilor individuale trebuie sa fie echilibrata cu respectarea legii si a responsabilitatilor fata de comunitate. Invocarea dreptului la proprietate ca argument impotriva acestei masuri reflecta o intelegere limitata a principiilor de drept", a mai transmis ministrul Finantelor.

Referiri la CNP-ul fiscal

"Au tot raspandit ideea ca ,,CNP-ul fiscal" pe care il avem in vedere inseamna ca vrem sa stim tot ce-si cumpara romanii. Scrie clar in proiectul de act normativ ca este o masura OPtIONALA (...) Nu ne intereseaza ce isi cumpara oamenii, mereu ne-a interesat doar sa restrangem pe cat posibil canalele prin care se face evaziune fiscala. CNP-ul fiscal ne va ajuta sa introducem un sistem prin care romanii care cer bonul fiscal la anumite servicii si magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare), sa poata primi reduceri de taxe si chiar si sume de bani inapoi. Acesta masura este in beneficiul oamenilor de afaceri. Pentru ca cei certati cu legea si cei care fac evaziune fiscala sa fie determinati de cumparatori sa emita bonurile fiscale. Acesti competitori neloiali sunt primii dusmani ai mediului de afaceri corect si cinstit", a mai scris Bolos.

Creste TVA? Ministrul Finantelor: ,,Avem o serie de disfunctionalitati in sistemul fiscal

In legatura cu e-Factura, ministrul respinge acuzatiile ca ar fi fost introdusa "peste noapte": "Stim cu totii ca am introdus o perioada de sase luni de acomodare, cand nu s-au aplicat sanctiuni pentru cei care nu au folosit sistemul".

In plus, ministrul afirma ca a propus reducerea plafoanelor in numerar doar pentru cei care nu isi achita taxele si impozitele si au popriri pe cont: "Deci rau platinicii care fenteaza statul. Ce este rau in asta? Sa ramanem in continuare cu 175 miliarde lei creante neincasate? Sa ne uitam neputinciosi la evazionisti? Sa nu uitam ca doar de aici vin banii de salarii pentru profesori, salariile pentru medici, banii pentru pensii, banii pentru autostrazi si multe ale proiecte adresate romanilor".

Imi reproseaza partidele politice ca nu am prezentat la nivel politic aceste masuri, adresate celor din mediul de afaceri obisnuiti cu neplata impozitelor si taxelor. Ii rog frumos sa aiba decenta necesara si sa aiba rabdare pentru a finaliza procesul de consultare cu reprezentantii mediului de afaceri pe care deja l-am inceput, pentru ca lor li se adreseaza in primul rand. Apoi, concluziile acestor consultari vor fi prezentate celor in drept pentru a lua deciziile. Ce doriti pana la urma? Consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri?", a mai transmis Bolos.

,,Nu putem sta intr-un blocaj permanent. Romania are nevoie de un sistem fiscal modern"

"Nu putem sta intr-un blocaj permanent. Romania are nevoie de un sistem fiscal modern, politici publice rationale, de o restructurare de cheltuieli publice, de lupta continua cu evaziunea fiscala, dar si de o utilizare eficienta a banilor publici destinati romanilor. Procesul de consolidare fiscala si eforturile pe care le face acum Guvernul Romaniei nu trebuie batjocorite de interesele meschine ale unor oameni care se doresc a fi oameni de STAT. Romania are nevoie de solutii corecte si viabile pentru a asigura o dezvoltare pe termen lung, dar si de oameni de STAT intelepti pentru a-i folosit eficient resursele", a adaugat ministrul Finantelor.

Comments