Meniu de nunta cu salmonella inclusa. Nuntasii care au petrecut la un conac de lux s-au trezit cu tu...

Alerta de toxiinfecţie alimentară cu salmonella a fost deschisă miercuri, 24 august, şi a fost închisă ieri, 5 septembrie.

Alerta a fost deschisă după ce la Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi a fost depusă o reclamaţie prin care un ieşean a precizat că s-a confruntat cu probleme digestive după o nuntă organizată la Conacul Polizu.

„O persoană a depus o sesizare prin care arată că a avut probleme digestive după un eveniment privat. Inspectorii DSP, împreună cu inspectorii DSVSA, au început o anchetă. În acest sens, inspectorii au luat probe de coprocultură de la persoane participante la eveniment şi de la angajaţi ai unităţii respective. Şase din opt probe au ieşit pozitive la Salmonella de tip B”, au explicat reprezentanţii DSP.

Potrivit acestora, ancheta epidemiologică a arătat că o persoană care a participat la nunta organizată pe 20 august a avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, în timp ce alte cinci care prezentau tot tulburări digestive s-au tratat în regim ambulator.

Conform administratorului afacerii, Constantin Ştefănucă, rezultatele DSP ar fi un fals, din moment ce probele ar fi fost false, întrucât coproculturile analizate ar fi provenit de la acelaşi angajat, respectiv de la el.

„Asta e varianta oficială dovedită. Dacă DSP spune aşa, eu vă pot spune că aşa a fost dovedit, dar şi asta e fals. Niciun angajat al societăţii nu a fost bolnav pentru că eu personal, Ştefănucă Constantin, am dat probe de coprocultură parazitologică şi sigur este o înscenare pentru că eu am dat probe pentru toţi angajaţii. Mie mi-a ieşit negativ, celelalte probe au ieşit pozitive pentru că trebuiau să iasă pozitive. Nu condamn conducerea laboratorului, ci doar un angajat care a fost undeva mituit. Ăsta este adevărul”, a declarat administratorul Conacului Polizu.

Inspectorii DSP Iaşi au amendat conducerea conacului cu 5.000 de lei pentru lipsa fişelor medicale ale angajaţilor. La rândul lor, inspectorii DSVSA Iaşi au amendat conducerea Conacului Polizu cu încă 2.000 de lei, după ce au identificat că restaurantul nu avea document de înregistrare sanitar-veterinară.

„Alerta de toxiinfecţie alimentară a fost închisă pe 5 septembrie. În cauză, au fost incriminaţi nişte angajaţi purtători sănătoşi de salmonella. DSVSA a sancţionat unitatea pentru faptul că funcţiona fără documentul de înregistrare sanitar-veterinară. Din punct de vedere al condiţiilor de igienă, acestea sunt corespunzătoare”, a arătat dr. Gabriel Ciobanu, director DSVSA.

Potrivit medicilor infecţionişti, bacteria salmonella poate fi luată din alimente nepregătite corespunzător sau de la persoane purtătoare. „În primul rând, salmonella poate fi identificată în ou şi în produsele alimentare în care se foloseşte oul. Prin pregătire corespunzătoare, fierbere sau prăjire, bacteria se distruge. Când un produs cu ou nu este pregătit termic, riscul este mare. Pe de altă parte, persoanele care au în tubul lor digestiv această bacterie pot fi surse de infectare şi pentru alte persoane dacă nu-şi spală mâinile după ce folosesc toaleta”, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

La Iaşi, alerta de toxiinfecţie alimentară cu salmonella care s-a închis ieri este a doua de acest fel de anul acesta. Prima a fost activată de Paşte, la Paşcani, acolo unde mai mulţi angajaţi ai unei societăţi s-au infectat după ce au consumat carne.

Citeşte şi:

Toxiinfecţia de la grădiniţa din Sebeş, cauzată de salmonella. Amenzi de  19.000 de lei aplicate grădiniţei şi primăriei

Comments