Mihaela Bilic spune clar cum sa scapi de starea acida din organism. Lista alimentelor pe care sa le...

Imagineaza-ti corpul tau ca pe un laborator complex, unde reactiile chimice se desfasoara intr-un ritm alert. Nutritionista Mihaela Bilic ne ofera cheia pentru a mentine aceasta fabrica interna in echilibru, prin intermediul unei liste de alimente cu incarcatura renala acida.

,,Meniu pentru alcalinizareCand vine vorba de sanatate, toata lumea stie ca aciditatea nu e buna. Cand spui acid te gandesti la ceva care arde, care oxideaza. Cu exceptia stomacului, care are un mediu acid pentru a distruge bacteriile din mancare, restul organelor si celulelor functioneaza optim in mediu bazic. Mentinerea echilibrului acido-bazic este esential. Prin intermediul alimentatiei putem sa influentam acest echilibru, exista alimente acidifiante si altele cu efect alcalinizant. Aceasta actiune depinde de compozitia lor nutritiva, mineralele si proteinele sunt elementele care fac sa varieze pH-ul: proteinele fac pH acid, iar minerale creaza un pH alcalin. Un specialist german a definit indicele PRAL, acronimul de la Potential Renal Acid Load. Acest indicator masoara incarcatura renala acida si se exprima in miliechivalenti raportati la 100g aliment. Un PRAL pozitiv sau mai mare decat zero inseamna un efect acidifiant asupra organismului. Indicele PRAL negativ sau inferior lui zero corespunde efectului alcalinizant. Un PRAL egal cu zero inseamna efect neutru, alimentul nu influenteaza echilibrul acido bazic.Oamenii de stiinta sunt de acord: un regim alimentar alcalinizant are efect benefic asupra organismului. Produsele industrializate si ultra transformate, precum si consumul excesiv de proteine de origine animala, produc un mediul acid si pregatesc terenul pentru o serie de patologii.Care este indicele PRAL pe categorii de alimente?- Produse proteice, adica carnea pestele si ouale au indice crescut: 7,8 pentru vita/ 8,7 pentru pui/ 13,3 pentru porc si oaie, in jur de 7 pentru peste si fructe de mare si 7,47 pentru oua.- Laptele si branzeturile intra tot in categoria alimente acidifiante. Avem un indice pral 34 pentru parmezan, 15 pentru cascaval, 6 pentru mozarella, 2,5 pentru lapte si 1,2 pentru iaurt.- Grasimile alimentare sunt neutre vizavi de echilibrul acido bazic: indice PRAL zero pentru uleiul de masline si de floarea-soarelui si 0,5 pentru unt, smantana si maioneza.- Legumele sunt alcalinizante: -14 pentru spanac, -5,2 pentru telina, -4,9 pentru morcov, -4 pentru dovlecel si conopida, -3,7 pentru ridichi si vinete. Broccoli ciupercile si ceapa au -1,5.- La fructe lucrurile stau la fel de bine, efect alcalinizant pe linie: -5,5 pentru bsnane, -4,8 pentru caise, -4 pentru struguri si kiwi, urmate de para, mar, caise si ananas cu indice pral -2.- La capitolul leguminoase lucrurile se complica: avem efect alcalinizant pentru fasolea boabe cu indice pral -3, efect neutru pentru linte si efect acidifiant pentru naut indice pral 2,6. Semintele si oleaginoasele sunt acidifiante, au valori cuprinse intre 2,2 pentru migdale si 7,6 pentru alune.- Chiar daca nu credeati, cerealele si fainoasele cresc aciditatea din organism: ovazul are indice 13, fulgii de porumb au valoarea 6, faina de grau si orezul 4,5 painea alba 3,7 iar pastele integrale 2,6. Quinoa si orzul sunt aproape neutre.Concluzia? Indicele PRAL vine sa confirme faptul ca o dieta bogata in fructe si legume este alcalinizanta, deci sanatoasa. Cat despre alimentele cu indice PRAL crescut, ele nu trebuie eliminate din dieta, ci consumate in cantitati mai mici", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de socializare.Fostul patron al CFR Cluj s-a cuplat cu o bomba sexy. Cum arata noua cucerire a milioanarului de langa Viktor Orban, mai tanara cu 24 de ani decat el

Comments