Mark Rutte, urmatorul lider al NATO, stie cum sa se descurce cu Donald Trump, dar va fi el capabil s...


In timp ce NATO se pregateste sa isi marcheze cea de-a 75-a aniversare la summitul din aceasta saptamana de la Washington, alianta se pregateste, de asemenea, sa-si intampine primul sau lider nou din ultimul deceniu: un om cu experienta in relatiile cu fostul presedinte Donald Trump, de la care multi spera ca poate mentine alianta unificata in fata unui vartej de provocari, inclusiv o potentiala a doua presedintie Trump, relateaza CNN.


Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a fost selectat oficial ca viitor secretar general al NATO la sfarsitul lunii iunie si isi va incepe activitatea la 1 octombrie. El ii ia locul lui Jens Stoltenberg, care a condus alianta din 2014. Diplomatii si oficialii care au vorbit cu CNN au declarat ca Rutte este vazut ca un atlantist convins si un constructor de consens.


,,El este intr-adevar un oficial politic experimentat, iar acest lucru este esential pentru a mentine coeziunea aliantei", a declarat un oficial european.


Rutte este, de asemenea, vazut ca o persoana care poate lucra cu oricine va fi ales presedinte al SUA, au declarat oficialii pentru CNN, iar unii spera ca relatia din trecut a lui Rutte cu Trump, de pe vremea cand isi conduceau tarile, l-ar putea descuraja pe fostul presedinte sa submineze alianta, daca va fi reales.


Fostul presedinte a criticat public alianta in timpul primului sau mandat si a facut-o din nou recent in campania electorala, mergand chiar pana la a sugera Rusiei ,,sa faca ce naiba vrea" membrilor care nu isi indeplinesc obiectivele privind cheltuielile de aparare. Pozitia lui Trump din timpul campaniei electorale, potrivit careia implicarea sa in alianta ar fi conditionata, a starnit ingrijorari in comunitatea internationala.


,,Lui Trump ii plac oamenii care vor riposta, mai ales daca o fac intr-un mod foarte respectuos", a declarat Pete Hoekstra, ambasadorul lui Trump in Tarile de Jos. Intr-o intalnire in care Trump vorbea despre ,,deficitul comercial", isi aminteste Hoekstra, Rutte a replicat, ,,cu zambetul pe buz"", ca trebuie intr-adevar sa fie abordat deficitul comercial dintre SUA si tarile de Jos. ,,A fost doar un mod foarte politicos, usor umoristic de a-l trata pe Trump, iar Trump a apreciat acest lucru", si-a amintit Hoekstra. ,,Nu a existat nici un <> sau ceva de genul asta. A fost doar: <>", a povestit fostul ambasador pentru CNN.


Totusi, doar pentru ca fostul presedinte si Rutte ,,au o relatie de lucru buna, pentru ca se plac cu adevarat", nu inseamna ca Trump va fi descurajat in ceea ce priveste ,,agenda sa", a subliniat Hoekstra.


Fostul ambasador sustine ca ,,Trump nu a fost niciodata impotriva NATO", ci mai degraba ,,a fost impotriva unui NATO pe care europenii nu il sustineau", facand referire la faptul ca multe tari europene la acea vreme nu contribuiau cu 2% din PIB-ul lor la aparare.


,,Nu este un supererou"


Mark Rutte. Foto: Profimedia

Un diplomat european a declarat pentru CNN ca Rutte ,,cu siguranta nu este un supererou", mentionand ca ,,cineva poate incerca sa il multumeasca pe Trump, dar nu sa il pacaleasca, asa ca, in cele din urma, ceea ce conteaza in chestiunea NATO este o actiune reala si, cel mai important, bani reali".


Un oficial NATO de rang inalt a declarat ca ,,multi aliati sunt ingrijorati" de perspectiva unei realegeri a lui Trump, ,,dar povestea este pozitiva". Douazeci si patru dintre cei 32 de aliati indeplinesc acum obiectivul de cheltuieli de 2%, iar sase cheltuiesc chiar peste 3%. ,,Nu suntem inca acolo, dar este mai bine decat atunci cand Trump a plecat", a declarat oficialul pentru CNN.


Rutte nu a fost preferat pentru postul de secretar general al NATO doar datorita experientei sale cu Trump. El a fost vazut ca o persoana care ar putea obtine sprijinul tuturor celor 32 de membri ai aliantei, realizand un echilibru intre Europa de Est, mai dura, si Europa de Vest, mai austera, in parte datorita pozitiei sale mai ,,de mijloc" privind razboiul din Ucraina.


Statele membre ale NATO se vor baza pe el pentru a mentine unitatea aliantei pe masura ce razboiul se prelungeste - cu putine semne de victorie diplomatica sau militara rapida pentru Kiev - precum si pe probleme precum contracararea amenintarii din partea Chinei, cresterea productiei de arme si inovarea in domeniul cibernetic.


Diplomatii si oficialii care au vorbit cu CNN au subliniat ca Rutte a fost cel mai longeviv prim-ministru al Olandei - o functie pe care a parasit-o la inceputul lunii iulie, dupa 14 ani. ,,El a trebuit sa gestioneze diverse guverne de coalitie in democratia parlamentara din tara sa, ceea ce cu siguranta nu este o sarcina usoara", a declarat un oficial american.


Un fost diplomat american de rang inalt l-a descris ca fiind ,,un politician foarte bun (care) intelege sa construiasca coalitii si consensuri, ceea ce va insemna totul".


Mark Rutte si Joe Biden. Foto: Profimedia

Rutte a fost considerat in general candidatul principal la succesiunea lui Stoltenberg in acest an si a fost sustinut rapid de SUA. Potrivit oficialului american, presedintele Joe Biden chiar l-a incurajat pe Rutte sa candideze pentru functia de secretar general in urma cu aproximativ un an si jumatate, cand Stoltenberg era pregatit sa demisioneze, dar Rutte a semnalat ca nu este interesat la acel moment.


Biden il place personal pe Rutte, se inteleg bine, iar presedintele SUA considera ca impartasesc aceleasi valori, a declarat oficialul pentru CNN. Cei doi privesc provocarea din partea Chinei intr-un mod similar, iar Biden a fost ,,foarte impresionat de angajamentul sau de a sprijini Ucraina inca de la inceput" si de intelegerea imediata a mizelor razboiului din Ucraina. ,,Rutte a fost foarte realist intre liderii europeni pentru o lunga perioada de timp cu privire la cine este exact Putin", a spus oficialul.


Consensul in privinta alegerii lui Mark Rutte ca viitor secretar general al NATO a fost obtinut dupa ce presedintele Klaus Iohannis si-a retras candidatura de la sefia NATO, luna trecuta.


Comments