Maria Zaharova: Limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca" si nu invers

Maria Zaharova: Limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca" si nu invers

Maria Zaharova: Limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca" si nu invers


Purtatoarea de cuvant a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, s-a aratat extrem de deranjata dupa ce diplomatia de la Bucuresti a salutat decizia Parlamentului de la Chisinau prin care limba romana a devenit limba oficiala in Republica Moldova, relateaza Deschide.md. Ea a acuzat Romania ca a ocupat Basarabia pana in 1940 si afirma ca limba romana trebuie redenumita in ,,limba moldoveneasca" si nu invers.


,,Renuntand la limba moldoveneasca, actualul regim de la Chisinau abordeaza intrebarea: a cui este acum Basarabia (care pana la 1940 a fost ocupata de Romania) si cui apartin pamanturile de la Nistru (care pana la 1940 intrau in componenta Ucrainei)? Acum, limba moldoveneasca intr-un mod paradoxal, oficial, s-a pastrat doar in Transnistria. Daca se doreste transcrierea limbii, atunci ar trebui sa urmeze logica istorica numind limba romana drept limba moldoveneasca si nu viceversa", a scris Maria Zaharova sambata, 18 martie, intr-o postare pe Telegram.


Reprezentanta diplomatiei ruse a mai sustinut ca ,,limba moldoveneasca este limba straveche a moldovenilor, amintita in lucrarile secolului al XVII-lea", in timp ce ,,limba romana a luat contur abia la sfarsitul secolului al XVIII-lea".


Sintagma ,,limba romana" va lua locul ,,limbii moldovenesti" in legislatia Republicii Moldova, devenind astfel ,,limba oficiala", ,,limba de stat" si ,,limba materna". Proiectul de lege a fost votat joi, 16 martie, in a doua lectura, in Parlamentul de la Chisinau.


"Noi vorbim limba romana si era nefiresc ca in legi, in Constitutie, sa fie scris altfel", a declarat presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, dand asigurari ca va promulga legea imediat ce o va avea pe masa.


Maia Sandu a mai spus ca adoptarea acestei legi s-a facut cu intarziere. "Limba este romana si orice s-ar intampla in strada, nu are nicio implicatie asupra acestui adevar. Da, s-a intamplat tarziu, dar este bine ca s-a intamplat", a adaugat presedinta Republicii Moldova.


Romania a salutat adoptarea de catre Parlamentul Republicii Moldova a legii ce prevede inlocuirea "limbii moldovenesti" in legislatia nationala cu "limba romana".


Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi, intr-un comunicat de presa, ca adoptarea legii "are o profunda semnificatie simbolica, intrucat restabileste adevarul stiintific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova si confirma statutul limbii romane de limba oficiala a Republicii Moldova".


"De asemenea, reconfirma comunitatea de limba, istorie si cultura dintre Romania si Republica Moldova. Adoptarea Legii demonstreaza totodata maturitatea societatii din Republica Moldova si aderenta sa la spatiul de valori pe care se fundamenteaza Uniunea Europeana", a precizat diplomatia romana.


Foto: Profimedia Images



Comments