Mic dejun in ,,Bucovina Banatului", programul care a pus o comuna necunoscuta pe harta turistica a R...


Localitatile Romaniei au fost impanzite de centre de informare turistica dupa intrarea in Uniunea Europeana. Primarii ,,s-au aruncat" pe proiectele specifice si au infiintat aceste puncte, construite cu sute de mii de euro si finantate ulterior de la bugetul local. Majoritatea functioneaza dupa un program ridicol de scurt sau sunt declarate ,,fara activitate".&


Exista si exemple de eficienta insa. O tanara angajata sa coordoneze promovarea in Margina, judetul Timis, a pus comuna, lipsita de obiective turistice majore, pe harta vizibilitatii in Romania.


In judetul Timis exista cel putin doua exemple de irosire a fondurile UE pe centre himerice de promovare: comuna Costeiu si orasul Lugoj. Birourile de profil au costat 170.000, 150.000 de euro, dar ambele stau acum cu lacatul pe usa.&


Comparativ, centrul de informare turistica din Margina a reusit sa creeze in ultimii ani evenimente care atrag in localitate mii de turisti. Obiectivele din zona au fost evidentiate eficient si, mai important, localnicii pot sa castige bani.& &


Unul dintre programele cu cel mai mare succes, ,,Mic dejun la Margina", aduce in sat numerosi cetateni straini. Activitatea centrului turistic din comuna a fost premiata si la nivel international, iar recent in localitate au fost autorizate primele doua puncte gastronomice locale. In spatele succesului se afla Damaris Sivu, angajata a infocentrului din Margina inca de la deschidere.


,,Mic dejun la Margina"

,,Sunt nascuta si crescuta la Lugoj. Bunicii mei se trag dintr-un sat din comuna Margina, din Costeiu de Sus. Perioada de vacante mi-am petrecut-o aici alaturi de ei. Asa am hotarat sa revin la casa bunicilor mei si ulterior, cautandu-mi un serviciu, mi-am depus CV-ul la Primaria Margina. Din 2015 sunt aici, lucrez ca ghid turistic si nu regret decizia de a veni de la oras la sat si de a ramane aici", povesteste Damaris Sivu.


Damaris Sivu

Proiectul care ,,a inviat" localitatea


Soferii aflati in tranzit pe A1, intre Nadlac si Sibiu, trebuie sa iasa fortat de pe autostrada din cauza ,,ciotului" lipsa intre localitatile Margina si Holdea, pe o distanta de 10 kilometri. Evenimentul numit ,,Mic dejun la Margina" a fost creat in 2017 si a fost inspirat de eventuala ,,pauza" pe care soferii ar fi tentati s-o ia la iesirea de pe drumul de mare viteza.


Strainii sunt asteptati in sat cu o masa obisnuita pentru oamenii zonei (jumari, slanina, carnati afumati, carnati si carne din chiscant, unsoare pe paine cu boia, ou fiert, dulceata de prune, lapte de vaca, branza de vaca, de oaie si de capra, cascaval de vaca, iaurt de casa, ceapa verde/rosie, ridichi, paine de casa, malai, placinte cu mac/nuca, dulceata si rachie de pruna).&


Banat brunch

Turistii pot pleca apoi in plimbare prin comuna cu caruta: prima oprire - la Muzeul Satului din Sintesti, localitate aflata in componenta comunei Margina. Acolo, invatatorul Emil Mert le prezinta peste 100 obiecte traditionale locale expuse.&


Carutele din Margina

Pot fi studiate obiecte de imbracaminte, mobilier, instrumente muzicale, care amintesc de fanfara si de corul din Sintestii anilor '50. Pe traseu se mai afla casa traditionala din Zorani, ingrijita si prezentata de familia Codrea, biserica de lemn din Grosi si stana lui Ovidiu Crisan. Acolo este pregatit un pranz ca la stana, cu mamaliga cu tochitura la ceaun, branza si rachiu de prune.& In tot acest timp, turistii pot cumpara produse traditionale de la localnici.&


Proiectul turistic, premiat international


,,In 2017, impreuna cu cei de la Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Timis, sub conducerea fostei directoare Delia Barbu, a fost pornit proiectul <>. Il lansam in fiecare an cu ceva nou, pentru ca avem deja grupuri care revin si nu dorim sa fie monotonie. Pe langa asta, din 2019 avem si Banat Branch. Am facut diferite evenimente locale in gospodaria oamenilor din comuna noastra si in comunele invecinate, iar pe langa acestea am incercat sa cream si altele - sarbatoarea lavandei sau a trandafirilor, pentru a valorifica absolut tot ceea ce avem de oferit in comuna si in comunele invecinate celor care doresc sa ne viziteze sau sa descopere Tara Fagetului, cum mai este& numita aceasta zona", spune ghidul turistic de la Margina.


Proiectul ,,Mic dejun la Margina" a obtinut in 2021, la Atena, locul al treilea in topul Destinatiilor Europene de Turism Cultural Durabil in cadrul ECTN - Reteaua Europeana de Turism Cultural Durabil. In 2023, la Ljubljana, in Slovenia, proiectul de la Margina a obtinut Premiul BIG SEE Tourism Design Award 2023 - la categoria Povestea creativa si identitatea ca experienta.&


Damaris Sivu are in permanenta proiecte. ,,Avem un parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara, iar din 8 iulie 2024 vin la noi doi studenti spanioli. Vor fi voluntari timp de o luna la noi in comuna. Vor fi cazati in sat si o luna de zile se plimba pe la fiecare producator in parte si o sa vada cum lucreaza ei", anunta Damaris.&


