Masina moleculara a adus Premiul Nobel pentru Chimie unei echipe de 3 cercetatori

Masina moleculara a adus Premiul Nobel

Masina moleculara a adus Premiul Nobel pentru Chimie unei echipe de 3 cercetatori

Premiul Nobel pentru Chimie

Premiul Nobel pentru Chimie a fost decernat unei echipe de trei cercetători - un francez, un britanic şi un olandez - care au proiectat maşina moleculară, utilizată în diverse domenii, inclusiv în medicină.

Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart și Bernard L. Feringa au câștigat premiul Nobel pentru chimie 2016. Anunțul a fost făcut miercuri, la Stockholm, de Göran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe.

Cei trei cercetători - un francez, un britanic şi un olandez - au fost premiați pentru proiectarea și sinteza mașinii moleculare. Premiul răsplăteşte descoperiri sau cercetări în domeniul chimiei, cu aplicare în diferite domenii. Anul trecut l-au câştigat un suedez şi doi americani, pentru studii privind corectarea ADN-ului.

Cei trei savanți au pus bazele celor mai mici mașinării folosite în diferite domenii, dar în special în IT și medicină, obținând molecule cu mișcări controlabile, care pot îndeplini anumite sarcini atunci când primesc energie.

Evoluția rapidă a tehnologiilor de calcul din ultimii ani demonstrează modul în care miniaturizarea tehnologiei poate duce la o revoluție. Laureații Premiului Nobel pentru Chimie din acest an au reușit să miniaturizeze mașini și au dus chimia într-o nouă eră.

Articole recomandate


Comments