Mesaj TRANSANT al consilierului presedintelui Zelenski catre Occident: "Istoria nu ne va ierta daca...

"Daca liderii ar fi actionat decisiv in 1938, Europa ar fi putut evita cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dar politicienii s-au comportat las si au cochetat cu agresorul. Rezultatul sunt milioane de tragedii. Istoria nu ne va ierta daca vom face din nou aceeasi greseala. Uniunea Europeana trebuie sa impuna un embargo asupra petrolului rusesc imediat", este mesajul transmis, astazi, pe Twitter, de Mihailo Podoliak.

Budapesta a blocat pana in prezent proiectul de embargou, pe motiv ca o astfel de sanctiune impotriva Moscovei ar afecta securitatea energetica a tarii.

Propunerea Uniunii Europene privind sanctiunile petroliere impotriva Rusiei ar distruge economia ungara si nu ofera o solutie la problemele uriase pe care le-ar crea pentru Ungaria, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, potrivit agentiei Reuters, citata de The Guardian.

Afirmatiile oficialului de la Budapesta au venit la scurt timp dupa vizita in Ungaria a presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Oficialul european s-a declarat atunci optimist si spunea ca dupa intalnirea din 9 mai cu premierul ungar Viktor Orban s-au facut progrese in directia impunerii unui embargou european asupra importurilor de petrol din Rusia.

Reamintim ca Parlamentul European a solicitat, pe 7 aprilie, un embargo total si imediat pe importul de gaze si petrol din Rusia in UE, renuntarea completa la gazoductele Nord Stream 1 si Nord Stream 2. Sunt cerintele din rezolutia adoptata joi la Strasbourg, sustinuta inclusiv de majoritatea eurodeputatilor romani, in afara de Maria Grapini si Corina Cretu.

Rezolutia nu are insa un caracter legislativ, ci este doar un indemn catre statele membre UE si Comisia Europeana.

Rezolutia pentru embargo total a fost adoptata de plenul Parlamentului European cu 513 voturi pentru, 22 contra si 19 abtineri. Europarlamentarii romani de la toate partidele care au fost prezenti au votat pentru aceasta rezolutie.

Fara iesire la mare si dependenta de achizitiile de petrol si gaze din Rusia, Ungaria a cerut partenerilor din UE garantii privind furnizarea de energie, ca o conditie pentru aprobarea celui de-al saselea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, in urma invaziei din Ucraina.

Comments