Masurile fiscale care intra in vigoare de astazi: platile cash se limiteaza, apar noi taxe si impozite

Masurile fiscale care intra in vigoare de astazi: platile cash se limiteaza, apar noi taxe si impozite

Masurile fiscale care intra in vigoare de astazi: platile cash se limiteaza, apar noi taxe si impozi...

O parte din schimbarile fiscale intra in vigoare de la 1 noiembrie 2023, altele - de la 1 ianuarie 2024.

Principalele masuri care intra in vigoare la 1 noiembrie

IT-istii vor plati, incepand cu 1 ianuarie, impozit 10% pe venit pentru suma ce depaseste salariul de 10.000 lei brut. Asta inseamna ca multi IT-isti vor fi confruntati cu scaderi ale salariilor nete.

IT-istii nu vor mai contribui obligatoriu la Pilonul 2. Daca isi doresc sa faca asta in continuare, trebuie sa solicite acest lucru in mod expres.

Aceasta masura este una cu dublu tais pentru angajatii din IT. Pe de o parte, ei vor avea un salariu net mai mare, din moment ce nu vor mai plati un tip de ,,taxe". Asta ar putea compensa partial faptul ca unele salarii nete vor scadea, odata cu reintroducerea impozitului pentru sectorul IT, alta masura decisa de Guvern prin pachetul fiscal. Pe de alta parte, pensia privata a acestor angajati nu va mai beneficia de noi contributii, asa ca vor ramane cu pensia privata acumulata pana in prezent.

Masurile fiscale. Ce domenii sunt cele mai afectate, unde vor creste cel mai mult taxele

Angajatii din sectoarele constructii, agricultura si industria alimentara nu vor mai fi scutiti de la plata contributiei la sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM).

Guvernul si sindicatele au convenit ca salariul minim brut in constructii sa creasca la 4.582 lei, iar cel din agricultura si industria alimentara la 3.436 lei, pentru ca salariile angajatilor din aceste sectoare sa nu scada sa dupa ce Executivul a decis reintroducerea contributiilor la sanatate.

Platile cash se limiteaza

Guvernul va introduce o masura prin care platile cash se reduc drastic la companii si la persoanele fizice, chiar pana la 1.000 lei de persoana.

Astfel, se poate incasa cash in limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoana juridica.

Potrivit proiectului mai sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, catre magazinele de tipul cash and carry.

Se pot face incasari si plati intre o persoana juridica si o persoana fizica in plafonul zilnic de 5.000 lei catre/de la o persoana.

Sumele in numerar aflate in casieria persoanelor juridice nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei.

Daca nu se respecta plafoanele de mai sus se aplica amenda de 25% din suma incasata/platita, respectiv detinuta in casierie, care depaseste plafonul.

Se pot face incasari si plati intre 2 persoane fizice in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

Comments