Ministerul Sanatatii anunta lansarea proiectului de construire a Spitalului Regional Iasi

Ministerul Sanatatii anunta lansarea proiectului de construire a Spitalului Regional Iasi

Ministerul Sanatatii anunta lansarea proiectului de construire a Spitalului Regional Iasi

Constructia Spitalului Regional de Urgenta Iasi este, alaturi de SRU Cluj si Craiova, inclusa in Strategia Nationala de Sanatate a Romaniei si cofinantata prin POR 2014-2020.

Proiectul va fi finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 14: Constructia infrastructurilor pentru spitalele regionale de urgenta, Obiectivul 1 "Imbunatatirea calitatii si eficientei asistentei spitalicesti de urgenta" al Prioritatii investitionale 14.1 "Investitii in infrastructurile sociale si de sanatate care contribuie la dezvoltarea nationala, regionala si locala, reducand inegalitatile in materie de sanatate si promovand incluziunea sociala prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale, culturale si recreative, precum si trecerea de la serviciile institutionale la serviciile furnizate de autoritatile locale".

Noul Spital Regional de Urgenta Iasi va inlocui infrastructura invechita si fragmentata a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Iasi. Acesta va fi organizat pe centre de ingrijire, grupate pe patologii inrudite si va avea 850 de paturi de spitalizare continua, 60 de paturi de urgenta, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de sali de operatie, servicii avansate de imagistica, radiologie interventionala, endoscopie, cardiologie interventionala, neurostiinte etc.

Viitorul Spital Regional de Urgenta care va fi amplasat pe strada Moara de Vant nr 225, la o distanta de 9 kilometri de centrul orasului, va avea 850 de paturi.

"Constructia are 7 niveluri, din care doua subterane, cinci supraterane, doua etaje sunt comune. Partea extinsa a cladirii se intinde pe trei etaje - subsol, parter si primul etaj -, iar o parte din cladire se extinde pe trei etaje suplimentare - etajele doi, trei si patru. In zona de jos este si partea de ambulatorii, partea de imagistica. Sus este zona de sali de operatii. Sunt 18 sali de operatii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, in care se vor afla unitatile de spitalizare. Pe acoperisul cladirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continua", a explicat Cristina Gafton, manager proiect in Ministerul Sanatatii, potrivit agerpres.ro.

"Urmeaza sa stabilim, impreuna cu decidentii, numarul de paturi pentru fiecare specialitate. Cu siguranta va fi un spital de varf cu potentialul de a contribui la redefinirea sistemului de sanatate din Iasi si din Romania. In acest moment nu avem date concrete privind numarul de angajati. Cel mai important este sa ne asezam cu totii la masa pentru a stabili ce este mai bine pentru Iasi si sistemul medical din Iasi si din tara", a anuntat prof.univ.dr Radu Iliescu, prorectorul UMF "Gr.T.Popa" Iasi, potrivit agerpres.ro.

Potrivit Ministerului Sanatatii, valoarea totala a proiectului este de 2.379.575.202 lei, din care: valoarea totala eligibila este de 684.906.513 lei, din care valoarea total nerambursabila FEDR este de 223.320.500 lei, valoarea eligibila nerambursabila din bugetul de stat fiind de 458.296.407 lei.

Comments