Mihai Sora: "Clasarea dosarului #10August este inca unul dintre acele momente in care un Parchet insulta ideea insasi de Dreptate"

Mihai Sora "Clasarea dosarului #10August

Mihai Sora: "Clasarea dosarului #10August este inca unul dintre acele momente in care un Parchet ins...

"Institutiile judiciare nu sunt maghernite unde poti face tocmeli la cererea trecatorului. Esenta si soliditatea lor dau masura exacta a democratiei intr-un stat, pentru ca spiritul judiciar sta sub semnul onoarei, al legii celei drepte si, deopotriva, neechivoce, deci al acelui nucleu dur din intreaga articulatie pe care un cetatean, indiferent de nivelul culturii lui juridice, il poate usor recunoaste. Cand un om isi asterne nenorocirile vietii in randurile unei plangeri civile sau penale, el cere si asteapta sa i se faca dreptate, - dreptate pe care o gandeste cu majuscula tocmai pentru ca are incredere in institutiile publice. Daca mecanismul institutional este subred, daca nucleul dur al constructiei sta turtit sub presiunea politica, daca este spart ori deturnat de comenzi exterioare ratiunii legitime, atunci totul este pulverizat, incepand cu increderea in magistrati.

Clasarea dosarului #10August este inca unul dintre acele momente in care un Parchet insulta ideea insasi de Dreptate. Si o face dupa dosarul Revolutiei, dupa dosarul Mineriadelor, dupa dosarul Colectiv - adica exact acele imprejurari tragice ale istoriei noastre recente cand romanii aveau mai mult decat oricand nevoie ca institutiile judiciare sa-si respecte statutul.

Este atat de trist, dragi prieteni.Trist si dezgustator", a scris Mihai Sora pe Facebook.

Comments