Medicii de familie si-ar putea opri activitatea in vara, daca nu se rezolva situatia punctului de co...


Presedintele Asociatiei Medicilor de Ambulator, Cosmin Alexandrescu, a spus ca daca se va modifica valoarea punctului de consultatie de la 1 iulie, acest lucru poate afecta resursele financiare alocate pentru serviciile medicale de ambulatoriu si pentru medicii de familie, ceea ce va duce la blocaje.


,,Se pare ca situatia nu este roz. In 18 ianuarie, cand am avut negocierile cu CNAS, s-a convenit o mentinere a valorii punctului pana la data de 1 iulie, numai ca aceasta mentinere a punctului pana la 1 iulie s-a facut prin rostogolirea banilor din bugetele trimestrelor 3 si 4, urmand ca de la 1 iulie sa se faca o noua socoteala si se va ajunge la o noua valoare a punctului", a declarat Cosmin Alexandrescu la Medika TV, citat de news.ro.


Seful Asociatiei Medicilor de Ambulator a adaugat ca punctul de consultatie se va prabusi, daca Ministerul de Finante nu gaseste bani.


,,Problema este ca daca Ministerul de Finante nu va reusi sa gaseasca sumele necesare pentru a acoperi deficitul actual din semestrul al doilea al anului, punctul se va prabusi. Iar daca se va intampla acest lucru, probabil ca vom fi obligati sa oprim activitatea. Nu se va mai putea sustine", a mai spus el.


Medicul a precizat ca situatia este foarte grava, mai ales ca toate costurile au crescut.


,,Situatia este foarte grava in acest moment pentru ca pentru un medic specialist sau primar, ma refer la gradul profesional, din ambulatoriul de specialitate, daca este la inceputul carierei sau daca lucreaza intr-o localitate cu populatie mai mica, deci daca nu are cum sa isi faca maximum de puncte posibil, este in momentul de fata in situatia de a aduce bani de acasa. Aceasta in conditiile in care toate au crescut din punct de vedere a costurilor. Au crescut costurile, a crescut inflatia, au crescut preturile. Nu se mai poate sustine activitatea unui cabinet, in aceste conditii", a punctat el.


Ce inseamna modificarea punctului de consultatie


Ministerul Finantelor este responsabil de alocarea si gestionarea bugetului de stat, care include si fondurile destinate sistemului de sanatate. Daca nu sunt disponibile suficiente fonduri pentru a acoperi costurile unei eventuale modificari a punctului de consultatie sau pentru a sustine activitatea medicilor de ambulatoriu, atunci activitatea lor se va bloca.


Daca valoarea punctului de consultatie va creste, acest lucru poate pune presiune suplimentara pe bugetul Ministerului Finantelor sau alocarii de fonduri pentru sanatate, iar pacientii ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru consultatii medicale.


Daca valoarea punctului de consultatie va scadea, veniturile medicilor vor scadea si ele, ceea va duce la demotivarea personalului medical sau chiar la parasirea sistemului de sanatate.


In 2022, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Daniel Coriu, a avertizat ca peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie din cauza deficitului de personal, dar si pentru ca aproape jumatate dintre medicii de familie aveau la acel moment 61 de ani si urmau sa iasa la pensie curand.


Comments