MARTURIE – Studentilor turci din Romania le e frica sa mearga acasa

MARTURIE – Studentilor turci din Romania le e frica sa mearga acasa

MĂRTURIE. Tugba Sari, o turcoaică de 19 ani, studentă la Informatică la Universitatea din Istanbul, a aflat de evenimentele dramatice din ţara ei pe când se afla la Galaţi, unde paticipă la un schimb multicultural în cadrul programelor AISEC. Tânăra a reușit să ia legătură cu familia ei, însă îi este teamă acum să se întoarcă.

Imediat după ce a aflat despre ce se întâmplă în Turcia, Tugba Sari s-a baricadat în camera ei și a încins telefonul în încercarea disperată de a se asigura că toți ai ei sunt bine și la adăpost.

”Mi-a fost foarte frică. Familia mea stă într-un mic orăşel de lângă Izmir – acolo nu au fost probleme, dar ai mei spuneau că acum 26 de ani a mai fost o lovitură de stat şi dacă mai era una poate că noi plecam. Din fericire nici ai mei şi nici prietenii din Istanbul nu au fost răniţi. Mi-au spus colegii de acasă că rectorul Universităţii din Istanbul, unde învăţ eu, le-a spus studenşţilor să nu iasă 2-3 zile din campus. Acum îmi este frică să mă întorc acasă, am bilet pe 22 iulie…, poate până atunci se vor mai linişti lucrurile. Deocamdată, mă simt mai în siguranţă aici, în Galaţi”, ne-a spus turcoaica.

Prietenul fetei, care era în Istanbul în momentul în care au început ostilitățile i-a povestit fetei că l-au oprit poliţiştii pe stradă aseară și l-au dus la secție pentru a-l identifica, pentru că nu avea actele la el. Din fericire, după ce a fost verificat, oamenii legii i-au dat drumul să plece. Alți prieteni ai fetei i-au povestit că au trăit spaime de nedescris…

”Prietena mea Belce Inanc era în Istanbul la o cafea când a început totul. Ea mi-a trimis un mesaj audio pe la 11.00 noaptea. Erau tab-uri pe stradă, oamenii fugeau pe lângă ele, era haos, ca un război civil. A fugit să se pună la adăpost. Mi-au povestit prietenii că la Instabul era cea mai mare teamă, erau tancuri, oamenii fugeau către un loc singur. Nimeni nu voia să stea singur în casă, oamenii se duceau la prieteni, la restul familiei, ca să stea împreună. Pentru că mulţi nu ştiau ce se va întâmpla mi s-a spus că s-au repezit mulţi la magazine şi au luat multă mîncare. A fost foarte multă teamă şi nesiguranţă. Sper să se termine totul cu bine, dar acum e şi mai multă frică în jur. Au murit iar oameni”, a mai spus fata.

Lovitură de stat eșuată

Tentativa de lovitură de stat din Turcia, soldată cu moartea de zeci de oameni, a eșuat. Un grup din cadrul armatei Turciei a încercat să dea jos Guvernul de la Ankara. Mai multe focuri de armă și explozii s-au auzit în capitala Turciei și la Istanbul, înregistrându-se zeci de morți. Pe străzile din orașele turce au apărut tancuri, iar numeroase avioane militare și elicoptere au survolat zonele.

Totodată, Parlamentul turc din Ankara a fost bombardat. În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat. Cu toate acestea, pe măsură ce orele treceau, șansele de reușită ale loviturii de stat au început să scadă. Oamenii au sfidat ordinele celor care au anunțat că au preluat controlul de a sta în case și au ieșit în principalele piețe din Istanbul și Ankara.

La cinci ore după izbucnirea loviturii de stat, oficialii turci loiali Guvernului au anunţat că lovitura de stat a fost respinsă. Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a acuzat pe organizatorii puciului de trădare şi a avertizat că vor plăti un preţ greu pentru faptele lor. El i-a acuzat pe aceștia că au încercat să-l asasineze.

Sursa info

Comments