Marile firme din SUA achita costurile angajatelor care fac avort in alte state. Milioane de femei nu...


Masura, scrie The Guardian, vine dupa decizia Curtii Supreme care a anulat dreptul constitutional la avort in SUA, decizie ce va atrage interdictii sau restrictii in aproximativ jumatate din cele 50 de state.


Mai multe companii americane s-au grabit sa anunte ca vor oferi sprijin si asistenta financiara angajatelor care doresc sa faca intreruperi de sarcina, dar traiesc in statele ce au interzis aceasta procedura, in urma deciziei Curtii Supreme a SUA de a anula dreptul constitutional la avort.


Tinand cont ca milioane de femei vor incepe sa treaca granitele statelor pentru a beneficia de servicii medicale in acest sens, multi angajatori au inceput sa ofere pachete de ,,asistenta medicala critica" pentru angajati.


Masurile reflecta, in unele cazuri, responsabilitatea sporita pe care companiile o simt, pe fondul presiunii exercitate de investitori, clienti si angajati, intr-un moment in care valorile corporative nu mai sunt conforme cu legislatiile statelor in care acestea sau angajatii lor isi au sediul.


Multe banci si firme din domeniul tehnologiei au anuntat deja ca vor acoperi cheltuielile de deplasare pentru angajatele care au nevoie de avorturi, ca parte a beneficiilor medicale. Printre firmele care vor face acest lucru se afla Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup si JPMorgan Chase.


,,Vom continua sa oferim beneficii care sa sprijine optiunile de planificare familiala ale colegilor nostri, atunci cand ne va fi permis din punct de vedere legal sa facem acest lucru", a scris vineri sefa departamentului de resurse umane de la Citi, Sara Wechter, intr-o nota adresata angajatilor.


Firmele din domeniul tehnologiei au actionat si ele pentru a se adapta nevoilor angajatelor. Microsoft si-a extins sprijinul financiar pentru ,,asistenta medicala critica" imediat dupa ce proiectul de opinie a Curtii Supreme a fost scurs in presa acum cateva luni.


Apple a anuntat ca pachetul de beneficii existent le permite angajatelor sa calatoreasca in afara statului pentru ingrijiri medicale, iar Meta, compania mama a Facebook, a declarat de asemenea ca va rambursa cheltuielile de calatorie ,,in masura in care legea o va permite".


In domeniul divertismentului, Disney, Conde Nast, Warner Bros Discovery si Netflix se numara printre companiile care au declarat ca vor oferi rambursari pentru calatorie.


Dilema autoritatilor din Texas si a companiilor care s-au mutat acolo


Companiile mari pot compensa partial efectele deciziei Curtii Supreme. Dar angajatii firmelor care, in ultimii ani, s-au mutat in state cu taxe reduse, s-ar putea lovi de probleme mai serioase.


Texasul, de exemplu, s-a promovat agresiv drept un stat cu taxe reduse si putine reglementari pentru companii precum Oracle, Hewlett-Packard si Tesla. Facebook, Amazon si Apple si-au sporit si ele prezenta acolo.


Dar determinarea Texasului de a adopta o interdictie aproape totala a avortului ar putea acum sa intre in conflict cu valorile declarate ale acestor companii si sa afecteze capacitatea statului de a atrage noi afaceri, angajati si investitii.


La inceputul acestui an, republicanul Briscoe Cain, membru al Camerei Reprezentantilor din Texas, a trimis o scrisoare catre Citigroup in care i-a cerut sa nu mai ofere beneficii de calatorie pentru angajatele ce vor sa faca avorturi in afara statului.


De asemenea, Cain a spus ca va propune o lege prin care va interzice autoritatilor din acest stat sa faca afaceri cu orice companie care ofera astfel de beneficii financiare.


Primarita din St Louis, Tishaura Jones, a avertizat intr-o postare pe Twitter ca interdictiile privind avortul vor goni investitorii. Primarul orasului Kansas City, Quinton Lucas, a declarat si el ca o companie a renuntat deja sa se mai stabileasca in oras.


In acest timp, multe companii mari au pastrat tacerea printre acestea fiind McDonald's, PepsiCo, Coca-Cola, General Motors si Walmart, cu sediul in Arkansas - cel mai mare angajator din SUA, cu zeci de magazine in statele care au adoptat interdictii privind avortul.


Business Roundtable, o organizatie care reprezinta unele dintre cele mai puternice companii din tara, a precizat si ea ca ,,nu are o pozitie asupra fondului problemei".


Milioane de femei vulnerabile


O preocupare mai presanta este aceea ca milioane de persoane care nu sunt angajate de astfel de companii mari vor avea dificultati mult mai mari in viitor.


Potrivit Institutului Guttmacher, o organizatie care sprijina dreptul la avort, interdictiile si restrictiile nu vor reduce numarul de sarcini nedorite sau al cererilor de avort.


Mai degraba, ele vor impune obstacole semnificative in calea obtinerii de ingrijiri, provocand stres pentru persoanele care au nevoie de avort si determinand unele persoane sa se confrunte cu o sarcina fortata si toate consecintele sale tulburatoare.


,,Dovezile arata, de asemenea, impactul disproportionat si inegal pe care restrictiile privind avortul il au asupra persoanelor care sunt deja marginalizate si oprimate - inclusiv comunitatile de culoare, persoanele cu venituri mici, tinerii, comunitatile LGBTQ, imigrantii si persoanele cu dizabilitati", a declarat presedinta institutului, Herminia Palacio.


Drept raspuns, guvernele regionale si organizatiile comunitare au demarat actiuni de informare pentru a ajuta persoanele care ar putea avea nevoie de avort.


Contraatac al organizatiilor care lupta pentru drepturile femeilor


Primarul orasului Baltimore, Brandon Scott, a anuntat ca orasul va oferi granturi in valoare de 300.000 de dolari organizatiilor care ofera servicii de avort si planificare familiala.


Unele state cu vederi de stanga au inregistrat deja o crestere a numarului procedurilor de avort, deoarece statele din jur au inasprit accesul chiar inainte de decizia Curtii Supreme.


In Illinois, numarul de avorturi a crescut cu 25% intre 2017 si 2020.


Institutul Guttmacher a declarat ca, drept raspuns, ,,fondurile locale si nationale pentru avorturi si-au marit capacitatea si au ajutat si mai multe persoane sa plateasca pentru intreruperile de sarcina".


Comments