Miliardarul George Soros compara turbulentele de pe pietele financiare provocate de Brexit cu criza...

"Criza se derula lent insa Brexit o va accelera. Este posibil sa intareasca trendurile deflationiste predominante", a spus George Soros, intr-o interventie in Parlamentul European.

Soros, renumit pentru ca in 1992 a facut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlina, a avertizat inainte de Referendumul de saptamana trecuta ca lira sterlina s-ar pute deprecia cu peste 30% daca Marea Britanie va vota pentru iesirea din Uniunea Europeana.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor Referendumului, la care 52% dintre britanici au votat in favoarea Brexit, lira sterlina s-a prabusit la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani.

"Ceea ce era ipotetic a devenit foarte real. Lira s-a prabusit. Scotia a amenintat cu independenta iar unii dintre oamenii obisnuiti care au sprijinit campania ?Leave' au inceput sa-si dea seama ca se confrunta cu un viitor foarte sumbru. Chiar si liderii campaniei ?Leave' au revenit asupra declaratiilor facute inainte de referendum", a spus Soros.

Potrivit miliardarului, zona euro a ramas in urma altor regiuni ale lumii in ceea ce priveste revenirea dupa ultima criza financiara din cauza politicilor fiscale restrictive iar in prezent trebuie sa faca fata unei incetiniri inevitabile. "Ortodoxia politicienilor germani sta in calea singurul raspuns eficient: un buget al zonei euro care sa poata adopta masuri contraciclice", a spus George Soros.

Pe langa criza financiara, Soros a apreciat ca al doilea pericol care a inrautatit efectele Brexit are legatura cu cresterea amenintarilor militare la care este expusa UE, care ar putea agrava si criza migratorie.

Comments