Ministerul Sanatatii, anunt important pentru candidatii care nu au ocupat un loc in rezidentiat
"In data de 14 mai 2023, Ministerul Sanatatii a organizat, impreuna cu universitatile de medicina si farmacie, o sesiune extraordinara suplimentara a concursului de admitere in rezidentiat pentru 628 de locuri ramase vacante in sesiunea din noiembrie 2022, pentru a veni in sprijinul tinerilor medici. Buna pregatire a tinerilor medici admisi in rezidentiat este esentiala pentru asigurarea asistentei medicale de calitate. Acesta este scopul procesului de selectie prin concurs.
La concurs s-au inscris 962 de candidati care si-au asumat, in momentul inscrierii, prin metodologia de concurs (Metodologia aprobata prin ordin al Ministrilor Sanatatii si Educatiei si publicata in Monitorul Oficial nr. 689 / 3879 / 2023) ca vor concura pentru ocuparea locurilor ramase neocupate in sesiunea din toamna anului 2022 (628 de locuri/posturi).
In urma concursului, 863 de candidati au obtinut peste punctajul minim care face posibila admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obtinuta in aceasta sesiune, adica punctaje intre 484 si 807. Potrivit art. 24 din metodologia de concurs: "candidatii care se claseaza in afara numarului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declarati respinsi", punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post.
Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. In ultimii 7 ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamna a concursului de rezidentiat au fost situate in intervalul 559-567, respectiv, 565 in sesiunea din noiembrie 2022.
In urma repartitiei si a ocuparii tuturor locurilor si posturilor scoase la concurs, 208 candidati au fost declarati respinsi, conform regulamentului de concurs. Acestia au obtinut punctaje intre 484 si 528, fiind situati mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri si posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toti anii precedenti. Mentionam ca dintre acestia, numai 29% au varste cuprinse intre 25 - 30 de ani, fiind absolventi ale ultimelor 5 promotii ale Facultatilor de Medicina. Restul au varste de peste 30 de ani si chiar peste 50 de ani (14%). Nu este vorba despre medici rezidenti, ci despre absolventi ai Facultatilor de Medicina care nu au reusit sa devina rezidenti dupa terminarea studiilor medicale", se arata in informarea Ministerului Sanatatii condus de Alexandru Rafila.
Citeste si Ministerul Sanatatii, anunt pentru candidatii care nu au ocupat un loc in rezidentiat
Comments