Ministerul Mediului, proiect de conservare unic la nivel mondial

Ministerul Mediului, proiect de conservare unic la nivel mondial

Ministerul Mediului, proiect de conservare unic la nivel mondial

In perioada 25 iunie - 3 iulie se desfasoara pescuit stiintific la asprete cu o echipa de noua ihtiologi, parte din etapa finala a actiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfasurate pe o perioada de trei ani. De asemenea, in contextul adoptarii de catre UE, saptamana trecuta, a legii restaurarii naturii, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat joi, 27 iunie, puncte cheie din cadrul proiectului.

Informatiile oficiale ale Ministerului Mediului inainte de 2019, anul de inceput al proiectului,estimau populatia de asprete ca fiind intre 10 si 15 exemplare. In 2020, echipa a identificat 12exemplare, in 2021, 10 exemplare, iar apoi, in urma cercetarilor sprijinite de catre MBZ SpeciesConservation Fund, numerele au crescut semnificativ, cu 57 de exemplare identificate in 2022si 154 in 2023. Arealul sau a fost extins de la doar un kilomentru si confirmat pe o lungime de16 kilomentri a raului Valsan, intre localitatile Bradetu si Valsanesti, aici fiind singurul loc depe intreaga planeta unde acest peste se mai regaseste.

Debitul de apa insuficient asigurat in aval de barajele Valsan si Dobroneagu, poluarea apei,fragmentarea habitatului, extragerea de bolovani din albia raului sau taierea vegetatiei de pemaluri sunt doar cateva din cauzele care au contribuit ca aspretele sa devina cel mai rar pestede apa dulce din Europa si poate chiar din lume. Este critic periclitat, desi intregul sau areal seafla sub protectia unei rezervatii naturale si a unui sit Natura 2000.

Inca de la inceput, echipa Aspretele Traieste a lucrat la imbunatatirea conditiilor de habitat,intre timp, reusind stoparea unei mari parti din distrugerile care se petreceau pe Valsan. Deasemenea, actiunile din teren au dus la reducerea intensitatii factorilor de poluare, iar debitul de apa al raului se apropie acum de valoarea optima, fiind pe cale ca acest aspect sa fie rezolvat permanent.

Salvarea aspretelui de la extinctie se sprijina pe patru piloni:

1. Crearea Sanctuarului Aspretelui pe malul raului Valsan, la Galesu - baza de cercetare siinmultire a speciei in captivitate. Ea va servi si ca un centru de vizitare experiential si sustenabil,cat si ca un hub comunitar. Terenul a fost deja achizitionat cu ajutorul Kaufland Romania.

2. Reconstructia ecologica a raului Valsan, urmata de cea a raului Arges si a raului Doamnei,in vederea reintroducerii aspretelui in arealul sau istoric. Un proiect pilot de reconstructieecologica se desfasoara deja in parteneriat cu Administratia Bazinala de Apa Arges-Vedea.Parte din actiunile de reconstructie a habitatelor acvatice degradate se fac si cu sprijinulFundatiei Disney, iar refacerea conectivitatii raului, prin indepartarea barierelor artificiale carefragmenteaza habitatul aspretelui si care nu isi mai indeplinesc functia pentru care au fostconstruite, este realizata cu sustinerea Programului Open Rivers.

3. Advocacy ferm si eficient pentru cauza aspretelui, intr-o maniera incarcata de bunatateiubitoare. Oferirea de sprijin institutiilor statului roman, la toate nivelurile, pentru a asigurarespectarea si punerea in aplicare a legislatiei de mediu.

4. Educarea continua, implicarea si imputernicirea comunitatilor locale. Constientizareafaptului ca, prezenta aspretelui in zona si existenta ariei protejate, sunt un privilegiu sireprezinta cheia de bolta catre regenerarea si dezvoltarea durabila a vaii Valsanului.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor:,,Am vrut sa vin sa vad cu ochii mei cel mai rar peste de apa dulce din Europa, si poate chiardin lume: aspretele! Dintre toate locurile de pe Pamant, aspretele isi are aici ultimul saurefugiu - raul Valsan. Este singurul loc unde mai poate fi vazut! As vrea ca toata lumea sainteleaga ca orice specie care, prin disparitia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea si o parte dinviata Planetei. Alex Gavan si echipa sa din proiectul Aspretele Traieste au demonstrat ca, prinimplicare constanta si pe termen lung, prin multa dedicare si actiune, disparitia unei speciipoate fi reversibila. Este un proiect de conservare unic la nivel mondial. Ministerul Mediuluisprijina proiectul Aspretele Traieste si cautam impreuna solutii pentru finantarea sa. Deasemenea, ma bucur si ca, la nivel european, saptamana trecuta a fost adoptata cea maiimportanta lege de mediu a UE: Legea restaurarii naturii. Aceasta lege creeaza premiselepentru ca viata noastra sa nu aiba de suferit in viitor. Echipa proiectului Aspretele Traiesteface deja de ceva vreme lucruri care tin de punerea in practica a acestei legi".

Comments