Iar asta nu e tot. ,,Mic dejun la Margina" a devenit marca inregistrata, un brand inregistrat la OSIM, iar evenimentele ,,Banat Brunch", in care localnicii gatesc pentru turisti, continua. ,,Vom avea brunch primavara si toamna. Nu fac pe timp de vara pentru ca e cald, sunt concedii. Sunt mai multe criterii care nu ne sunt favorabile. Daca nu intervine nimic, in 31 august o sa avem un brunch nou la Temeresti. Va fi o poveste frumoasa, cu cai si animale", dezvaluie Damaris pentru Libertatea.&


Spre exemplu, in 8 iunie, in curtea familiei Grecu, care cultiva trandafiri pentru siropuri si gemuri, a fost organizat un brunch in care vizitatorii au putut degusta, printre multe altele: fasole zdrobita cu prajeala si carnat proaspat fript, crumpi in duba cu carnati afumati si salata verde, mazare bob cu carne de pui, varza noua calita, gogosi calde cu dulceata de trandafiri, dulceata de mure, dulceata de smochine si dulceata de capsuni.


Programul zilei a inclus: plimbare cu tractorul in plantatia de trandafiri, vizita la biserica de lemn, vizita la Muzeul Casa Curteana, atelier de sculptura in lemn, atelier de impletit, atelier de procesat petalele de trandafiri. De asemenea, a fost organizat un mic targ, de unde producatorii au putut sa cumpere produse locale. Costul pentru un astfel de eveniment este de 150 de lei pentru un adult si 75 de lei de copil (7-14 ani). Copiii sub 7 ani au gratuitate.& &


Marele castig: implicarea producatorilor locali


Una dintre provocarile ghidului turistic de la Margina a fost sa ii convinga pe localnici sa se implice, sa le arate ca se poate.


,,Initial, nici ei nu m-au cunoscut pe mine, nici eu pe ei. Am inceput cu trei. Acum sunt mai mult de zece producatori care au intrat in jocul acesta al nostru si facem tururi ghidate pe la gospodariile lor. Sunt placut impresionati (n.r. - turistii), pentru ca noi am incercat sa lasam totul cat mai autentic, sa nu ajungem la partea moderna din ziua de astazi, pentru ca asta si cauta turistii", explica Damaris Sivu.&


Turistii care ajung la Margina pot cumpara de la producatorii locali branza de oaie, capra sau vaca si alte produse lactate, legume proaspete, gem de trandafiri sau miere.


,,Deja vin oameni fara sa ne mai anunte pe noi, la infocentru. Merg direct la ei, la producatori, sa cumpere branza de la stana familiei Fantana, de la tanti Emilia (n.r. - localnica din Costeiu de Sus) sau la Sintesti, la familia Ionas, dupa miere sau la solariile pentru legume. Oamenii au invatat producatorii si ce ofera fiecare", mai spune Damaris Sivu.&


Emilia Popa, localnica

Potrivit ghidului turistic, la Margina au ajuns anul trecut aproximativ 2.500 de turisti, iar pana in iunie 2024 au vizitat localitatea aproximativ 1.500 de oameni.&


Ce poti vizita in ,,Bucovina Banatului"


Comuna Margina se afla in ,,Tara Fagetului", supranumita si ,,Bucovina Banatului". In aceasta zona sunt 13 biserici de lemn, vechi de sute de ani. Pe teritoriul comunei Margina se afla trei astfel de lacasuri de cult: in satele Margina, Cosevita si Bulza. Biserica de la Margina este declarata monument istoric, fiind dintre cele mai vechi biserici din Banat.


Constructia a fost ridicata in anul 1730,& de localnici. Este realizata din lemn de gorun si scanduri groase de brad. Pentru a feri pictura de umezeala si a proteja interiorul de frig, peretii au fost lipiti cu pamant si tencuiti cu mortar.


In apropiere se mai afla Pestera Romanesti, Transluncaniul (n.r. - un drum montan de 5 kilometri recent asfaltat) sau Surduc (n.r. - un lac acumulare inconjurat de paduri).&


In satul Grosi, care apartine de comuna Margina, isi are originea, din partea tatalui, singurul cosmonaut roman, Dumitru Prunariu. Tatal cosmonautului s-a nascut la Grosi, de unde a plecat sa munceasca la Brasov. Dumitru Prunariu si-a petrecut vacantele la bunici. In 2021, Prunariu s-a intors la Grosi pentru un eveniment dedicat aniversarii a 40 de ani de la primul si singurul zbor al unui roman in spatiu.&


,,S-ar putea construi o mica infrastructura cu cazare pentru tineri care sa vina vara, iar un instructor sa le prezinte domenii stiintifice legate de cosmos, probleme legate de astronomie, sa fie atrasi de acest domeniu de activitate. Normal ca voi veni si eu, ma voi implica in acest proces. Iar in casa aceasta se poate organiza si un mic muzeu legat de viata, activitatea mea, care, de asemenea, sa-i inspire intr-un fel pe tineri sa-si doreasca sa urmeze un curs pe care l-am urmat si eu",& spunea Prunariu, la vizita de la Grosi.&


Cazare in casuta de tip hobbit


Dezvoltarea turismului de la Margina a dus si la realizarea unor investitii private. La Costeiu de Sus, pe aproape un hectar de teren, a fost dezvoltat ,,The Wolf Creek", un complex turistic format din patru cabane diferite. Una dintre ele este de tip hobbit.&


,,Cabana este dotata cu o minibucatarie, unde puteti prepara mesele simple si gustoase. Exista un semineu, care va va oferi caldura si confort in seara rece si un televizor cu ecran plat pentru a va bucura de momentele de relaxare", este descrisa cabana Hobbit. Pe langa aceasta, complexul mai are o cabana sub forma de piramida, una tip A si ,,Sura Cube", in care pot fi cazate pana la sase persoane.&










Comments