#medicibuni Dr. Cristian Tibea, ginecolog MedLife: ,,Avem o rata de succes foarte buna cu robotul, p...

Multe probleme de sanatate din sfera ginecologica pot fi abordate chirurgical cu robotul da Vinci, unele dintre ele fiind o mare provocare pentru chirurgii care nu au acces la robot. Dr. Cristian Tibea, medic specialist ginecolog in cadrul Spitalului MedLife Polisano din Sibiu, detaliaza mai jos avantajele chirurgiei robotice reflectate in cazurile cu care se confrunta in practica sa. Faptul ca poate rezolva astfel cazuri medicale complexe este cea mai mare satisfactie profesionala, spune specialistul.

In chirurgia ginecologica sunt situatii in care robotul da Vinci poate sa faca ceea ce laparoscopul nu ar putea si poate da rezultate mai bune si, evident, cu mai putine complicatii postoperatorii decat chirurgia clasica. Medicul ginecolog Cristian Tibea ne ofera, drept exemplu, cel mai recent caz al sau operat robotic.

Este vorba despre o pacienta de aproape 80 de ani, cu adenocarcinom de endometru in stadiul Ib, cu ganglioni limfatici pozitivi la examenul IRM si care necesitau, deci, indepartarea lor chirurgicala. Adenocarcinomul de endometru este un tip de cancer care afecteaza de obicei femeile dupa menopauza, la o varsta inaintata, cu indice de masa corporala crescut si cu diabet. De altfel, indicele de masa corporala crescut a fost si aspectul deosebit al cazului descris de dr. Tibea: pacienta avea 145 de kilograme.

,,Obezitatea face ca interventia chirurgicala sa fie destul de greu de realizat. Aici am avut avantajul chirurgiei robotice, deoarece am reusit sa realizam operatia standard, conform ghidurilor internationale, dar prin abord minim invaziv, fara sa fie nevoie de deschiderea cavitatii abdominale. Acest lucru, nu demult, inainte de a fi disponibila chirurgia robotica, se putea face doar pe cale clasica. Alternativa ar fi fost interventia chirurgicala laparoscopica, de asemenea foarte buna - minim invaziva, rapida - dar, din pacate, la interventiile laparoscopice, gradul de obezitate al pacientei impune anumite limite. Cu ajutorul interventiei robotice, avem un abord mai bun si nu suntem atat de restrictionati de indicele de masa corporala al pacientei", explica dr. Tibea.

Cazuri in care se obtin rezultate superioare cu robotul

Adenocarcinomul de endometru nu este, insa, singurul tip de neoplasm ginecologic care poate beneficia de interventie chirurgicala robotica. ,,In cazul cancerelor ginecologice, folosim chirurgia robotica mai ales in adenocarcinomul uterin, dar o mai putem folosi, de exemplu, in cancerul de col uterin in stadiu incipient si in cancerul de ovar in stadiu incipient. In stadiile mai avansate ale acestor tipuri de cancer se efectueaza interventii chirurgicale clasice", enumera medicul.

Avantajele operatiilor cu robotul da Vinci, in special in cazul neoplasmelor genitale, sunt notabile atat din punctul de vedere al accesului pe care robotul il favorizeaza in spatiile anatomice greu accesibile prin alte metode chirurgicale, cat si din punctul de vedere al vizualizarii foarte bune a zonelor anatomice, asigurand astfel un grad de radicalitate chiar superior chirurgiei clasice, in care abdomenul este deschis si se intervine direct.

Robotul are indicatii si in bolile benigne ale aparatului genital, iar in cazul chisturilor ovariene si al fibroamelor uterine, de exemplu, se pot obtine rezultate superioare prin chirurgie robotica, daca facem o comparatie cu interventiile chirurgicale laparoscopice.

,,Aproape toata patologia ginecologica care are indicatie chirurgicala poate fi abordata robotic. Dar nu o folosim chiar la toate procedurile chirurgicale ginecologice, pentru ca implica costuri mai mari fata de interventiile chirurgicale clasice sau laparoscopice. Incercam sa selectam interventiile chirurgicale robotice astfel incat sa existe un raport foarte bun cost-eficienta sau cost-rezultat pozitiv a la longue", detaliaza specialistul.

Un alt caz in care chirurgia robotica a oferit avantaje nete pacientei este cel al unei tinere de pana in 30 de ani, de altfel cea mai tanara operata cu robotul de dr. Tibea, pentru un teratom ovarian. Mai precis, pacienta avea o tumora benigna la nivelul unuia dintre ovare de 12-13 centimetri, cu afectare importanta a tesutului ovarian si cu risc crescut de pierdere a ovarului respectiv.

,,Teratomul se asociata de multe ori cu o distructie importanta a tesutului ovarian, ceea ce ridica risc intraoperator de a efectua anexectomie, adica de a indeparta tot ovarul. In cazul pacientei operate din exemplul nostru, am optat pentru chirurgia robotica, deoarece ne-a oferit sanse mai mari de a pastra ovarul. De altfel, am reusit pastrarea cu o reconstructie intraoperatorie a ovarului. Probabil ca daca efectuam operatia laparoscopic, nu am fi reusit acest lucru, iar daca era efectuata clasic, se reusea pastrarea ovarului, dar la chirurgia robotica unul dintre marile avantaje este manualitatea la fel ca in interventiile clasice, in unele situatii chiar mai buna, avand o dexteritate intraoperatorie a instrumentelor si o capacitate de a orienta unghiurile si abordul instrumentar al zonei anatomice de interes la fel sau chiar superioare fata de interventiile clasice. Postoperator, volumul ovarului era acela al unui ovar normal, ramanand fara sechele si astfel am pastrat si fertilitatea pacientei", a detaliat dr. Cristian Tibea.

