MAREA BRITANIE – Guvernul ar putea aborda un plan de redresare in toamna

MAREA BRITANIE – Guvernul ar putea aborda un plan de redresare in toamna

MAREA BRITANIE Marea Britanie ar pute adopta în toamnă un plan de redresare pentru a limita deteriorarea accentuată a economiei britanice din cauza Brexitului, a anunţat noul său ministru de finanţe, Philip Hammond, care a apreciat că o “doză de incertitudine” va persista “până la final” în negocierile dintre Londra şi UE, relatează AFP.

MAREA BRITANIE “Avem opţiunea unui răspuns bugetar, ceea ce vom face după calendarul nostru, în jurul ‘discursului din toamnă'”, rectificarea de buget prezentată de guvern, a explicat duminică Philip Hammond.

Statisticile disponibile la acel moment vor permite Londrei “să ajungă la concluziile potrivite privind necesitatea unui plan de redresare bugetară”, a adăugat responsabilul citat, numit recent în post de noul prim-ministru Theresa May. El s-a ferit totuşi să prezinte detalii privind forma pe care ar putea-o lua aceste măsuri de creştere a cheltuielilor publice.

“Un nou cadru bugetar” va fi în orice caz dezvăluit în această toamnă “pentru a le aduce claritate investitorilor”, a insistat Hammond. El a făcut aceste declaraţii în faţa jurnaliştilor la Chengdu, la finalul unei reuniuni de două zile a miniştrilor de finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din ţările G-20, summit marcat de riscurile asociate Brexitului.

Această evocare a unui plan de redresare bugetară al Londrei intervine în contextul în care mai multe informaţii alarmante au fost publicate privind consecinţele Brexitului. “Adevărul este că o doză de incertitudine va persista până la încheierea negocierilor noastre cu UE”, a avertizat ministrul. Londra este cea care va decide când va activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona privind ieşirea din UE. Odată cererea depusă, negocierile vor trebui să se încheie în termen de doi ani, ceea ce face posibilă o ieşire de facto a Marii Britanii din blocul comunitar în orizontul lui 2019.

Însă Bruxellesul şi mai mulţi lideri europeni, chiar dacă au acceptat să lase timp guvernului Theresei May, au făcut apel la Londra să notifice “cât mai curând posibil” retragerea sa din Uniune. Chiar după această procedură, “incertitudinea nu se va încheia decât atunci când se va ajunge la un acord” între cele două parte, a avertizat Hammond. Decizia Marii Britanii de a părăsi UE “întăreşte incertitudinile” pentru economia mondială, au avertizat duminică statele G-20, care consideră totuşi că ţările blocului comunitar sunt “bine poziţionate” pentru a răspunde unor eventuale repercusiuni financiare.

sursa info

Comments