Mesaj cutremurator la sase ani de la tragedia din Muntii Apuseni

Mesaj cutremurator la sase ani de la tragedia din Muntii Apuseni

Mesaj cutremurator la sase ani de la tragedia din Muntii Apuseni



Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata in accidentul aviatic produs in 20 ianuarie 2014, intr-o zi de luni, in Muntii Apuseni, intr-o zona accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita dintre judetele Cluj si Alba. Epava avionului si victimele au fost gasite de trei localnici, dupa cautari de aproape sase ore ale pompierilor salvatori, jandarmilor montani, politistilor, salvamontistilor.

Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. Adrian Iovan a fost gasit incarcerat, iar Aurelia Ion era in stop cardio-respirator, cu hipotermie severa. Nu au mai putut fi salvati, din pacate. Cei cinci raniti, copilotul si patru din echipa medicala, au suferit fracturi si multiple traumatisme, dar au ramas in viata.

Echipa medicala din avion mergea de la Bucuresti la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Sase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion si Adrian Iovan

Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. Accidentul a aratat multe lipsuri in sistemul national de a gestiona situatii de urgenta si comunicarea defectuoasa intre institutiile statului implicate in misiunea de salvare. O expertiza de 1.300 de pagini in cazul accidentului din muntii Apuseni arata ca tragedia putea fi evitata. In plus, in august 2018, a fost clasat dosarul anchetei interventiei in tragicul accident.

Mesaj la sase ani de la Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. Familia Aurei Ion a trimis din nou, ca in fiecare an care a trecut de la accident, un comunicat in care cere sa se faca dreptate

,,Inca un an peste accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Un an de liniste. Prea multa liniste in conditiile in care avem doi morti si niciun vinovat! O ancheta tinuta, inca un an, sub tacere. Un dosar in care, 6 ani, nu s-a facut NIMIC! Cat mai trebuie sa astept dreptatea?

20 Ianuarie 2019 - ne pregateam pentru o judecata dreapta din partea magistratului de Inalta Curte, o hotarare care sa aiba in vedere probele de la dosar, probe ce arata, confirma, neregulile interventiei in operatiunea de localizare-cautare si salvare. (...) Nu ne mai obosim, nu raspunde nimeni, iar noi, oricum, cunoastem raspunsul! (...) Este deja cunoscut, in tipicitatea anchetei: musamalizarea dosarului pentru salvarea Scolii de Aviatie si a celor implicati.

DAR vom continua si vom merge pana la capat. (...) 20 Ianuarie 2020 - VREM DREPTATE PENTRU AURELIA ION! VREM DREPTATE PENTRU FAMILIA NOASTRA! VREM DREPTATE PENTRU URMASII NOSTRI! (...) Sa va amintiti ca sunt doi morti care-si cer DREPTATEA!", se spune in comunicat.

Sase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion si Adrian Iovan

Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. In august 2018, procurorii militari din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au clasat dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Ancheta a vizat modul de interventie al institutiilor specializate pentru gasirea aeronavei si salvarea oamenilor.

Tragedia din Muntii Apuseni, 2014. In urma cu un an, in ianuarie 2019, la cinci ani de la accidentul aviatic, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, secretar de stat in MAI, declara ca durata de interventie, in lipsa posibilitatii utilizarii unor mijloace aeriene si tinand cont de imprejurari - padure, intuneric, ceata, zapada, a fost una ,,normala", similara cu ce s-ar fi intamplat si in alta tara. Arafat dadea drept exemplu o tragedie din SUA in care cautarile au durat o zi intreaga.

Sase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion si Adrian Iovan

Redam integral comunicatul familiei Aurei Ion, transmis la sase ani de la catastrofa aviatica din Muntii Apuseni:

,,Inca un an peste accidentul aviatic din Muntii Apuseni. Un an de liniste. Prea multa liniste in conditiile in care avem doi morti si niciun vinovat! O ancheta tinuta, inca un an, sub tacere. Un dosar in care, 6 ani, nu s-a facut NIMIC! Cat mai trebuie sa astept dreptatea?

20 Ianuarie 2019 - ne pregateam pentru o judecata dreapta din partea magistratului de Inalta Curte, o hotarare care sa aiba in vedere probele de la dosar, probe ce arata, confirma, neregulile interventiei in operatiunea de localizare-cautare si salvare. De la teorie la practica... cale lunga! Judecatorul Selaru Horia Valentin a uitat ca nu poate sa judece fara dosar si a trecut la treaba, a dat solutia...cea de dinainte bine stabilita, caci altfel, fara intreg dosarul, nu ar fi avut voie sa se pronunte. Si au facut, si de data aceasta, o judecata "dreapta"... au mers in linie dreapta, fara abatere de la traseu...In timpul judecatii, parte din dosar era tinut la Parchetul Militar. Sa-l mai intrebam pe procurorul militar Vaetisi Marian de ce nu a informat judecatorul si avocatii ca mai sunt cateva volume pe la Procuratura Militara, prin sertare? Nu ne mai obosim, nu raspunde nimeni, iar noi, oricum, cunoastem raspunsul!

Acum ,,se lucreaza" la ancheta ce ii vizeaza pe cei ce aveau responsabilitati pentru declansarea operatiunilor de alarmare din cadrul ROMATSA; pe medicii SMURD cu privire la interventia medicala, la respectarea procedurilor, precum si la incetarea manevrelor de resuscitare si declararea decesului victimei; pe pilotul Petrescu Razvan si Scoala Superioara de Aviatie Civila, pentru falsurile din documentatia aeronavei BN2, intrucat aceasta nu avea, la data efectuarii zborului, verificarile tehnice obligatorii pentru desfasurarea misiunii.

Parte din dosar a zacut la Cluj, la Parchetul Curtii de Apel CLUJ, 10 luni, pana cand procurorii de acolo s-au gandit sa ceara Bucurestiului sa-l preia, ca e complicat... si l-a preluat...din nou...Parchetul General.
Cealalta parte zace la Parchetului Judecatoriei 1, unde prim-procurorul Cozma Alin ne-a interzis, noua victimelor, accesul la dosar. Sa mai intrebam care ar fi motivul? Este deja cunoscut, in tipicitatea anchetei: musamalizarea dosarului pentru salvarea Scolii de Aviatie si a celor implicati.

DAR vom continua si vom merge pana la capat. Vom arata de fiecare data abuzul. Si vom face public ceea ce trebuie sa se auda, chiar daca opinia publica pare ca a amutit. Poate ne trezim totusi! Poate reusim sa constientizam ca adevaratul pericol se produce atunci cand suntem redusi la tacere!
20 Ianuarie 2020 - VREM DREPTATE PENTRU AURELIA ION! VREM DREPTATE PENTRU FAMILIA NOASTRA! VREM DREPTATE PENTRU URMASII NOSTRI!

2020 - un an care poarta amprenta lui 20, asa ca, voi cei cu responsabilitatea dreptatii, sa va amintiti de ziua de 20 Ianuarie 2014 la fiecare pas! Sa va amintiti ca sunt doi morti care-si cer DREPTATEA!", se spune in incheierea mesajului familiei Aurei Ion.

Sase ani de la tragicul accident aviatic din Apuseni. Au murit Aura Ion si Adrian Iovan

Comments