In prezent, spune medicul ginecolog, in jur de 80% din interventiile chirurgicale din sfera ginecologica, excluzand operatiile de cezariana si alte cateva manopere care au clar indicatie de operatie clasica, sunt realizate minim invaziv - laparoscopic si robotic, asa cum este practica si in Occident. De altfel, chirurgia robotica este indicata si in chisturile ovariene ale femeii gravide, pana la o varsta a sarcinii de 5-6 luni.

,,Avem o rata de succes foarte buna cu robotul, pentru ca imbina acuratetea operatiilor clasice, sau chiar mai mare, cu avantajele chirurgiei minim invazive", spune specialistul.

Rezolvarea cazurilor-limita ofera cele mai mari satisfactii

Cele mai complicate cazuri rezolvate, fie minim invaziv, fie clasic, ii ofera medicului Cristian Tibea cele mai mari satisfactii. ,,Cazurile dificile sunt, de exemplu, cazurile-limita, in care trebuie sa operezi si rapid, si bine sau in care trebuie sa sacrifici mai mult sau mai putin urmarind binele imediat al pacientei. Acolo cumva esti pe un teritoriu in afara protocoalelor, cand decizia e la chirurg, iar deciziile trebuie sa fie foarte stricte si rapid luate, astfel incat sa ajungi la rezultatul dorit. De multe ori, suntem ca sportivii de performanta - trebuie sa avem si capacitate de concentrare, si rationament, si decizie, si stapanire de sine, ca sa putem trece de un anumit punct. Cel mai dificil este sa-ti invingi frica si temerile. Iar un caz-limita rezolvat este, de multe ori, recompensa pentru ce sacrificam acasa si pentru timpul liber la care de multe ori renuntam", explica dr. Tibea.

Medicul bun e cel potrivit cazului si pacientului

Un medic bun este cel care trateaza cum stie mai bine cazurile care se adreseaza supraspecializarii lui si care, de asemenea, recunoaste cand un caz s-ar adresa mai bine unei alte supraspecializari si trimite pacientul la timp la specialistul potrivit pentru el, este de parere medicul ginecolog.

,,Toti medicii sunt buni daca-si fac bine meseria. La noi, problemele de obicei apar cand pacientul nu ajunge la medicul de care are nevoie, pentru ca ar trebui sa ajunga la alta supraspecializare. Problema medicului e ca nu-l trimite, nu-si recunoaste limitarile si nu-i recomanda un alt specialist. Un medic bun astazi e cel care-si gaseste nisa, devine foarte bun pe nisa respectiva si si-o asuma. Nu putem face de toate foarte bine", completeaza dr. Tibea.

Cea mai tanara pacienta cu cancer de san: 16 ani

In ultimii ani, medicii atrag atentia asupra varstei tot mai scazute la care apare cancerul. ,,Cea mai frecventa patologie neoplazica la persoanele tinere este cancerul de san. Am avut mamici care au ajuns la diagnosticul de cancer de san in perioada alaptarii, a trebuit sa intrerupa alaptarea si sa fie supuse unui tratament chirurgical. Avem multe exemple pozitive de persoane tinere care au trecut prin cancer de san si pe urma au dat nastere unui bebe si l-au alaptat din sanul care a fost operat si tratat prin radioterapie si chimioterapie", enumera medicul.

In majoritatea cazurilor, cancerul mamar apare la femei de 20-30 de ani care au avut ca factor principal de risc antecedentele din familie - mama sau bunica cu cancer de san - si de anumite mutatii genetice de care nu stiau si pe care le-au descoperit in urma analizelor de dupa diagnostic. Insa in cazul celei mai tinere paciente operate de cancer mamar de dr. Cristian Tibea, nu a fost vorba despre niciunul dintre acesti factori de risc. ,,Cea mai tanara pacienta cu cancer de san pe care am operat-o avea 16 ani, iar tratamentul a fost radical. Pe fondul gravitatii diagnosticului asociat cu varsta frageda, s-a operat pentru mastectomie. Ulterior, cazul a evoluat bine", descrie dr. Tibea.

Desi cazurile de cancer la tinere sunt cele mai marcante, totusi una dintre cele mai mari probleme in ceea ce priveste cancerul mamar in Romania este lipsa unui program national de screening, subliniaza medicul ginecolog. Un program care sa permita identificarea din stadii incipiente a cazurilor de cancer, astfel incat tratamentele sa fie de mai scurta durata, mai ieftine si cu o rata de succes mai mare care se traduce in mai multi ani sanatosi pentru paciente.

***

Citeste si alte articole informative, pe subiecte medicale, in sectiuneaFacem Romania bine.

Acest articol este sustinut de MedLife, cea mai mare retea de servicii medicale private din Romania, si isi propune sa fie o sursa de informare si inspiratie pentru o viata sanatoasa si echilibrata.

Sanatatea reprezinta principala sursa de fericire a romanilor. La MedLife, fericirea oamenilor ne bucura si ne motiveaza sa oferim solutii medicale la cele mai inalte standarde.

Indiferent de specialitate, la MedLife gasesti oricand medici buni, a caror expertiza este completata de cele mai avansate tehnologii din domeniul medical si o infrastructura moderna, asigurand o ingrijire personalizata fiecarui pacient.

Afla mai multe detalii despre toate serviciile pe& https://www.medlife.ro/

Articol sustinut de MedLife

Comments