Medicul Adrian Marinescu: Numarul testarilor zilnice ar trebui sa creasca la 100.000. Efectele restr...

Adrian Marinescu, medic primar infectionist la Institutul ,,Matei Bals", atrage atentia ca deocamdata bilantul coronavirus nu e relevant pentru a vedea eficienta masurilor abia luate de autoritati.

,,Nu e suficient sa avem mai putine cazuri intr-o zi, trebuie o medie intr-o saptamana. Noi am spus ca vom ajunge in punctul in care vom folosi si sectiile ATI de la alte spitale. Nu pot sa rezolv doar cu cateva spitale. In viitorul apropiat de aici va veni. Toate spitalele care pot avea dublu circuit o vor face. (...)

Masurile.... Nu avem elemente noi in momentul de fata. Sa speram ca peste o saptamana, doua se vor vedea efecte. Desi si sunt multe activitati greu de restrictionat - intalnirile acasa, nu poarta masca si apar focare", a mentionat, marti, Adrian Marinescu, la Realitatea PLUS.

Medicul infectionist spune ca numarul testarilor zilnice ar trebui sa creasca la 100.000. Numarul testarilor faacute in ultimele 24 de ore a fost de 31.005, potrivit ultimului bilant anuntat marti de autoritati.

,,In mod evident ca testarea nu e la nivelul la care ar trebui sa fie. Ar trebui sa avem in fiecare zi 1% din populatie. Cel putin 100.000 de teste in fiecare zi, chiar daca inseamna si teste rapide, in mod complementar. (...) Nu e suficient sa testam doar acum. (...) Cred ca destul de curand (se va ajunge la 100.000 de teste - n.red.). Teste rapide se fac deja in sectiile de urgenta, ar trebui facute mai rapid", a explicat medicul Adrian Marinescu.

Expertul in Sanatate publica Ioana Stancel a declarat la Realitatea PLUS ca ,,rata de pozitivare ramane ingrijoratoare, si, separat, pentru a opri transmiterea la nivelul comunitatii si in focare, pentru ca ne aflam in situatia de transmitere comunitara exponentiala, ar trebui identificati toti contactii pozitivi, care ar trebui testati in vederea izolarii lor si intreruperii lantului de transmitere.

Sustin cresterea cat de mult se poate a numarului de teste in vederea izolarii cazurilor contaminate, a cazurilor pozitive si a intreruperii transmiterii. Cred ca masurile preventive ar fi trebuit sa fie luate in urma cu 2-3 saptamani ca sa ne oprim la un platou de 5.000, 6.000, 7.000 de cazuri zilnic, nu la platouri care tind sa mearga catre 10.000 de cazuri. In ciuda masurilor luate ma astept la cresterea cazurilor depistate, pentru ca acestea fie exista, fie vor fi cazuri severe, deci cazuri la ATI, fiind presiuni asupra sistemului medical".

Comments