Marsul suporterilor dedicat martirilor Timisoarei

Marsul suporterilor dedicat martirilor Timisoarei

Marsul suporterilor dedicat martirilor Timisoarei

Peste 600 de suporteri ai echipei de fotbal ACS Politehnica Timișoara au participat, sâmbătă seara, la marșul anual organizat în memoria tinerilor împușcați acum 27 de ani, pe străzile orașului, în timpul revoltei anticomuniste din decembrie 1989.

Marșul, aflat la cea de-a 11-a ediție, s-a derulat pe traseul tradițional cuprins între Piața Maria, locul în care a izbucnit în ziua de 16 decembrie 1989 revolta timișorenilor, și s-a încheiat la Cimitirul Eroilor. Sub deviza ”Eroii nu mor nicioadată”, membrii Asociației Druckeria și ai Peluzei Sud au scandat pe tot traseul, lung de câțiva kilometri, lozinci anticomuniste, purtând în mâini steaguri tricolore și bannere. ”Păcat, păcat, de sângele vărsat, Jos comuniștii, O dorință sinceră, România liberă și Iliescu vinovat pentru sângele vărsat”, au fost câteva din scandările suporterilor timișoreni.

”Acum 27 de ani, mii de timișoreni au avut curajul de a ieși în stradă și a-și cere înapoi drepturile, confiscate de către regimul totalitar comunist. Mulți dintre aceștia au plătit cu sânge prețul libertățiiși nu au apucat să-și vadă visul împlinit. Prin sacrificiul făcut, ne-au dat nouă noi șanse de viață. Suntem datori să le mulțumim așa cum știm mai bine și să prețuim amintirea eroilor Revoluției”, susțin membri Asociației Suporterilor Druckeria Timișoara.

Foto: Adrian Pîclișan

Ziua de 17 decembrie 1989 a rămas în istorie drept cea mai sângeroasă din cele șase zile ( 16-21 decembrie) în care Timișoara a rămas singură în fața aparatului de represiune al regimului comunist condus de către Nicolae Ceaușescu. Pe străzile urbei bănățene au murit împușcate 66 de persoane, alte 196 au fost rănite. Ca să ascundă urmele masacrului, autoritățile comuniste au dat dispoziție ca trupurile a 43 dintre martirii orașului de pe Bega să fie sustrase din Morga Spitalului Județean și transportate, pe ascuns, la Crematoriul Cenușa, din Bucurști. Aici au fost incinerate, iar cenușa lor a fost aruncată într-o gură de canal. Peste numai trei zile, în data de 20 decembrie, Timișoara devenea primul oraș liber al României, deși la București regimul Ceaușescu se afla încă la putere.

Marșul suporterilor timișoreni s-a încheiat la Cimitirul Eroilor acolo unde, la monumentul ridicat în cinstea martirilor, au fost depuse coroane de flori și s-au aprins lumânări. ”E datoria noastră față de cei căzuți în Revoluție să fim prezenți la acest marș, în fiecare an” a spus Sebastian Novovici, liderul suporterilor din Asociația Druckeria Timișoara.

Comments