Ministerul Justitiei, proiect pentru detinutii-scriitori. Cate zile li se scad din pedeapsa

Ministerul Justitiei, proiect pentru detinutii-scriitori. Cate zile li se scad din pedeapsa

 Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, întrucât la data de 1 septembrie urmează să expire termenul de suspendare a articolului care prevedea ca deţinuţilor să li se scadă câte 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică sau invenţie.

Astfel, potrivit proiectului, "la articolul 96 alineatul (1), litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins: f) în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii brevetate, se consideră 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite, indiferent de numărul lucrărilor ştiinţifice sau a invenţiilor realizate".

Un alt articol prevede stabilirea caracterului ştiinţific al unei lucrări.

"Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, denumit în continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării, denumită în continuare UEFISCDI" iar "pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută de legislaţia muncii", se arată în proiectul ministerului.

Documentul mai prevede că o nouă solicitare privind elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare.

Articole recomandate

Comments